U Glazbenoj školi u Varaždinu, od 2. do 4. ožujka, održavaju se šesti Dani Josipa Klime

U Glazbenoj školi u Varaždinu, od 2. do 4. ožujka, održavaju se šesti Dani Josipa Klime

U Glazbenoj školi u Varaždinu,od 2. do 4. ožujka, održat će se šesti put za redom Dani Josipa Klime. Rođeni Varaždinac, Klima je jedan od najvećih hrvatskih violinista 20. stoljeća. Raspon njegovog djelovanja iznimno je širok – bio je vrhunski solist, komorni i orkestralni glazbenik, producent i pedagog. Glazbenik je to koji je praizveo, za kojeg je napisano ili u suradnji s kojim je nastalo preko tridesetak djela suvremenog hrvatskog glazbenog stvaralaštva i koji je zaslužan za vraćanje ili stavljanje na redovan repertoar solističke violinističke i komorne glazbe niza remek-djela hrvatske glazbene baštine.Također jedan je od prvih crossover glazbenika, u vrijeme kada taj pojam još nije ni postojao. 

I upravo je crossover tematska okosnica ovogodišnjih Dana Josipa Klime. Manifestacija obuhvaća majstorske radionice, okrugli stol, predavanja i koncerte. Majstorske radionice vodit će ugledni glazbenici i pedagozi: Goran Končar, međunarodno ugledan violinist i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, zatim čelist David Grigorian, profesor na akademijama u Novosibirskom, Moskvi, Zagrebu i Saarbrückenu te voditelj majstorskih tečajeva u Austriji, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj te David Gazarov, jedan od najuglednijih jazz pijanista i crossover glazbenika današnjice.

Okrugli stol je u potpunosti posvećen crossoveru, a na njemu će sudjelovati ugledni glazbenici i muzikolozi: Petra Zidarić Györek koja se bavi utjecajem i prožimanjem neeuropskih glazbenih tradicija sa suvremenom evropskom glazbom, Lovrenc Rogelj, slovenski muzikolog i glazbeni kritičar, specijalist za popularnu i crossover glazbu, Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole  koji će govoriti o problemu uvođenja programa za druge glazbene žanrove (jazz, popularna) u glazbenu školu te Goran Končar, najbolji poznavatelj Kliminog crossover djelovanja, a Ivana Maričić s Muzikološkog instituta u Ljubljani će okrugli stol voditi.

Predstavnik Infeld-Thomastika, jedne od najuglednijih tvrtki za proizvodnju žica za gudačke instrumente, održat će predavanje o tonskom nijansiranju i utjecaju žica na zvuk violine, a polaznici će imati priliku sami isprobati koje žice najbolje odgovaraju njihov instrumentu. Dane Josipa Klime koncertom će otvoriti  profesori majstorskih radionica – Goran Končar, David Grigorian i David Gazarov – a zaključit će ih koncert polaznika. Dane Josipa Klime organizira Glazbena mladež Varaždin u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu, a partneri su HNK Varaždin i Koncertni ured Varaždinu.

 Program:

Majstorske radionice

2-4.03.2023.

Glazbena škola u Varaždinu

Goran Končar violina

David Grigorian, violončelo
David Gazarov – jazz improvizacije na klaviru, jazz improvizacija

Okrugli stol

2.03.2023. u 12.00

Velika koncertna dvorana Glazbene škole u Varaždinu

Crossover - umjetnički izazov ili kompromis/obogaćenje glazbenog jezika ili banalizacija

Sudionici: Goran Končar, Petra Zidarić, Davor Matačić, Lovrenc Rogelj, voditeljica Ivana Maričić

Predavanja

3.03.2023, 10.00-18.00

Mala koncertna dvorana Glazbene škole u Varaždinu

Infeld-Thomastik, tonsko nijansiranje i utjecaj žica na zvuk violine

3.03.2023, 15.00 -16.00
Accord Case, predstavljanje proizvodnje kutija za violinu i zaštita instrumenta
Koncerti
2.03. 2023. u 19.30

Koncertna dvorana HNK
Goran Končar, violina

David Grigorian, violončelo
David Gazarov, klavir
4.03. 2023. u 18.00

Glazbena škola u Varaždinu 
Polaznici majstorskih radionica

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.