Požar kod Orebića na Pelješcu još se gasi

POŽAR,OREBIĆ

Požar kod Orebića na Pelješcu još se gasi. Evo što o trenutnom stanju kažu u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici - prenosimo s http://www.hvz.hr/clanci/intervencije/pozar-kod-orebica-na-peljescu/

Gašenje požara na Pelješcu i na području općine Kula Norinska je i dalje u tijeku.

  1. rujna

8:00 U gašenju požara su tijekom dana i noći sudjelovali s područja Dubrovačko-neretvanske županije 127 vatrogasaca sa 31 vozilom iz JVP-a Konavle, Dubrovački vatrogasci, Dubrovačko Primorje i Mljet te DVD-a Ćilipi, Župa, Zaton, Primorje, Ston, Putnikovići, Žuljana, Janjina, Trpanj, Korčula, Lumbarda, Smokvica i Kuna, 29 pripadnika DVIP-a iz Dubrovnika, Splita i Šibenika sa 10 vozila, 42 vatrogasca sa 10 vozila iz Splitsko-dalmatinske županije te 102 pripadnika protupožarnih snaga Hrvatske vojske sa 12 vozila.
U 06:35 poletio je jedan Canadair na gašenje požara.
Gašenje požara je u tijeku.

U gašenju požara na području općine Kula Norinska na lokaciji Desne i Bagalovići sudjeluje 38 vatrogasaca sa 7 vozila iz JVP-a Metković i Ploče te DVD-a Kula Norinska, Metković i Slivno te 63 vatrogasca sa 22 vozila iz DIP-a Zadar te izvanrednih dislokacija iz Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije. U gašenju je sa nekoliko bacanja sudjelovao i 1 Canadair.
U 06:40 prema požarištu upućen je 1 Canadair.
Gašenje požara je u tijeku.

***

  1. rujna

19:30 Na požaru koji je u popodnevnim satima izbio na području Kule Norinske došlo je do izlijetanja auto cisterne uslijed čega su dvojica vatrogasaca lakše ozlijeđena. "Vatrogasci su, srećom, prošli bez većih ozljeda. Situacija je na požarištu i dalje vrlo teška te nas čeka besana noć", rekao je Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik.

17:30 Tri kanadera su angažirana na gašenju požara, a glavni vatrogasni zapovjednik je aktivirao i dodatne vatrogasne snage s priobalja (Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska i Primorsko-goranska županija) te s kontinenta (Koprivničko-križevačka županija). U mjestu Stankovići su izgorjela krovišta na 4 kuće dok su ostali objekti uspješno obranjeni. Jaka bura otežava gašenje požara i pristup požarištu. Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je: „Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, Canadairi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća.“

Ivanček je ispričao kako su helikopterom MI-8 MTV-1 sletjeli na nogometno igralište, nakon čega su ih vatrogasci prebacili na teren u Stankoviće.
Podsjetimo, tijekom današnjeg dana 50 pripadnika PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske prevezeno je s dva helikoptera MI-8 MTV-1 na požarište Orebić, dok je pet kamiona s opremom i vozilom veze na isto požarište upućeno desantnim brodom-minopolagačem DBM-82 PP NOS-a Hrvatske ratne mornarice.
Također, u popodnevnim satima u akciji gašenja požara na području Kule Norinske kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila su angažirana dva Canadaira CL-415 PP NOS OS RH.

11: 00 Kod mjesta Mokalo u blizini Orebića na Pelješcu izbio je oko 8 sati požar otvorenog prostora. Vatra se brzo širi  teškim terenom potpomognuta jakim naletima bure, koja na mahove puše brzinom od 100 km/h. Na terenu su vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik, JVP Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.  Na požarište su upućena i dva kanadra, koja su povučena zbog teških vremenskih uvjeta te su stacionirani u Zračnoj luci Split, kako bi intervenirali kad se vrijeme smiri.

Evakuirani su stanovnici naselja Mokalo i Jurjevići te turisti iz obližnjeg kampa.

Prema izjavi zapovjednika  VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepan Simovića trenutna situacija je iznimno teška. Više informacija donosimo uskoro.

FOTO:  HRZ

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.