Na varaždinskom korzu valcer uz Dan ružičaste vrpce

Na varaždinskom korzu valcer uz Dan ružičaste vrpce

Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, a u organizaciji Udruge žena oboljelih od raka dojke Mammae kluba Varaždin i suorganizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije i Zajednica sportskih udruga grada Varaždina, na  varaždinskom korzu danas je obilježen Dan ružičaste vrpce. Program je počeo pozdravnim govorima organizatora te okupljanjem i fotografiranjem u okviru ružičaste vrpce.  Nakon toga  u znak podrške borbi protiv raka dojke predstavljene su plesne točke Udruge žena operiranih na dojku (Nataša Remar Pilipović), poezija "Želim Ti vremena“ nepoznatog autora i "Sjaj vječnog mira“ autorice Marije Težački (Neven Pilipović), Feel the Best (Romana Ratkaj, Plesni studio Feel), cheer leading (Plesni studio Bravo), zumba (Ivana Šumečki, TTS centar), Varaždinske mažoretkinje (Anitta Mikac Grabarić), Plesno-manekenski studio Lena (Lena Radanović), Folklorna skupina Doma za starije osobe Varaždin (prof. Milena Klinec), uz puštanje balona u znak sjećanja na umrle od raka dojke te zajednički valcer sudionika sa sugrađanima i predstavnicima Udruge Ilco, Kluba laringektomiranih Varaždin i Udruge Hrabrost.  

U Republici Hrvatskoj maligne bolesti nalaze se na drugom mjestu uzroka smrtnosti s udjelom od 27,8  posto,a u dobi do 65 godine (prijevremena smrtnost) ova se skupina nalazi na prvom mjestu uzroka smrti. U Hrvatskoj je u 2015. godini (zadnji dostupni podaci o obolijevanju od raka) oboljelo od raka dojke 2748 žena (i 24 muškaraca povezano sa stanjima u kojima se pojavljuje tkivo dojke u muškaraca), a umrlo 1038 žena. U 2017. godini(zadnji dostupni mortalitetni podaci) od raka dojke umrlo je 853 žene i 8 muškaraca, što je smanjenje u odnosu na 2015. i 2016.
U Varaždinskoj županiji 2015. godine oboljelo je od raka ukupno 854 osobe od čega 83 žene od raka dojke. Stope obolijevanja i umiranja od ovog raka u Varaždinskoj su županiji na razini hrvatskog prosjeka. U 2017. godini umrlo do raka dojke 38 žena. Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena i statistički gledano svaka 4 žena koja oboli od neke vrste raka, oboli od raka dojke. Tako na rak dojke otpada 22% svih novih slučajeva raka u Varaždinskoj županiji, odnosno 26% u RH, na godišnjoj razini, prema zadnjim dostupnim podacima o incidenciji toga raka.
Rak dojke je i uvjetno rečeno preventabilan rak, a najmoćnije oruđe u prevenciji ovog raka je mamografski probir u koji se pozivaju prema nacionalnom programu koji se provodi od 2006. godine žene od 50 – 69 godina starosti. Pozivi se šalju od strane županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji koordinira probirom. Mamografija u kombinaciji s ultrazvukom, kao dijagnostičke metode koje u našoj županiji provodi radiološka jedinica OB Varaždin, može otkriti gotovo svaki slučaj raka u ranom stadiju (ipak ne sve) . Ako se rak dojke otkrije u najranijem stadiju, on je potpuno izlječiv.
- Trenutno je pri kraju 5. ciklus pozivanja žena, a u četiri smo imali kao županija odaziv od 64 % čime smo se svrstali među županijama na visoko 3. mjesto po odazivu u Hrvatskoj. U ciklusu 5. je odaziv trenutno 51% čime smo 5. u rangu po odazivu u Hrvatskoj. Sada je u tijeku opetovano pozivanje žena koje se nisu odazvale uz prvi poziv i trajat će do završetka ciklusa tj. do kraja ove godine, paralelno pozivamo prvi puta i oko 1500 žena kojima još nije isteklo dvije godine od zadnje mamografije.
Zato je baš sada pravi trenutak da javno uputimo poziv ženama da se naknadno odazovu u mamografski skrining,a za bilo kakve upite u vezi programa ili eventualne promjene termina nazovu na Besplatni telefon ZZJZ 0800-200-163.
Cilj je ove akcije podignuti svijest o važnosti provođenja svih razina preventivne zdravstvene zaštite: od prakticiranja zdravog životnog stila koji uključuje redovnu fizičku aktivnost, redukciju stresa, pravilnu prehranu siromašnu životinjskim masnoćama, nekonzumaciju alkohola i nepušenje uz održavanje optimalne tjelesne težine, preko provođenja samopregleda i liječničkih pregleda te najvažnije, odaziva u nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.
Mortalitet od raka dojke je i dalje u blagom porastu i u Hrvatskoj i u Varaždinskoj županiji, unatoč skriningu jer na ovaj ishod utječe kvaliteta svih razina zdravstvene zaštite.
Treba sustavno poticati žene na odaziv na mamografiju, a mlade generacije educirati o tehnikama samo-pregleda te važnosti pravovremenih liječničkih pregleda dojke, jer samopregled nikad ne može zamijeniti liječnički preventivni pregled. Također treba podržati i rad Udruge žena operiranih na dojku koje pružaju podršku oboljelima, ali provode i hvale vrijedne preventivne aktivnosti poput i ovog Dana ružičaste vrpce. Paralelno treba unaprjeđivati ZZ koja utječe na proces liječenja raka dojke i podizati kvalitetu ZZ na svim razinama – priopčio je županijski Zavod za javno zdravstvo i Lige za borbu protiv raka.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.