Mnogobrojni posjetitelji na Danu otvorenih vrata Sabora – održan i „Aktualac“ s građanima

sabor poskjetili građani

Uz obilježavanje Dana neovisnosti Republike Hrvatske, Hrvatski sabor sada već tradicionalno otvara svoja vrata građanima, a ovogodišnji Dan otvorenih vrata izazvao je veliko zanimanje posjetitelja iz cijele Hrvatske pa je Sabornica u ponedjeljak bila premala za sve zainteresirane građane koji su se željeli susresti i razgovarati s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i drugim zastupnicima. 

Obrativši se okupljenim građanima, predsjednik Sabora Jandroković podsjetio je na povijesni značaj Dana neovisnosti. – S ponosom se prisjećamo ovoga dana, ostvarili smo tisućljetni san o samostalnosti, a njegovim obilježavanjem osobito svoju djecu moramo podsjetiti kako je taj put bio vrlo težak. Prisjećamo se tako svih branitelja, ali i svih drugih građana, koji su žrtvovali svoj život za hrvatsku samostalnost, slobodu, demokraciju i višestranačje. Na nama je da podupiremo slobodu izgovorene riječi, gradimo snažnu pravnu državu i jake institucije. Imamo obvezu brinuti o građanima i socijalnoj pravdi, a naš rad ne smije biti samo borba za stranačke interese nego rad za javno dobro, naglasio je Jandroković.Nakon svečanog obilježavanja Dana neovisnosti na Trgu sv. Marka, prema Sabornici se uputio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je u društvu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra pravosuđa Dražen Bošnjakovića, ministra obrane Damira Krstičevića i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek održao i kratki „Aktualac“ na kojemu su građani iz zastupničkih klupa postavljali različita pitanja o aktualnim društvenim i političkim temama.

Predsjednik Sabora Jandroković u ponedjeljak je otvorio i vrata svojega ureda gdje je s građanima nastavio razmjenu mišljenja o različitim pitanjima iz područja rada Sabora.                    

Za Dan otvorenih vrata pripremljen je posebni program razgledavanja prostorija Sabora uz stručno vodstvo djelatnika Službe za građane. Posjetitelji su tako mogli vidjeti reljef sv. Josipa, zaštitnika hrvatske domovine, repliku Bašćanske ploče, Malu vijećnicu u kojoj je zasjedao nekadašnji Županijski dom, poprsja saborskih velikana grofa Janka Draškovića, bana Josipa Jelačića, bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Eugena Kvaternika, Frana Supila, Vladimira Nazora te poprsja prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića, ali i čuvane zapisnike sa saborskih sjednica iz 1861. godine. Posjetitelji su nadalje imali priliku razgledati protokolarne prostorije poput Banske sobe i dvorane Ante Starčevića s portretima svih dosadašnjih predsjednika suvremenog Hrvatskoga sabora te čuvenim uljanim platnom akademske slikarice Jadranke Fatur koje prikazuje povijesno donošenje tzv. Božićnog Ustava – prvog Ustava neovisne Republike Hrvatske donesenog 22. prosinca 1990. godine.U sklopu Dana otvorenih vrata, Sabor u prosjeku posjeti više od tisuću građana, dok se ta brojka tijekom godine popne na više od 25.000 posjetitelja iz zemlje i inozemstva.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.