U Svetom Martinu na Muri od 13. do 15. studenoga održavaju se Dani elektroničkih medija

U Svetom Martinu na Muri od 13. do 15. studenoga održavaju se Dani elektroničkih medija

Tradicionalnim godišnjim okupljanjem na Saboru Hrvatske udruge radijskih nakladnika i Skupštinom članova Nacionalne udruge televizija 13.studenoga u Svetom Martinu na Muri počeli su Dani elektroničkih medija. Manifestacija je to koja je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića okupila više od 300 medijskih djelatnika iz radija, televizija i internetskih portala na nacionalnoj i lokalnoj razini. Na prigodnoj svečanosti dodijeljene su ii godišnje novinarske radijske nagrade za najbolje radijske djelatnike Hrvatske udruge radijskih nakladnika, a svoju će djelatnost predstavili su i regionalni centri ove nacionalne udruge radijskih nakladnika.

Organizatori su Hrvatska udruga radijskih nakladnika (HURiN), Agencija za elektroničke medije (AEM) i Nacionalna udruga televizija (NUT) u partnerstvu sa Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM). U središtu pozornosti na panel raspravama, bile su i izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima, položaj i uloga žena u medijima te autorska prava u medijskoj i glazbenoj industriji na lokalnoj i nacionalnoj razini. Riječ je o iznimno važnim temama za položaj i djelovanje, ponajviše, lokalnih medija u Republici Hrvatskoj, pa se očekuje sudjelovanje više od 300 novinara, komunikacijskih stručnjaka, javnih djelatnika i drugih osoba koje se bave medijskim djelatnošću u Republici Hrvatskoj.

U raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima sudjelovali su Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture u čijem se resoru "kroje" izmjene i dopune postojećeg Zakona o elektroničkim medijima. U radu ovoga panela sudjelovali su i pravni stručnjaci RTL-a i Nove TV, Tonko Weissmann i Ivana Vukinovac, kao i predsjednik NUT-a Denis Mikolić, predsjednik HURiN-a Željko Švenda i predsjednik INAMA-a – podružnice Interacitve Advertising Bureau za Hrvatsku Jan Jilek. Panelom je moderirao Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije. O položaju i ulozi žena u medijima, u srijedu raspravljale su Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova; Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza; dr. sc. Lidija Bojić Ćaćić, direktorica za ženski rukomet pri Hrvatskom rukometnom savezu te sportske novinarke Dea Redžić i Romana Eibl. Kroz ovu panel raspravu vodila je Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije. 

Iznimnu pozornost sudionika 11. Dana elektroničkih medija zasigurno će izazvati i rasprava o autorskim i srodnim pravima u medijskoj i glazbenoj industriji na lokalnoj i nacionalnoj razini. Programom panela je predviđeno da o toj iznimno važnoj temi za lokalne medije u raspravi sudjeluju Mislav Maroević, član Izvršnog odbora HURiN-a, Mario Vukoja iz Hrvatskog društva skladatelja – Službe za zaštitu autorskih muzičkih prava, Branko Komljenović dopredsjednik Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, Tajana Tomić iz Zavoda za intelektualno vlasništvo, te odvjetnica Kristina Delfin Kanceljak, a moderatorica tog panela biti će Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U četvrtak će biti održana i panel rasprava, te radionica Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija na kojem će biti riječi o novom natječaju za dodjelu sredstava Fonda. O tome će govoriti Davor Marić, član Vijeća za elektroničke medije, Miro Križan, voditelj Pravnog odjela Agencije za elektroničke medije te Tomislav Pupačić viši analitičar u Agenciji za elektroničke medije.Dani elektroničkih medija u Svetom Martinu na Muri biti će i prilika za međusobne kontakte i razmjenu iskustava medijskih djelatnika lokalnih i nacionalnih nakladnika u ovoj djelatnosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.