Počeo Advent u Zagrebu, a i Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila ovogodišnji Advent na Prekrižju

advent

Paljenjem svijeća na Manduševcu, počeo je vjerski dio Adventa u Zagrebu, a kojim otpočinje i turističko zabavni dio predbožićnog uličnog događanja u Zagrebu, u organizaciji Grada i Turističke zajednice Zagreba. Toj već tradicionalnoj predblagdanskoj manifestaciji Advent u Zagrebu i ove će se godine pridružiti Ured predsjednice Republike Hrvatske Adventom na Prekrižju. Ovogodišnji Advent na Prekrižju predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović svečano je otvorila u također danas, 1. prosinca, a građani će ga moći posjetiti svaki petak i subotu do Božića, u vremenu od 16 do 20 sati.

Ulaz se neće naplaćivati i nije potrebna prethodna najava, ali svi posjetitelji trebaju proći sigurnosni pregled prilikom ulaska u prostor štićenog objekta.Želja nam je svake godine posvetiti program jednom dijelu naše Domovine, a nakon prošlogodišnjeg Adventa koji je bio posvećen slavonskoj blagdanskoj tradiciji, ove godine, u suradnji s Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom i Etnografskim muzejom, predstavljeni su običaji Hrvatskoga zagorja. Naime, Vila Prekrižje i dvorište oko vile ukrašeni su motivima Hrvatskog zagorja, a glavni motiv su drvene igračke. Posluživao se čaj i tradicionalno zagorsko jelo - zlevanka.  U svim terminima prigodnim glazbenim programom nastupit će ansambl Strauss. Nadalje, petkom su predviđeni folklorni nastupi HKUD-a "Prigorec" iz Markuševca, HSPD-a "Sljeme" iz Šestina, KUD-a "Prigorski zdenec" iz Vidovca i KUD-a "Laz" iz Laza Bistričkog. Subotama će u glazbenom programu sudjelovati učenici zagrebačkih glazbenih škola, mladi virtuozi i njihovi komorni sastavi, koji pobjeđuju na domaćim i međunarodnim glazbenim natjecanjima. 

„Uz toplu dobrodošlicu i glazbeni blagdanski program Adventa na Prekrižju, želja nam je da s ovog zagrebačkog brijega ponesete lijepe uspomene na davne dane tradicijskog iščekivanja Božića kada se u duhovnom miru i obiteljskom raspoloženju zajedništva slavilo došašće ljubavi, svjetla, dobrote i mira, najvažnijih darova života, koji nas usrećuju u dijeljenju s bližnjima“, stoji u pozivu Predsjednice Republike Hrvatske građankama i građanima Zagreba te njihovim gostima na Advent na Prekrižju.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.