Balet „Serenada & Allegro“ premijerno - 7.prosinca u 19.30 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

Balet „Serenada & Allegro“ premijerno - 7.prosinca u 19.30 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

Balet „Serenada & Allegro“ bit će premijerno izveden danas, 7. prosinca  u 19.30 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.Obilježavanjem 100. godišnjice rođenja slavnog dirigenta i skladatelja Leonarda Bernsteina,  Rijeka slavi ovog inspirativnog i karizmatičnog glazbenika dvjema kreacijama naših renomiranih koreografa, Maše Kolar i Igora Kirova. A obljetnica, koja se tijekom 2018. obilježava diljem svijeta, povod je i suradnji dvaju hrvatskih narodnih kazališta odnosno prvoj koprodukciji riječkog i splitskog baleta.Bernsteinov život, glazbu i dirigentsku gestu dvoje intrigantnih koreografa prenosi u kompozicije i ritmove pokreta dvodijelne predstave koja je praizvedena na ovogodišnjem Splitskom ljetu, a ove sezone svoj scenski život nastavlja i u riječkom i u splitskom HNK.

Na konferenciji za novinare, intendant Marin Blažević je, podsjetivši na posljednje riječke baletne uspješnice „Rossini Cards“ i „4 bolera“, istaknuo da riječki baletni ansambl razbija kazališne klišeje kako baletni plesači moraju biti savršeni u pokretu ne koristeći druge načine izražavanja i zatomljujući svoju osobnost. Budući da, posebice od dolaska Maše Kolar na mjesto ravnateljice, osobnost svake pojedine plesačice i plesača sve više dolazi do izražaja i postaje individualno prepoznatljiva, upravo su njihove osobnosti postale specifičnost mladog, internacionalnog riječkog ansambla koji se razvio u – balet s karakterom.Stoga je u kazališnom atriju postavljena izložba fotografija „Balet s karakterom“ posvećena članicama i članovima baletnog ansambla.

Najavljujući novu predstavu, Maša Kolar, ravnateljica riječkog baleta i koreografkinja drugog dijela predstave“, naglasila je kako je „Allegro“ plesna predstava koja ne priča određenu priču već slavi Bernsteina kao dirigenta.
„Bernstein je volio glazbu i ljude. Rekla bih da je imao allegro karakter, vedrinu i optimizam, koji je sličan karakteru glazbe koju sam odabrala: allegro stavcima Beethovenovih simfonija. A glazbu smo ispunili sadržajem koji se bavi Bernsteinovom dirigentskom gestom, gdje ponekad tijelom i gestom, ne samo ruku već i lica, izražava duboko psihološko proživljavanje glazbe.Takva njegova autentična i originalna gesta bila je motivacija da je pretvorimo u pokret“, rekla je Maša Kolar.Koreograf prvog dijela, „Serenade“, Igor Kirov, ravnatelj Baleta HNK Split istaknuo je kako  njegov dio predstave zadire u Bernsteinovu privatnost i intimu, a nadahnut je „Pismima za njega“ odnosno pismima koje su supruga i prijatelji pisali slavnom dirigentu i skladatelju. A velika inspiracija bila je i Bernsteinova Serenada (prema Platonovu simpoziju) na koju je i koreografirao balet.

U „Serenadi“ plešu Anca Zgurić, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Marta Voinea Čavrak, Laura Orlić, Maria del Mar Hernandez, Ali Tabbouch, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, Hugo Rodrigues i Michele Pastorini, a u „Allegru“ Nika Lilek, Ksenija Krutova, Marta Kanazir, Anca Nicoleta Zgurić, Tea Rušin, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Michele Pastorini, Ali Tabbouch, Tilman Patzak, Emanuel Amuchástegui, Svebor Zgurić, Hugo Rodrigues i Daniele Romeo. Kostimografkinja i scenografkinja „Serenade“ je  Aleksandra Ana Buković, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha koji je oblikovao svjetlo i za „Allegro“, dok video-projekcije potpisuje Marin Lukanović.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.