U Slovenskom domu u Zagrebu počeli ovogodišnji Cankarevi dani

MATJAŽ

Cankarevi dani počeli su u Slovenskom domu u Zagrebu koncertom šansona Črtice v štiklce ali če Cankar bi popevke zlagal. U povodu 100. obljetnice Cankareve smrti do 13. prosinca u Zagrebu održat će se razni događaji: izložbe, filmske i glazbene priredbe i literarne večeri.Na dobro posjećenom otvorenju Cankarevih dana, ljubljanski kantautor Bor Seušek predstavio je glazbene interpretacije Cankarevih djela. Nakon glazbenog programa prikazan je igrano-dokumentarni film Cankar, u režiji Amira Muratovića, koji je stvorio priču o najznačajnijim događajima u povodu 100. obljetnice Cankareve smrti. Jedan od najvažnijih slovenskih pisaca preminuo je u Ljubljani 11. prosinca 1918. godine.

U suradnji s Modernom galerijom, u Slovenskom domu je otvorena je i izložba fotografija fotografa Stanka Vrtovca (Maribor, 1947. – Zagreb, 2017.), koje je njegov brat Saša Vrtovec darovao Modernoj galeriji. Izložene su fotografije koje su bile dio izložbe  Snaga tišine, održane u ožujku ove godine u Studiju Moderne galerije „Josip Račić”.

Zahvaljujući inicijativi nekolicine Vrtovčevih prijatelja, među kojima su fotografi Ivan Posavec i Vladimir Vučinović Čarli i donaciji njegovog brata fotografije Saše Vrtovca mogu se pogledati u Slovenskom domu u Zagrebu u Masarikovoj 13 do 12. prosinca. Radno vrijeme Galerije je radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 19 sati.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.