Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

Obilježavajući 19. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana   otkriven je njegov spomenik, postavljen u Zagrebu, na raskrižju ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice. Autor velebnog spomenika je uvaženi akademski kipar Kuzma Kovačić. Na otkrivanje spomenika došao je cijeli državni vrh. No, zagrebački gradonačelnik, idejni začetnik postavljanja ovog spomenika, Milan Bandić koji se liječi od plućne embolije, unatoč najavama nije mogao doći.
Spomenik je otkriven uz zvuke pjesme "To je tvoja zemlja" Alfija Kabilja i Drage Bitvića. Zajednički su ga otkrili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, članovi obitelji Tuđman, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i kipar Kovačić.
"Malo je bilo onih koji su imali viziju rješenja hrvatskog pitanja, a još je bilo manje onih koji su ga znali realistično oblikovati i provoditi. Franjo Tuđman to je znao", poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. "Dokazao je da mali narodi imaju pravo na velike ideje i sposobnost da ih provedu, dodala je. A kada je Hrvatska bila napadnuta i uvučena u neželjeni rat, nije se dao pokolebati u svojim ciljevima", istaknula je. "Znao je da se hrvatsko pitanje ne rješava samo u Hrvatskoj, nego i izvan nje, ali je čvrsto vjerovao da je, uz Božju pomoć, kako je često govorio, ključ konačnog uspjeha u snazi zajedništva Hrvata i svih domoljuba, bez obzira na vjeru i naciju", naglasila je. "U našu narodnu dušu trajno su upisane njegove riječi: Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što", poručila je Grabar-Kitarović.
Premijer Andrej Plenković prisjetio se Tuđmanovog vizionarskog državničkog djela za RH- "U ključnim trenucima prijelomnim i za cijeli europski kontinent - pronašao je način uz potporu hrvatskog naroda da Hrvatska postane i demokratska i slobodna i međunarodno priznata država. Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima, u vrijeme velikosrpske agresije i Domovinskog rata, oslobodio je okupirane teritorije. Sa svojom je mudrošću, i uz pomoć međunarodne zajednice mirno je reintegrirao hrvatsko Podunavlje. Inzistirao je na procesu pomirbe što je jedna od njegovih ključnih ostavština i koju također njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati", kazao je. Naglasio je kako se za prvog hrvatskog predsjednika može reći da je bio jedan od rijetkih državnika koji je uspio pretvoriti svoju viziju i borbu za hrvatsku državu u stvarnost. 

Njegova vizija, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, bila je slobodna, neovisna i suverena Hrvatska, demokratska i višestranačka te Hrvatska koja pripada Europi.
Okupljenima se obratila izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, njegova zamjenica JelenaPavičić Vukičević i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
Kuzma Kovačić, autor spomenika poručio je: "Ovo je kip živog Tuđmana, onoga koji ostaje s nama". "Stari je to kip po svome kiparskom korijenu, ali novi po duhovnom porijeklu. Okrenut onome gore, transcedantalnome - kao što je novo sve što se odaziva na riječ 'gore srca', dodao je. Govoreći o konstrukciji spomenika kazao je kako će "os koja dominira prostorom - bit će odsad znak sigurne osi hrvatske povijesti".

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.