Varaždinska vojarna u Optujskoj ulici danas je dobila ime slavne 7. gardijske brigade

pume

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, ministar obrane Damir Krstićević i načelnik Glavnog stožera HV-a Mirko Šundov i mnogobrojni drugi uglednici u Varaždinu su nazočili imenovanju Vojarne u Optujskoj ulici imenom 7. gardijske brigade Puma. U okviru svečanost koja je ujedno bila i završetak Puminog skoka, hodnje za poginule branitelje, otkrivena je ploča s novim nazivom vojarne uz čitanje povjesnice brigade.

Ploču su otkrili zapovjednici 7. gardijske brigade Puma generali Zdravko Jakop i Željko Dvekar. a u varaždinsku vojarnu svečano je ušla 2. mehanizirana bojna Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske, slijednici ratne 7. gardijske brigade.Na svečanosti su sudjelovali i saborski zastupnik Josip Križanić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, i mnogbrojni branitelji, veterani te pripadnici 7.gardijske brigade Puma.

A treba se prisjetiti i ratnog puta brigade, koja je osnovana Odlukom vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske, 23.prosinca 1992. godine. sa sjedištem u Varaždinu. Činili su je pripadnici 5.bojne prve A brigade Zbora narodne garde, koji su već imali ratno iskustvo, istaknuvši se u operacijama oslobađanja južne Hrvatske. Po osnivanju, brigada postaje profesionalna. Tijekom 1993. godine, od veljače do listopada dio brigade sudjeluje u obrani karlovačkog područja. Drugi dio brigade sudjeluje u obrani zadarsko-šibenskog područja. U ožujku 1993., dio postrojbe sudjeluje u oslobađanju sela Drače u zadarskom zaleđu. Uz redovite vojne zadaće, brigada se formacijski popunjavala i osobljem i opremom i naoružanjem.

Po povratku s terena, brigada započinje sa izvršavanjem mirnodobskih zadaća, od kojih je najznačajnija obuka pripadnika. U tu svrhu u Vojarni u Varaždinu uređen je poligon za uvježbavanje po najzahtjevnijim načelima vojne izobrazbe i obuke. Kao kruna takvog rada i primjene novog sustava izobrazbe, u rujnu 1997.godine na poligonu kod Slunja izvedena pokazno-taktička vježba “Pumin skok”, koja je bila središnja oružana vježba RH, a u potpunosti su je izveli pripadnici 7.gardijske brigade Puma.

Predsjednica sa suradnicima posjetila je ovom prigodom i Varaždinsku županiju, gdje ju je dočekao župan Radimir Čačić sa suradnicima, koji je i sam u počecima rata u ulozi pregovarača sudjelovao u pregovorima o predaji pripadnika varaždinskog garnizona JNA braniteljima Varaždina.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.