Predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je domaćin prigodnog domjenka za predstavnike medija

PREMIJER
U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je domaćin prigodnog domjenka za predstavnike medija. U svom izlaganju istaknuo je važnost uloge medija, osobito u vremenu uznapredovale tehnologije gdje su informacije brojnošću puno intenzivnije, a vremenski su, praktički – trenutne."To vašu ulogu u hrvatskom društvu čini još snažnijom i značajnijom. Institucije vlasti, političke stranke, svi akteri, prilagođavaju se tim novim okolnostima. Nastojimo svojim djelovanjem ići u korak, ne samo s našim prioritetima, nego ići u korak i s vama. Realno gledajući, dio društvenih zbivanja određuju i mediji. Činjenica da te procese radimo zajedno stavlja na nas veliku odgovornost", kazao je premijer. 

Naglasio je da je na Vladi da ispuni obećanje građanima, a to je kvalitetnija Hrvatska te bolji život za sve građane. "To radimo na nekoliko načina, uvijek imajući na umu da smo dobili mandat kako bismo unijeli političku stabilnost u Hrvatsku'', rekao je premijer.Naveo je kako se rast ne temelji na novim zaduženjima nego na odgovornom i pažljivom planiranju i kvalitetnoj fiskalnoj konsolidaciji. "Prošlogodišnji suficit bila je novost, no to nije bila rutinska stvar, a trudili smo se da tako bude i ove godine", nastavio je premijer, istaknuvši da rast nije baziran na novim zaduženjima, nego na odgovornom i pažljivom planiranju.Predsjednik Vlade kazao je da su kreditne agencije upravo stoga bitno povećale stupanj kreditnog rejtinga.  "Na tome tragu ćemo nastaviti, jer bez te makrostabilnosti nema pozitivnog koraka naprijed", rekao je premijer.

Osvrnuo se i na poreznu reformu, koja je većini građana povećala plaće i rasteretila gospodarstvo te najavio nastavak plana rasterećenja hrvatskog gospodarstva i u idućoj godini.Predsjednik Vlade naglasio je važnost društvene solidarnosti. "Zadaća je svakog od nas da kao pojedinac pridonese društvu – zarađuje, plaća poreze, čini dobro sebi, svojoj obitelji, zajednici u kojoj živi. Sustavom proračuna pomaže onima koji nemaju takve šanse ili takve sposobnosti, a bitno je da žive dostojanstveno", kazao je Plenković.Naglasio je, također, važnost pravne sigurnosti. Ona je, rekao je premijer, preduvjet dobrog funkcioniranja svakog gospodarstva. "Nju nastojimo osnažiti u svim aspektima. Mislim da su reforme koje su poduzete u pravosuđu napravile velik iskorak unaprijed", kazao je Plenković, dodavši da se ponekad dogode neki slučajevi koji nas sve zaprepaste i pokažu da možda neke procesne zakone treba dodatno modificirati.

Premijer je istaknuo i izazove s kojima smo suočeni u međunarodnom pogledu. "Sigurnosni izazovi na jugoistoku Europe i na Mediteranu važni su i za nas", rekao je predsjednik Vlade, dodavši da mi vodimo odgovornu politiku, sukladnu hrvatskim nacionalnim interesima i onim civilizacijskim vrijednostima i dosezima za koje smo se zalagali proteklih godina.Predsjednik Vlade naveo je i dvije teme – Konvenciju VE o borbi protiv nasilja nad ženama i Globalni kompakt o uređenim migracijama koje su, kako je rekao, izazvale velik interes, ali su obje provedene onako kako je Vlada i htjela. "Uvjereni smo da je to dobro i za standarde koje želimo u hrvatskom društvu i za aktivnu participaciju u globalnim procesima", istaknuo je Plenković.Plenković je kazao da će Vlada nastaviti raditi na ostvarenju svoga programa i što višeg standarda u hrvatskom društvu. "Pažljivo ćemo nastaviti osluškivati što vi o tome mislite, kako vam izgledaju naše politike, kako ih analizirate, što nam zamjerate i što može biti bolje. Vaša korektivna uloga bit će važan doprinos politici ove vlade, ove parlamentarne većine, a isto tako i ukupnom razvoju hrvatskoga društva", zaključio je premijer Plenković zaželjevši svima sretan Božić i sretnu i uspješnu novu 2019. godinu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.