Predsjednica na svečanosti otvaranja i imenovanja vojarne u Varaždinu imenom 7. gardijske brigade „Puma“

Predsjednica na svečanosti otvaranja i imenovanja vojarne u Varaždinu imenom 7. gardijske brigade „Puma“

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanosti povratka 2. mehanizirane bojne "Pume" Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske u varaždinsku vojarnu, koja od danas nosi ime 7. gardijske brigade "Puma".

Svečanost je počela otkrivanjem ploče s novim nazivom vojarne i čitanjem povjesnice brigade. Nakon ulaska pripadnika 2. mehanizirane bojne "Pume" u vojarnu, kod kapelice sv. Jurja u krugu vojarne, u spomen na 91 poginulog te jednog nestalog pripadnika 7. gardijske brigade, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Učinili su to predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov

Svečanost se nastavila postrojavanjem 2. mehanizirane bojne "Pume" te prigodnim programom s obraćanjem uzvanika, a Hrvatska je vojska za građane pripremila izložbu naoružanja i vojne opreme. Iz varaždinske je vojarne u Optujskoj ulici Hrvatska vojska otišla prije deset godina, a sada se vratila na temelju odluke aktualne Vlade o povratku vojske u vojarne u Varaždin, Vukovar, Sinj i Ploče. Druga mehanizirane bojne "Pume" proteklih je godina bila stacionirana u Našicama. 

Pripadnici bojne u Varaždin su se vratili sedmodnevnom hodnjom pod nazivom „Pumin skok 18“. Hodnjom dugom 184 kilometra, u sedam etapa, prisjetili su se poginulih branitelja te operacija koje je 7. gardijska brigada uspješno provela u Domovinskom ratu.

Sedma gardijska brigada "Puma" ustrojena je 23. prosinca 1992. godine, a kroz nju je prošlo oko 4.500 pripadnika. Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, a najviše se pamti po oslobađanju Knina 5. kolovoza 1995., u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena. Tradiciju legendarne brigade nastavlja 2. mehanizirana bojna "Pume". 

Nepromišljena odluka o izmještanju Hrvatske vojske iz Varaždina prije deset godina danas je ispravljena i "Pume" se konačno i zauvijek vraćaju u svoj dom, kazala je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. 

U nazočnosti obitelji poginulih branitelja, predstavnika državne i lokalnih vlasti te građana, obraćajući se vojnicima koji će raditi i živjeti u varaždinskoj vojarni, predsjednica Grabar- Kitarović je naglasila kako su "Pume" neraskidivo vezane uz Varaždin, iz kojeg su krenule u sve pobjede Domovinskog rata.

"Vjerujem da nikada nećemo zaboraviti dan kad su 7. i 4 gardijska brigada oslobodile hrvatski kraljevski grad Knin i postavile hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu – taj će prizor ostati zauvijek urezan u pamćenje hrvatskog naroda. Iz svih tih bitaka i pobjeda 'Pume' su se uvijek iznova vraćale u Varaždin koji je postao dom svih pripadnika brigade", kazala je Predsjednica koja je podsjetila da su Varaždinci "Pume" dočekali i u ljeto 1995. godine. 

"Tu neraskidivu vezu Varaždina i 'Puma' nije mogla razdvojiti niti nepromišljena odluka o izmještanju hrvatske vojske iz Varaždina. Danas ispravljamo tu odluku i Pume se konačno i zauvijek vraćaju u svoj dom. Tako i Varaždin, nakon Vukovara, Sinja i Ploča, ponovo može s ponosom istaknuti da u njemu živi i obavlja svoje zadaće pobjednička hrvatska vojska“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te dodala kako će se Hrvatska vojska uskoro vratiti i u Pulu.

Tijekom boravaka u Varaždinu predsjednica Grabar-Kitarović održala je odvojene radne sastanke s čelnicima Varaždinske županije i grada Varaždina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.