Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je prosvjedu #spasime

PREMIJER , PROSVJED SPASIME
Pet temeljnih ciljeva u borbi protiv nasilja nad ženama, djecom i u obitelji

Naveo je da Vlada ima pet temeljnih ciljeva u borbi protiv nasilja nad ženama, djecom i u obitelji, a to su: Pojačati prevenciju nasilja, postrožiti kazne za počinitelje, pružiti potporu i skrb žrtvama nasilja veću nego što je danas, ojačati institucije i nastaviti senzibilizirati javnost.Predsjednik Vlade naglasio je da se u ovom trenutku jako puno radi na razini resora, ali se malo toga vidi i čuje.
Rekao je da je uoči dolaska na prosvjed razgovarao sam sa svim relevantnim ministrima te je najavio da će ministar pravosuđa predložiti izmjene određenih članaka Kaznenog zakona kako bi se pooštrile kazne, a Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija će djela obiteljskog nasilja kvalificirati kao kaznena, umjesto prekršajna, uvijek kada za to postoji mogućnost.Naglasio je da će ministrica Murganić snažno nastaviti sa svojim aktivnostima na razini Ministarstva, izdvojit će se sredstva za 24-satni telefon, sedam dana u tjednu, kao i za nove sigurne kuće te daljnje sufinanciranje postojećih.

"To je minimum koji moramo učiniti kao Vlada i društvo da se suprotstavimo ovom problemu", poručio je Plenković.Predsjednik Vlade najavio je da je spreman, zajedno s ministrima i suradnicima, susresti se s predstavnicima inicijative u ponedjeljak. „Tražit ću daljnji doprinos civilnoga društva rješavanju problema nasilja“, dodao je.Upitan je li trebalo doći do prosvjeda kako bi se nešto počelo mijenjati, predsjednik Vlade kazao je da živimo u demokraciji, u slobodnom društvu sa slobodnim medijima te da ulogu koje pojedinci i grupe građana imaju trebaju i realizirati.„Nije ovo problem kojem se netko ovdje želi suprotstavljati. Dapače, zato sam i ovdje, manje kao predsjednik Vlade, više kao zabrinuti građanin za sudbine onih koji se našli pod udarom nasilja. I zato ovo vidim kao jedan krik koji čujemo, slušamo i očekujem da zajedno djelujemo“, poručio je predsjednik Vlade. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.