Na Plitvičkim jezerima obilježena 28. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika J. Jovića

PLITVICE

Obilježavanje 28. obljetnice Akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvičkim jezerima okupilo je i državni i vojni vrh. U pratnji predsjednika Vlade na komemoraciji su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a na obljetnici je sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Počast suborcu i drugim žrtvama Domovinskog rata odali su i pripadnici specijalnih postrojbi, danas organiziranih u Udrugu ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko 90, Udrugu Tigar 90/91 Rakitje, Udrugu pripadnika posebne jedinice policije Kumrovec 90 i Udrugu prvi hrvatski redarstvenik. 
Stigli su i ultramaratonci, trkači iz udruga Specijalne jedinice policije Grom s predstavnicima MUP-a, koji su iz Karlovca krenuli jučer i pretrčali gotovo 90 kilometara do Plitvica, kako bi na svoj način, kako je istaknuo idejni začetnik ultramaratonac Nikica Vrabac, podsjetili građane na pobjede, podvige, uspjehe, herojska djela i ideale pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata. U Grabovcu im se ove godine priključila i skupina trkača Atletskog kluba "Plitvice" koja je s njima otrčala posljednjih 14 kilometara rute. Bili su tu i pripadnici Policijske škole "Josip Jović" i Policijske akademije koji su biciklima u dva dana prošli 150 kilometara, zatim članovi udruga hrvatskih dragovoljaca Rab, Otočac i Senj, koji su propješačili 20 kilometara, biciklisti Udruge Tigar 90/91 Rakitje koji su se dovezli iz Rakitja, da bi svi, kako je rekla na dočeku gostiju glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević, zajedno sačuvali od zaborava Josipa Jovića i događaj na Plitvicama.

Na komemoraciji je govorila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te kazala da je nakon pakračke bitke akcija na Plitvicama bila još jedna hrvatska pobjeda koju je izvojevala hrvatska policija, "jedina oružana sila koju smo tada imali, jezgra buduće pobjedničke hrvatske vojske"."Ovaj dan pamtimo i kao krvavi Uskrs je ovdje poginuo Josip Jović, a više je branitelja ranjeno", dodala je, zahvalivši mu na hrabrosti i ljubavi za domovinu, te žrtvi mladog života kojeg je dao za našu slobodu i neovisnost. „Sjećamo se tvojega i našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ti si ga slijedio jer si mu vjerovao. Slijedio ga je sav hrvatski narod i svaki građanin koji je, neovisno o vjeri naciji, volio ovu našu dragu zemlju Hrvatsku. On je tada morao donositi teške odluke, ali imao je viziju, odlučnost i mudrost za veliku povijesnu zadaću stvaranje neovisne Hrvatske.I, što je najvažnije, imao je puno povjerenje u svoj hrvatski narod, u hrvatskog čovjeka, kako je govorio. A bez oslonca na narod ni najbolja vizija ne može se ostvariti“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović te dodala da naša zahvalnost ne smije ostati samo na riječima. "Zadaća stvaranja države nije završena njenom obranom i oslobođenjem u Domovinskom ratu. Kao što je prije 28 godina jedna generacija obranila hrvatsku državu, današnji naraštaj ima jednako zahtjevnu zadaću - graditi Hrvatsku zemljom života i blagostanja", naglasila je. Kazala je i da je to zadaća sviju, počevši od političara na vlasti i u oporbi koji su demokratski odabrani kako bi stvarali uvjete da građani imaju perspektivu dostojanstvenog života u Hrvatskoj. "To znači i izgrađivati snažnu državu u kojoj je više brojnih obitelji, zaposlenih i uspješnih poduzetnika, u kojoj se poštuje i vrednuje rad, te je više dijaloga, solidarnosti i optimizma, ukratko to znači društvo u kojem će biti više zadovoljnih ljudi", ustvrdila je dodavši da je dobro što za razliku od 1991., danas imamo saveznike u NATO savezu i partnere u EU te smo članovi s mnogih međunarodnih foruma, "no sve je to samo sredstvo da bi s više sigurnosti i samopouzdanja uspješnije gradili svoje društvo i  državu".

Nakon paljenja svijeća i polaganja zajedničkoga vijenca u ime Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je prigodni govor u kojem se obratio hrvatskim redarstvenicima, policajcima, vojnicima, hrvatskim braniteljiima i obiteljima hrvatskih branitelja te rekao: 
"Danas smo ovdje u srcu Hrvatske zajedno kako bismo se prisjetili trenutka istine. Trenutak istine na Uskrs 1991. akcijom na Plitvicama označio je put kojim je Hrvatska morala doći do svoje slobode i samostalnosti.
Odluka i zapovijed prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana da se pokrene ova akcija, da se suzbiju oni koji su se odlučili pobuniti protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske i koji su odlučili biti igla velikosrpske agresije. Trenutak koji se zbio ovdje, odlučio je što će takozvana, tada Jugoslavenska narodna armija, činiti na prostoru Republike Hrvatske danima i mjesecima, a i godinama koje su nakon toga uslijedile. 
Upravo je hrabrost Josipa Jovića i svih vas koji ste sudjelovali, predstavljala krik Hrvatske za slobodu, predstavljala je i početak stvaranja ne samo dobro organiziranih postrojbi hrvatske policije, nego ste bili i jezgra stvaranja Hrvatske vojske. 
Ta žrtva svih hrvatskih branitelja koja je utkana u slobodu Hrvatske, u samostalnost naše domovine, u njezin put prema demokraciji, prosperitetu, razvoju, snažna je i ključna obveza svih onih koji danas obavljaju različite dužnosti u RH, da zajednički stvaramo uvjete za kvalitetniji život svih Hrvatica i Hrvata i svih ljudi koji žive u Hrvatskoj. 
Upravo ta obveza prema hrvatskim braniteljima, vodila nas je i zadnjih dana kada smo obilježili 10. godina članstva u Sjevernoatlantskom savezu - da jasno kažemo da bez hrvatskih branitelja ne bi bilo ni države, ni institucija, ni slobode, ni članstva u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu. 
I stoga je pred svima nama zadaća da s puno rada, entuzijazma i poštovanja prema hrvatskim braniteljima, onima koji su dali sve za Hrvatsku - a ne može se dati više od ljubavi i života koji su dali hrvatski branitelji - činimo sve kako bismo u društvu  preokrenuli   trendove pesimizma, defetizma, malodušja i  okrenuli se vrijednostima rada, postignuća, optimizma, prosperiteta i razvoja.Na tom tragu, želim i danas zahvaliti i Josipu Joviću i njegovoj obitelji, i svima vama koji ste dali sve za Hrvatsku. Hvala im i slava im.“


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.