Rasprava "Kulturna baština u funkciji razvoja turizma": 12,5 posto turista u Hrvatsku stiže izričito zbog kulture

MILJANA

„Kulturna baština u funkciji razvoja turizma“ bila je tema panel diskusije održane 5. travnja u sklopu Nacionalnog susreta nezavisnih gradonačelnika i načelnika u dvorcu Miljani u Krapinsko-zagorskoj županiji. Sudjelovali su i ministri kulture i turizma, Nina Obuljen Koržinek, Gari Cappelli, ministar financija Zdravko Marić, slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Ministrica Obuljen Koržinek zadovoljna je što je prepoznat veliki potencijal razvoja kulture kao jedan od pokretača turizma
 
Ministrica Obuljen Koržinek zadovoljna je što je prepoznat veliki potencijal razvoja kulture kao jednog od pokretača turizma, posebno u malim sredinama. Rekla je da se kroz nacionalno financiranje, unaprjeđenje zakonskog okvira za djelovanje kulture te kroz europske fondove radi na poticanju onih projekata koji su samoodrživi ili u velikoj mjeri samoodrživi i koji u manjim sredinama mogu prezentirati bogatu kulturnu baštinu i biti jedan od tih pokretača razvoja. Istaknula i nekoliko takvih primjera.
 
"Hrvatska je prepuna pozitivnih primjera, i to ne samo u onom dijelu Hrvatske koji tradicionalno smatramo turističkim, dakle obali, nego i na sjeveru, od Slavonije, gdje smo uočili potencijal i pokrenuli projekt Vukovar-Vučedol-Ilok kao najkompleksniji projekt poslijeratne obnove", rekla je ministrica. Kao primjer navela je i Muzeje Hrvatskog zagorja i Muzej krapinskih neandertalaca, koji je, istaknula je Obuljen Koržinek, zapravo pokazao kako se može inovativnim pristupom privući nezanemariv broj posjetitelja.
 
Cappelli: 12,5 posto turista u Hrvatsku stiglo izričito zbog kulturnih znamenitosti i kulturne baštine
 
Ministar Cappelli je rekao da je 12,5 posto turista u Hrvatsku stiglo izričito zbog kulturnih znamenitosti i kulturne baštine. Osim toga, po svim statistikama, oko 40 posto ljudi na svojim putovanjima obavezno u programu ima nešto od kulture. Kao i ministrica kulture Obuljen Koržinek, ministar turizma Cappelli je rekao da je u Hrvatskoj mnogo pozitivnih primjera kako kultura pridonosi turizmu. Istaknuo je tvrđavu Klis i Muzej Apoksiomena. 
"Kultura u svrhu turizma i obrnuto, uz gastronomiju i sve ono što Hrvatska može još dodatno ponuditi, moramo ići tome, naročito na kontinentu, da to bude jedan od bitnih i glavnih razloga da gosti ne ostanu u prosjeku samo dva dana kao što je sada, nego da ostanu još koji dan više. I to je jedan dobar sklad između kulture i turizma", rekao je Cappelli.
 
Marić: Na turizam se trebaju naslanjati druge grane

Ministar financija Marić istaknuo je da je turizam jaka gospodarska grana, propulzivna s velikim kapacitetom i velikim potencijalom."Na turizam se mogu i trebaju naslanjati druge grane, od poljoprivrede, prehrambene industrije, građevine itd. U isto vrijeme vezano za kulturu je još jedna jako propulzivna, obećavajuća i potentna gospodarska grana", rekao je Marić i dodao da se "ne smije zaboraviti ni na kreativne industrije, gdje se već sada u Hrvatskoj čine određeni iskoraci".
 
Izvor Hina / Vlada 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.