Priča o ravnopravnosti i uspjehu - Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca

Priča o ravnopravnosti i uspjehu - Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca

Priča o uspjehu i ravnopravnosti žena uvijek je kad je riječ o javnim funkcijama vezana i uz dodatne obveze i žrtve na koje ni ne pomišljamo jer se one podrazumijevaju jer kada je cilj jasno zacrtan i za opće dobro tko bi odolio? A kako se s time nosi jedna od najuspješnijih hrvatskih gradonačelnica, Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca, saznajte iz intervjua koji smo tempirale uz ovogodišnji Međunarodni dan žena.

- Koliko je Vama kao ženi zahtjevno biti u  na čelu grada, jesu li vam kao ženi obveze koje imate opterećenje i kako ih usklađujete s privatnim životom ?

Smatram da je velika sreća da ni zahtjevno ni opterećenje nisu načini na koje bi opisala svoje radno mjesto. Da me krivo ne shvatite radi se o ogromnoj odgovornosti, sedam dana u tjednu u kojima nemam radno vrijeme, stalnom propitkivanju što bi još mogli i gdje odraditi, nizu obaveza, dogovora, sastanaka i papirologije, no nikako to ne promatram kao opterećenje. To je funkcija koju sam svjesno odabrala s ciljem da napravim promjenu, da uz ekipu ljudi pokrenemo situaciju na bolje u našem gradu i pokažemo da naš Čakovec zaslužuje biti primjer drugima. To radimo i to smo pokazali, sa zadovoljstvom, puni elana i okrenuti prema budućnosti. Činjenica da sam žena u tom segmentu nije imala svoju ulogu, a usklađivanje s privatnim životom je često nemoguća misija, no, to je nešto čega sam bila svjesna, kako ja, tako i moja obitelj. Ovakva odgovornost iziskuje mene kao gradonačelnicu 24 sata dnevno, no, pritom svaki trenutak koji mogu uzimam i dajem svojoj obitelji, djeci i unucima.

Što mislite o ulozi žene u politici, bismo li se trebale više angažirati i kako možemo pomoći boljitku društva ?

 Svatko na svoj način može i mora pomoći boljitku društva. Smatram da je to svojevrsni poziv koji bi svaki odgovaran građanin trebao imati i osjetiti, bio on žena ili muškarac. Međutim danas živimo u društvu koje je, u nekim slučajevima opravdano, a većinom zbog svojih uskih gledišta ili frustriranosti, preveliki kritičar svake promjene i akcije. I zbog njihovih na žalost izuzetno glasnih izraza nezadovoljstva velik broj građana odustaje već na prvom koraku kada želi dati svoj doprinos, napraviti pomak na bolje ili se javno aktivirati. Ovim ih putem pozivam da ih nadglasaju, da budu jaki i ne odustaju od bilo kakvog plemenitog i pozitivnog cilja, bez obzira na to što drugi govore.

 

FOTO: Čakovec ima i dječju gradonačelnicu Nolu Grošević

Imate li zadovoljavajuću podršku drugih žena?

Nisam o tome razmišljala na taj način, ali eto rekla bi da zaista imam uz sebe velik broj divnih žena koje me podržavaju. Nisam ljubitelj podjela općenito, tako da mi je važno da uz sebe i među građanima našeg grada imam ljude koji su mi podrška, koji znaju što i zašto radim, a njih ima. Na tome im veliko hvala.

Koji problem vezano uz ravnopravnost spolova - položaj žena u društvu još treba riješiti putem zakonodavstva, osobito po pitanju ekonomske jednakosti, roditeljstva i slično?

 Uvijek ima mjesta za boljitak i napredak, na tome radi niz institucija i udruga. Ono što bi ja možda istakla je potrebu za izjednačavanjem uvjeta za napredovanje koje i dalje nije prisutno u nekim segmentima, kao i veće razumijevanje oko roditeljske uloge svake žene, majke na radnom mjestu.

 - Zašto je lijepo živjeti i raditi u Čakovcu i kako ste vi svojim dolaskom na čelo Grada podržali njegov razvoj?

 Čakovčani smo poznati kao veliki lokal-patrioti i uvijek ističemo da je u našem gradu najljepše živjeti. Od prirodnih ljepota do bogate kulture i povijesti, na svakom koraku dostupni su sadržaji za sve generacije, kraj smo koji vole mlade obitelji koje se doseljavaju, ali i turisti koji nas posjećuju u sve većem broju. Najveće bogatstvo su bez sumnje ljudi, prepuni ideja, želje za boljom zajednicom i ljubavi prema svom Međimurju, a ta emocija je ono što se pamti kad se posjećuje i vraća u naš grad.

Mogu se samo nadati da sam svim idejama, programima, projektima, aktivnostima i drugim potakla razvoj našeg grada, ali i 13 mjesnih odbora koji mu pripadaju. U svom radu naglašavam ravnomjerni razvoj svih dijelova Čakovca, trudim se ne zaboraviti ni na jedan dio našeg društva, ulagati u sve ono što naši građani vole, trebaju i što nas čini boljima. Sve što radim ima cilj razvoja Čakovca, bila to birokracija, sastanak ili odlazak na teren, uvijek radim s jasnim ciljem da to bude na boljitak kraja u kojem živim.  

Koja su bila ili će u vašem mandatu biti najvažnija ulaganja u poboljšanje životnog standarda žena i svih žitelja Čakovca?

 Građane ne dijelim niti po jednoj osnovi, pa tako ni po spolu. Mnogo smo projekata, koje su građani godinama zahtijevali, pokrenuli s mrtve točke, poput obnove prometnica ili gradnje obrazovne infrastrukture. Velik je broj i onih koje ćemo realizirati do kraja mandata, poput gradnje dječjih vrtića. Svi oni usmjereni su na poboljšanje životnog standarda i kvalitete života svih građana, a samim time i žena.

Vjerujem da će i potezi usmjereni što većem participiranju građana u odlukama, rezultirati kvalitetnijom komunikacijom, uvažavanjem svačijih potreba te konkretnim prijedlozima od kojih će neki sigurno biti vezani uz poboljšanje statusa žena u društvu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.