Sopranistica Gabriela Hrženjak sve zapaženija na svjetskoj opernoj sceni - najmlađa članica tima na “Sommer Festspiele Klosterneuburg” u Austriji

Sopranistica Gabriela Hrženjak sve zapaženija na svjetskoj opernoj sceni - najmlađa članica tima na “Sommer Festspiele Klosterneuburg” u Austriji

S izvanrednom mladom sopranisticom koja već osvaja svjetsku glazbenu scenu - Gabrielom Hrženjak razgovaramo nakon najnovijeg uspjeha, tajput na prestižnom festivalu “Sommer Festspiele Klosterneuburg” u Austriji.
Gabriela je Viničanka koja je svoje glazbeno obrazovanje započela u Varaždinu, u klasi mr. prof. Valentine Geci Koren, a nakon uspješnog maturalnog koncerta nastavila je usavršavati svoje pjevačke vještine na Akademiji za glasbo u Ljubljani pod mentorstvom doc. mag. art. prof. Barbare Fürst. Diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi cijenjene mr. art. Lidije Horvat Dunjko, red. prof. art. Tijekom svojeg obrazovanja natjecala se na brojnim prestižnim natjecanjima, od kojih izdvajamo „Lav Mirski“ u Osijeku, Međunarodno pjevačko natjecanje u Mariboru, te „Daleki akordi“ u Splitu. Gabriela je također briljirala na međunarodnim natjecanjima poput „Giovani Musicisti – Citta di Treviso“ u Italiji, „Jadranski akordi“ u Kraljevici, te „Lions Grand Prix“ u Rijeci. Među mnogim priznanjima, njeni nastupi na natjecanjima „Ottavio Ziino“ u Rimu i „Zinka Milanov“ u Rijeci posebno se ističu. Svojim raskošnim glasom Gabriela je osvajala pozornice u Hrvatskoj i inozemstvu. Nastupala je s renomiranim orkestrima kao što su Varaždinski komorni orkestar, Riječki simfonijski orkestar i Državni orkestar Braunschweig. Suradnja s eminentnim dirigentima poput Petera Valentoviča, Simona Krečiča i Siniše Leopolda dodatno je obogatila njezinu umjetničku karijeru. U svojoj karijeri, Gabriela je tumačila zapažene uloge poput solo soprana u Orffovoj kantati „Carmina Burana“, Vile u Massenettovoj operi „Pepeljuga“, te Mollie u Kuljerićevoj „Životinjskoj farmi“. Njene izvedbe u operama „Kralj Roger“ Karola Szymanowskog i „Dido i Eneja“ Henryja Purcella svjedoče o njenoj svestranosti i talentu. Evo što nam je rekla o svom najnovijem uspjehu:

- Najprije velike čestitke na vašem uspjehu na audiciji u Klosterneuburgu! Možete li nam reći kako je bilo sudjelovati na audiciji i kako ste se osjećali kad ste saznali da ste prošli?

- Hvala vam puno! Audicija je bila u travnju ove godine u Klosterneuburgu, prekrasnom malom gradiću nedaleko od Beča. Bilo je uzbudljivo i pomalo stresno, ali kad sam saznala da sam prošla, osjećala sam se nevjerojatno. Bila je to velika čast i prilika koju nisam htjela propustiti.

- Sada nastupate na prestižnom festivalu “Sommer Festspiele Klosterneuburg”. Kakvo je to iskustvo?

- Iskustvo je fantastično! Nastupam u dvije različite operne produkcije, što mi omogućuje da se izrazim vokalno i glumački. U Bellinijevoj operi "Norma" igram ulogu Clotilde, Normine povjerljive prijateljice. Iako nije velika uloga, uključuje puno interakcija, što je glumački izazovno, posebno zbog suradnje s dvoje malih glumaca koji glume Norminu djecu.

- A što nam možete reći o vašim ulogama u Verdijevom "Don Carlu"?

- U "Don Carlu" igram Tebalda i Voce dal Cielo. Obje su to manje uloge, ali su vokalno vrlo zahtjevne, što mi pruža priliku da pokažem svoj glas u punom sjaju. Ponosna sam što sudjelujem u tako velikom projektu koji traje već gotovo 30 godina.

- Vi ste najmlađa sudionica festivala i s najmanje iskustva među kolegama. Kako se nosite s tim?

- Istina je, najmlađa sam i s najmanje iskustva, ali to mi daje priliku da učim od svojih kolega, koji su iznimno iskusni i talentirani. Svi su me srdačno prihvatili, puni su podrške i savjeta, i stvarno ih smatram svojim uzorima. Učenje od njih je neprocjenjivo.

- Koliko ste predstava već izveli i koje su predstojeće izvedbe?

- Do sada smo izveli četiri predstave "Norme". Premijera je bila 6. srpnja, a reprize su bile 9., 12. i 20. srpnja. Pred nama su još izvedbe 25. i 30. srpnja, te 4. kolovoza, a sve su predstave rasprodane. Što se tiče "Don Carla", prva predstava bila je 18. srpnja, a slijede izvedbe 23. i 28. srpnja te 1. kolovoza.

- Kako biste opisali svoje uloge i što vam one znače u profesionalnom smislu?

- Iako su moje uloge male, pružaju mi priliku za vokalno izražavanje i razvijanje scenskih vještina. Nastup na ovako prestižnom festivalu iznimno je iskustvo i prilika za profesionalni rast. Ponosna sam što mogu pridonijeti dugogodišnjem uspjehu festivala i veselim se svakom nastupu.

- Možete li nam reći nešto o timu s kojim radite na "Don Carlu"?

- Naravno. Glazbeno vodstvo je Christoph Campestrini, režiju potpisuje Günther Groissböck uz ko-režiju Monice I. Rusu-Radman. Scena je djelo Hansa Kudlicha, a kostimi Andree Hölzl. Zbor vodi Michael Schneider, dok su za masku i svjetlo zaduženi Marlies Tamara i Lukas Siman. Glavne uloge tumače Günther Groissböck kao Filip II., Arthur Espiritu kao Don Carlo i Karina Flores kao Elizabeta, između ostalih talentiranih umjetnika.

- Kakvi su vaši planovi, što nakon ovog festivala?

- Trenutno se fokusiram na svaki nastup i učim što više mogu. Nakon festivala, planiram nastaviti s usavršavanjem i nadam se novim prilikama za nastupe. Ovaj festival mi je otvorio mnoga vrata i nadam se da će ih biti još puno u budućnosti.

- Gabriela, hvala vam na razgovoru i želimo vam puno uspjeha u daljnjoj karijeri!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.