Hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs – podržavam Primorca

Hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs – podržavam Primorca

General pobjedničke Hrvatske vojske Ljubo Ćesić Rojs među prvima je, zajedno sa utemeljiteljem RH i prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i ratnim ministrom Gojkom Šuškom, 1995., bio na Kninskoj tvrđavi, kada se obilježavala veličanstvena pobjeda u Vojno redarstvenoj operaciji Oluja.

Međutim, kad smo ga pitali, hoćemo li ga i ove godine, 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja vidjeti u Kninu, rekao je:

- Ne, neću doći. Bio sam u Kninu i na onom terenu kad je trebalo. Pored toga, prije pet-šest godina, kad smo se tamo pojavili s generalom Gotovinom, i zauzeli svoja mjesta, odjednom ispred nas je došla „hrpa“ političara i politikanata, i umjesto u prvom redu, našli smo se u osmom i gledali svim tim političarima, od kojih je malo tko sudjelovao u Domovinskom ratu, u - leđa. Od tada, nakon te sramote, Gotovina više ne dolazi u Knin, ali nastavili su dolaziti i oni koji nisu „nigdje“ bili kad je trebalo, pa neka im i bude.

Dr. Dragan Primorac je kandidat HDZ-a na predstojećim izborima za predsjednika države. Hoćete li podržati njega ili Milanovića?

Nemam ništa protiv Primorca, odličan je stručnjak, ali ne vjerujem da ima velike šanse protiv aktualnog predsjednika, koji je i na moj nagovor istinski podržao pripadnike HVO-a, podijelio im zaslužena odličja i priznanja. Molio sam i Kolindu Grabar Kitarović da nešto učini za HVO, ali nije učinila ništa. A ona dva prije nje nisu ni dostojni da se bave Domovinskim ratom. U svakom slučaju bit će zanimljiva utrka za mjesto predsjednika. Moj glas je „glas u moru“ i ne može presuditi. Narod bira koga hoće, pa stoga i imamo što imamo.

A, što kažete na nedavnu izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je današnja Hrvatska i NDH jedno te isto?

- A, što da kažem, osim da to može izjaviti samo – budala, kojem bi također trebalo zabraniti ulazak u Hrvatsku. Srbija pod njegovim vodstvom još nije zrela za ulazak u Europsku uniju. Oni “tamo daleko“  kao da još sanjaju veliku Srbiju, iako su sve ratove izgubili.

Nego, imate li još uvijek zabranu ulaska u SAD?

Da, i dalje sam na njihovoj „crnoj listi“, kao da sam bin Laden. Zabranili su mi ulaz jer sam, po njima, “znao“ gdje se skriva general Gotovina, što je bila glupost koja je nažalost ostala i do danas. Također su mi zamjerili moj doprinos oko Herceg - Bosne…

Jeste li oko toga imali i imate li pomoć hrvatske diplomacije…

- Kontaktirao sam s njima, ali bez uspjeha. Kad su „zaglavili“ navijači Dinama u Grčkoj ili neki u Africi digli su sve na noge. A to što jedan hrvatski general još uvijek ima zabranu za ulazak u SAD nikog nije briga. Što mislite, što bi napravili Amerikanci ili Izraelci da neka država tako tretira nekog njihovog generala? Meni su rekli neka se obratim pojedinim američkim odvjetnicima i da je cijena za to 50.000 dolara. Te novce ja nemam, jer sam godinama pod ovrhama. Oko toga jedino mi je konkretnu pomoć ponudio jedan od najvećih donatora i domoljuba  -Anton Kikaš, hvala mu. A, što će biti dalje – vidjet ćemo.

Tko je, po Vama, najviše kriv što ste dobili zabranu ulaska u SAD?

- Naši! Navodno da su bivši državni odvjetnik Bajić i „milicajac“ Ostojić obilazili i neka veleposlanstva ne bi li mene, Gotovinu i još neke ocrnili.

Vi često ističete velike zasluge dr. Franje Tuđmana, a nama se čini da se o njemu ne govori i ne piše kako bi i koliko trebalo…

- Za mene su i dalje najveći Hrvati i domoljubi Tuđman i Gojko Šušak. Oni koji su istinski stvarali hrvatsku državu, poglavito hrvatski branitelji, i te kako će se složiti sa mnom. A oni koji su pobjegli u vrijeme velikosrpske agresije imaju svoje „idole“, pretežno Srbe. Što ja tu mogu! Tuđman i Šušak, uz ostalo, trebali bi dobiti i najviša priznanja Izraela, jer smo zahvaljujući njima, u vrijeme rata,  iz okupiranog  Sarajeva, izvukli 275 Židova. Kad ste čuli da se o tome govori?

Podigli ste veliku prašinu kad su Vas izbacili iz Hrvatskog generalskog zbora, gdje ste obavljali dužnost zamjenika predsjednika…

- Da, „izbacili“ su me oni koji i dalje „tikve sade“ s Jugoslavenima! Ovu udrugu sam i sam stvarao, a nažalost su je napustili oni najčasniji hrvatski generali, pa je u njoj ostalo što je ostalo, iako tamo ima i poštenih i uzornih članova, ali oni su u manjini. Oko te udruge vodim i neke sudske sporove, tako da ćemo još vidjeti tko će na kojem konju sjediti. Meni je iskreno žao nekih njezinih članova, koji se kite „bezbrojnim“ odličjima i priznanjima, iako od toga nisu zaslužili ništa ili vrlo malo.

Evo, upravo je Vrhovni zapovjednik OS RH  Zoran Milanović zabranio  vojnu vježbu u Kuparima. Što kažete na to-

- Ne znam kome je uopće palo na pamet održavati vojnu vježbu  tijekom  turističke sezone! Neki kao da time žele zaplašiti i otjerati  turiste. Ježim se od toga.

I još samo - kakva Vam je bila ova godina?

- Izgubio sam dva brata, a to peče, boli…Ne primam mirovinu godinama, već samo „zaštićeni“ dio. Ljudi misle da sam od kamena! Ali…borim se i dalje i borit ću se, kao što su se do zadnjih dana borili Tuđman i Šušak! – rekao je hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.