Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica: Počinje intenzivan razvoj termalne rivijere

dragica ratković vt

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica, mlada je i uspješna poduzetnica Dragica Ratković, pa ne čudi da u sve jačem poduzetničkom duhu danas živi i taj grad, inače od rimskih vremena poznat kao termalno lječilište i turističko središte sjeverozapadne Hrvatske. U novije vrijeme turizam je uz nekoliko gospodarskih subjekata i osnova promišljanja budućeg razvoja Varaždinskih Toplica. A budući da danas počinje obilježavanje Dana Grada, vezano uz blagdan svetog Lovre, a Toplice sljedeća tri dana žive u znaku svoje, uz Aquafest,još jedne velike manifestacije-  Lovrečevo, bio nam je to i dobar povod za intervju s gradonačelnicom.

- Varaždinske Toplice imaju ogroman potencijal razvoja prije svega u smislu termalne rivijere, kakvi su planovi i današnje mogućnosti razvoja?
Varaždinske Toplice često se nazivaju najvećim turističkim potencijalom Varaždinske županije. Drago mi je što mogu reći kako se, u posljednjih godinu dana, počinju događati pozitivne promjene koje doista svjedoče o koncentraciji pozornosti državnih i regionalnih struktura na Varaždinske Toplice. Planovi su veliki, no nastojimo ih održati u granicama realnosti te izbjeći megalomanske projekte koji bi u potpunosti narušili atmosferu i privlačnost našeg malog mjesta. Usmjeravamo se na: istraživanje mogućnosti termalnog izvora i svestranije korištenje termalne vode u balneološke i zdravstveno-rekreativne svrhe, obnovu i revitalizaciju kulturne baštine i parkovne arhitekture, stvaranje novih turističkih proizvoda unaprjeđenjem postojećih manifestacija i uvođenjem novih koje odgovaraju ukusu i potrebama modernog turista, poticanjem zdravstvenog i rekreativnog turizma na području čitave jedinice lokalne samouprave. Resurse koje imamo nastojimo koristiti na učinkovit i dugoročno održiv način. Mišljenja smo da sva bogatstva koja imamo – kulturna baština, termalna voda, zdrav okoliš, tradicionalna poljoprivredna proizvodnja, blaga klima i dr. moramo usmjeriti u jednom pravcu, a to je razvoj turističke ponude i stvaranje moderne termalne rivijere.
- Koliko se koriste sredstva EU fondova ?
Sredstva EU fondova koriste se u opsegu koji odgovara mogućnostima našeg Grada. U posljednjih godinu dana sklopljeni su ugovori u vrijednosti od oko 2,7 milijuna kuna na ime infrastrukturnih projekata koji se provode iz europskih sredstava (ovdje ulaze modernizacije nerazvrstanih cesta, izgradnja reciklažnog dvorišta, ažuriranje strateških planova), time da posebno moram naglasiti i projekt Aglomeracije Varaždinske Toplice koji vrijedi 62,1 milijuna kuna, a Grad Varaždinske Toplice sudjelovat će s 5,77 posto. Osim infrastrukturnih projekata, napominjem da smo posvećeni i segmentu učinkovitog gospodarenja otpadom, pa osim projekta reciklažnog dvorišta, imamo zaključen ugovor o nabavi spremnika za reciklabilni otpad procijenjene vrijednosti od oko 850.000,00 kuna, a ujedno, sudjelujemo i u projektu edukacije o učinkovitom gospodarenju i recikliranju otpadom s drugim općinama i gradovima u kojem, na Grad Varaždinske Toplice, otpada oko 200.000,00 kuna. Grad se uključuje u takozvane „soft“ projekte te sudjelujemo u velikom i značajnom projektu „Zaželi“ u organizaciji Crvenog križa Varaždinske županije. Prijave na projekte pripremaju se aktivno, javljamo se na raspisane pozive i natječaje, no naglašavam kako je moj moto – racionalna, učinkovita i održiva uporaba javnih sredstava. Dakle, potrebno je svrhovito planirati i prijavljivati se na raspisane natječaje i pozive, imajući stalno na umu strateške ciljeve i planove, a izbjeći prijave i utrošak sredstava samo radi gomilanja projekata i provedbe investicija koje dugoročno predstavljaju teret za lokalnu zajednicu. Grad se prijavljuje i na natječaje raspisane od strane tuzemnih tijela, ministarstava i fondova te je u tu svrhu zaključeno ugovora vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna (izrada projektne dokumentacije, izgradnja infrastrukturnih objekata mrtvačnice i cesta i sl.).

Inicijativa domaćih investitora - gradi se hotel Bernarda
- Tražio se investitor za izgradnju hotela, jeste li ga pronašli i u kojoj je fazi taj projekt?
U Varaždinskim Toplicama gradi se hotel najviše klase, investitora Bernarda Nova d.o.o.. Vjerujemo kako će se raditi o hotelu vrhunske klase i kvalitete, a koji će bitno unaprijediti turističku ponudu našeg Grada. Kao gradonačelnica Varaždinskih Toplica, iznimno me veseli i ponosi što je naš grad mjesto takvog velebnog projekta. Na strani Grada je dužnost da pruži svaku potrebnu podršku ovom, kao i svim budućim investitorima. Moram napomenuti kako Grad, kao jedinica lokalne samouprave, ne obavlja gospodarsku djelatnost, no naš je zadatak svim potencijalnim investitorima širom otvoriti vrata, osigurati uvjete za provedbu kvalitetnih ulaganja i usmjeriti sve naše planske dokumente na razvoj u smjeru koji će dugoročno doprinijeti dobrobiti svakog stanovnika Varaždinskih Toplica. Stoga, mogu reći da se ne bavimo aktivnošću traženja investitora za hotel, tim više što govorimo o objektu koji je u vlasništvu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, javne ustanove u kojoj Grad nema nikakvih osnivačkih prava jer je njen osnivač Varaždinska županija, no svakog ćemo potencijalnog investitora dočekati pružanjem najveće moguće suradnje i osiguranjem infrastrukturnih osnova potrebnih za uspješno ulaganje.

- Kompleks Minerve također vapi za obnovom, kakve su mogućnosti i projekti vezani uz taj bolnički objekt?
Kompleks Minerva posluje u okviru Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, a čiji je osnivač Varaždinska županija. Grad nema realnog utjecaja na projekte Specijalne bolnice, no svakako podržavamo svaku investiciju koja će doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Vjerujem da je Minerva pred velikim projektom obnove i ulaganja, obzirom na primljena sredstva na ime poboljšanja energetske učinkovitosti i planiranu izgradnju centra za spinalnu medicinu.


- Koji su planovi razvoja vezani uz korištenje termalnih izvora u ostalim gospodarskim granama ?
Osobno vidim korištenje termalnih izvora u balneološke, zdravstvene i turističko-rekreativne svrhe. Postoji i mogućnost njihovog korištenja u energetske svrhe, no o tome ćemo raspravljati nakon što budu okončana potrebna istraživanja. Naime, baš u svrhu utvrđivanja kapaciteta i potencijala naših termalnih izvora i iznalaženja najboljih načina za njihovo održivo, ekološko i učinkovito korištenje, ove je godine Grad naručio te financira izradu odgovarajuće znanstvene studije, i to od najistaknutijih stručnjaka s područja Republike Hrvatske. Istraživanja su u tijeku, obuhvaćaju čitavo naselje Varaždinske Toplice, a po njihovu okončanju, rezultate ćemo primijeniti i interpretirati u smislu daljnjeg gospodarskog razvoja.

Želim istaknuti kako ćemo rezultate studije koristiti i za potrebe komunikacije s investitorima, a upravo u takvom postupanju vidim ulogu Grada kao jedinice lokalne samouprave – naša je zadaća istražiti i ostvariti temelje za kvalitetne investicije, naš zadatak nije neposredno miješanje u gospodarske aktivnosti.
- Kako ćete ove godine proslaviti Dan Grada?
Dan Grada je blagdan sv. Lovre koji se slavi na 10. kolovoza. Ovaj, nama važan nadnevak, obilježit ćemo, kao i uvijek, održavanjem Svečane sjednice Gradskog vijeća, a tih će se dana, u razdoblju od 10. do 12. kolovoza Varaždinske Toplice pretvoriti u veliku pozornicu na kojoj će se događati razna zbivanja u okviru manifestacije Lovrečevo 2018. Radi se o uličnom festivalu kojim oživljavaju sve naše uličice i trgovi, parkovi i dvorišta, ima glazbe, izložaba, druženja, ponude odlične hrane i pića, a najveća atrakcija je veliki vodeni tobogan u centru grada. Očekujemo i veselimo se brojnim posjetiteljima!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.