Marija Dejanović - Nin je čudesno privlačan za turiste tijekom cijele godine

marija  dejanović

Za promociju turizma u Ninu, najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, gradu Grgura Ninskog, najromantičnijoj destinaciji Europe itd. već godinama zaslužna je prije sviju dr.sc. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Nina, koja u sinergiji s gradskim ocima i žiteljima Nina uvijek iznova promišlja što je ona neka nova vrijednost koja bi tom prelijepom gradiću srednje Dalmacije mogla donijeti nove goste i to ne samo u sezoni već i tijekom cijele godine. A da im to i uspijeva saznali smo u razgovoru za naš portal, koji budno prati sve aktivnosti te inventivne Turističke zajednice.

Kakav je interes turista za Nin ove godine ?

Interes turista za Nin i ove godine je veliki, bez obzira na katastrofalnu poplavu i porušene moste koje je Nin zahvatilo dana 11. rujna prošle godine. Na području Grada Nina u razdoblju od 1. siječnja do 31. srpnja 2018. boravilo je 93.074 turista što je sedam posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, a koji su ostvarili 732.817 noćenja što je osam posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Statistički podaci prikazuju porast u odnosu na lanjsku godinu. Interes turista je naglašen i kroz jesensko razdoblje.

Što ih, osim ljepote plaža i kraljevskog grada, privlači koje su to suvremene posebnosti Nina koje postaju sve veći mamac turistima?

Osim plaža i kraljevskog grada posjetitelje privlači i oni uživaju u ostalim prirodnim i kulturnim bogatstvima Grada Nina. Suvremene posebnosti Nina su Muzej soli i Kuća soli koji su sa svojim sadržajem napravili veliki iskorak u turističkoj ponudi, turističko naselje Zaton Holiday Resort koji je moderno opremljen za kampiste, te je sve više je turista koji se aktivno bave sportovima, a Nin je idealno mjesto za kitesurfing, biciklizam, trekking i slično. Također, turiste privlači grad Nin kao romantična destinacija tako da Nin ''ima'' Valentinovo u kolovozu, točnije treći vikend u kolovozu kada se održava Romantična noć.

Kako TZ Nin kreira svoju ponudu, što ona obuhvaća?

Turistička zajednica prije svega kreira svoju ponudu na osnovi prirodne i kulturne baštine. Ono što je dosta atraktivno je Solana Nin i Muzej soli, Kuća soli te edukativna vođenja po poljima soli. S njima turistička zajednica razvija program promatranja ptica. Turistička zajednica radi benchmarking temeljem toga kreira novu turističku ponudu sljedeći trendove u turizmu.

Koja su događanja najprimamljivija?

Najprimamljivija događanja tijekom godine su Festival sunca i svjetlosti koji se održava 20. i 21. Lipnja, na prvi dan ljeta, tada se u Ninu pozdravlja ljeto i prate sunčeve zrake u tzv. najmanjoj katedrali na svijetu, crkvi sv. Križa. Zatim gastro-etno manifestacija Ninska Šokolijada koja se održava treći vikend u srpnju, a ove godine je održana 16. po redu. Tri puta kroz godinu slavi se Gospa od Zečeva. Nakon toga slijedi Festival soli, Festival pijeska – čarolija koja nastaje i nestaje, Romantična noć i najnovija manifestacija ViNin – festival vina. U jesenskom razdoblju održava se Sunčev pozdrav jeseni u crkvi sv. Križa i Europski dan prebrojavanja ptica.

Što je onaj autohtoni doživljaj koji privlači posjetitelje?

Nin je magičan, čaroban, mističan zbog svoje turbulentne povijesti, uzbuđene netaknute prirode te lagune i upravo spoj duge i neponovljive kulturne baštine te veliko bogatstvo prirodne baštine daju mu autohtoni doživljaj magičnog i romantičnog drevnog grada.

Što turiste očekuje u kolovozu i do kraja sezone, koja su to događanja, fešte...?

U kolovozu do kraja sezone turiste očekuju već spomenute manifestacije Festival pijeska – čarolija koja nastaje i nestaje, Romantična noć u najromantičnijoj destinaciji Europe i ViNin. Pored toga posjetitelji mogu uživati u raznim koncertima, izložbama, Danima otvorenih vrata u Solani Nin te sajamsko izlaganje prirodnih proizvoda.

Kako građani Nina pomažu u promociji turizma i koliko se uključuju svojim inicijativama?

Građani Nina pomažu u promociji turizma podržavajući manifestacije koje se organiziraju na način volontiranja unutar realizacije tih manifestacija. Građani Nina odnose prospektne materijale i suvenire ako putuju i tako promoviraju svoj grad, a domaćini privatnog smještaja promoviraju grad u svojim objektima također kroz razne prospekte.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.