Željko Bubalo uz izložbu u Galeriji Kraluš u Svetom Ivanu Zelini

ŽELJKO Bubalo

Željko Bubalo suvremeni je hrvatski likovni umjetnik i autor kompleksnog opusa, čija se djela nalaze u mnogobrojnim galerijama i muzejima. Ovih je dana otvorio novu samostalnu izložbu Oči mora i škoja u popularnoj Galeriji Kraluš u Svetom Ivanu Zelini, što je bio i povod našeg razgovora.

- Vaša izložba je posvećeana moru, o čemu je riječ?

- Naziv izložbe kaže Oči mora i škoja. Riječ je o simbiozi mora koja zapljuskuje naše otoke, škoje i arhitekturu koja je prisutna, zatim, rive, uvale...To je sretna kombinacija teme.

 Vi ste, ovdje na kontinent donijeli dašak Mediterana.

- To je dobra izmjena tih utisaka podneblja. Mene su ovdje oduševili izlasci sunca, maglovitost jutra, nepregledna ravnica i istovremeno sam našao određenu korelaciju s površinom mora, s udaljenim otocima, ima zajedničkih detalja.

- Na Vašoj se izložbi ističe jaki, žestoki kolor, strastven.

-Jest, moj je kolor strastven. Ne zaboravimo da je moj profesor slikarstva bio jedan od vodećih hrvatskih kolorista, Ante Kaštelančić. On je bio strastven i nije štedio boju. Kod njega je boja bila i crtež i govor.Njegove su slike bile sazdane od boje.I kod mene je slično, boja nosi temelj arhitekture slike. Bez te upečatljivosti ne izlaze moje emocije. Ja moram tako žestoko raditi, radim vrlo ekspresivno i u kratkom vremenu jer ne volim one situacije kada se mučim oko slike jer gledatelj to prepoznaje.

-  Izložbu čine vrlo različiti formati, od sasvim malih do srednjih i većih?

 - To su formati izvan pravila, Ne držim se zadanih pravila. Slikam kako mi dođe.

 - Riječ je o akrilicima?

 - Da, to su akrilici i na platnu ali i na papiru.Više preferiram papir jer on ima svoju posebnu mekoću. Papir je sukladan s mojim pismom. Mada ljudi, tradicionalno više vole platno.

 - Živite i radite u Splitu i na Hvaru?

 - Najveći dio godine provedem u Bogomolji na otoku Hvaru, slikajući u prostoru bivše škole, slikam i zimi u Splitu, u ne baš adekvatnom prostoru, ali slikam. Nedavno me gđa Buić zvala da dođem u Provansu, odgovorio sam joj, ja sam otkrio Provansu na Hvaru, otkrio sam svjetlost.

- Izložbu čini izbor iz Vašeg novijeg opusa? - Da, riječ je o izboru. Ja, jako puno radim i kažem da je rad moja droga. Čude mi se, ponekad, kako mogu raditi i nedjeljom a ja im odgovaram, baš mi je pala na pamet jedna ideja.

- Na čemu trenutno radite?

 - Mučim se, da tako kažem s jednom narudžbom.

- Kakvi su vam planovi?

-U fazi sam izmjene tonaliteta jer svjetlo i okruženje provociraju druge boje. Slike s tamnijim bojama naslikao sam u Splitu u teškim uvjetima radnog prostora a ove slike sa svježom žutom bojom nastale su na Hvaru. Dogodi se nešto i iznenada počinjete koristiti svijetle boje.

 

 

                                   M Pelikan

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.