Ivana Lazar, kraljica noći u Čarobnoj fruli: Volim svoj život upravo ovdje, u domovini

ivana lazar

Ivana Lazar, sve uspješnije gradi karijeru operne dive. Solo pjevanje diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Mire Zidarić-Orešković i magistrirala na postdiplomskom studiju kod Lidije Horvat-Dunjko. Na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu usavršavala je Lied i oratorij kod profesora Donnauera. Od 2004. do 2006. godine bila je stipendistica CEE Musiktheater / Deutsche Bank iz Beča, a već osam godina članica je Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Iako je na opernim pozornicama dosad ostvarila niz značajnih uloga, Ivana nastupa i uz barokne ansamble, a ovih je dana briljirala u zahtjevnoj ulozi Kraljice noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli, dok paralelno istu ulogu igra i njezina bivša profesorica Lidija Horvat Dunjko.

Kako se osjećate u ulozi Kraljice i kako je nastupati u tako zahtjevnom opernom djelu?

U novoj produkciji Mozartove opere Čarobna frula, u HNK Zagreb, pjevam ulogu Kraljice noći što je velika čast ali i odgovornost. Njezine arije spadaju u najslavnije melodije klasične glazbe uopće, a ekstremne visine zahtijevaju posebnu tehničku spremnost i kondiciju. Sada kad je predstava već izašla i naišla na euforične pohvale i publike i kritike mogu reći da sam ponosna jer sam bila dio ekipe koja ju je stvarala i mislim da će ta predstava živjeti još puno godina na sceni.

Na koje ste dosad ostvarene uloge posebno ponosni?

Iako koloraturni fah spada u najteže i zahtijeva konstantni rad i posebnu njegu meni je najdraži i nikad nisam poželjela prijeći u neki niži lirski. Imala sam sreće pa sam dosta uloga tog faha i otpjevala na sceni i doživjela puno divnih trenutaka u njihovom kreiranju . Izdvojila bih Ofeliju iz Tomasovog Hamleta, Lucii di Lammermoor, Gildu iz Verdijevog Rigoletta...

Vrlo često vidimo vas i na koncertnim podijima, najčešće s baroknim skladbama.

Uz operni, paralelno sam i ostvarivala karijeru na koncertnom podiju pretežno u skladbama baroknog razdoblja koje posebno dobro leže mom glasu i koje su uvijek bile svojevrsna higijena mojoj vokalnoj tehnici. U suradnji s francuskim ansamblom "Le Parlament de Musique" snimila sam i dva DVD-a, nastupala po najvećim festivalima u Francuskoj a kruna te suradnje je i snimanje recitala za slavni TV kanal "Mezzo" koji se par sezona prikazivao.

Pomaže li imati supruga u istom, glazbenom, fahu?

Moj suprug i ja smo se upoznali na koncertnom podiju dok smo zajedno probavali i nastupali i mogu reći da je upravo oduševljenje i sličan senzibilitet za muziku "kriv" da smo se zbližili. Od njega sam uvijek naišla na podršku u vezi moje karijere a i doživjela iskrenu sreću i zadovoljstvo zbog mojih uspjeha. Sve to mi je uvijek davalo vjetar u leđa a budući da je on i muzičar velikog znanja i iskustva uvijek mi je važno da baš on da pozitivno mišljenje o onome što taj tren radim.

Žalite li za nečim ili možda težite nečem drugačijem u karijeri?

Tijekom karijere sam više puta bila u prilici otići vani i probati ostvarivati karijeru negdje drugdje ali nekako sam uvijek mislila da netko treba ostati i u domovini i svojim radom pridonositi (vlastitoj kulturnoj) zajednici, a i bilo mi je i draže da mi djeca odrastaju uz širu obitelj i prijatelje. Nakon skoro 20 godina karijere nije mi žao. Otpjevala sam divnih uloga, surađivala sa sjajnim dirigentima, proputovala i gostovala po cijelom svijetu i iako sam možda mogla napraviti neki veći proboj na svjetskoj opernoj sceni moj osobni mir i sretna obitelj s četvero djece je najveći uspjeh. Živim svoj život ovdje, u svojoj domovini, sretna i punim plućima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.