Anabela Barić, sopranistica: Uvijek sam pjevala, a s Akademijom mi se ostvario san

anabela barić

Na Koncertu uz kavu u klubu Europa Media varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta ove subote nastupilo je dvoje mladih umjetnika, sjajna solo pjevačica Anabela Barić, sopran i izvrstan ljubljanski glazbenik Izidor Erazem Grafenauer, teorba i gitara. Bila je to prava svečanost glazbe u okviru te već tradicionalne koncertne matineje, koju su ovajput ispunili zvuci barokne glazbe s predbožićnim ugođajem jer za kraj glazbenici su izveli i jedan hrvatski božićni napjev.

Anabela Barić diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Giorgia Suriana, a prije toga diplomirala je i antičku arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je stalna članica i solistica u nekoliko zborova (Cappella ZinkaCappella OdakCantores Sancti Marci, Komorni zbor i zbor Muzičke akademije u Zagrebu) s kojima je ostvarila značajne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu. Od sezone 2015/2016. nastupa s vokalnim ansamblom Antiphonus pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija kao članica ansambla i solistica. Od 2016. godine redovito nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom te sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. Sa klasom profesora Suriana izvodi isječke iz opere Figarov pir W. A. Mozarta u ulozi Susanne. U travnju 2015. godine utjelovila je lik Monsieur Rideau-a na praizvedbi opere Madame Buffault Borisa Papandopula u produkciji Muzičke akademije u Zagrebu na sceni HNK u Zagrebu. U zajedničkom projektu Sveučilišta u Zagrebu i HNK u Zagrebu u travnju i svibnju 2016. godine pjeva ulogu Poppee u operi Agrippina G. F. Händela. U ožujku 2017. godine nastupila je u naslovnoj ulozi Lyške Bystrouške u operi Lukava mala lisica L. Janačeka u zajedničkom projektu Sveučilišta u Zagrebu i HNK u Zagrebu, a evo što nam je sama rekla o dosadašnjim nastupima ali i željama za budućnost. 

- Odakle vam taj veliki talent i ljubav prema pjevanju?

- Pjevam od kad znam za sebe, išla sam i u osnovnu glazbenu školu i u zboru sam uvijek bila solistica, a već s dvanaest-trinaest godina sam i redovito nastupala na zborskim natjecanjima s Glazbenom školom. Kad sam trebala krenuti na fakultet upisala sam ipak nešto drugo. Bila je to povijest umjetnosti i arheologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i arheologiju sam i diplomirala. Nekako se s tih 18 godina nisam osjećala zrelom niti spremnom za studij pjevanja, ali me nikad to nije pustilo i samo sam čekala trenutak da se stvari poslože kako spada.Primljena sam na Muzičku akademiju u Zagrebu, a pjevanje sam učila kod profesora Suriana koji je bio sjajan profesor i podržavao me od prvog dana i jako se trudio da kod svojih studenata razvije scensko iskustvo. Tijekom studija smo radili isječke iz opera i on je nama nabavljao kostime tako da ne budemo samo pjevači koji mogu stati i pjevati negdje uz klavir nego da to funkcionira u potpunosti i na sceni.

- I kako je počelo, koji su bili prvi nastupi’?

- U srpnju sam diplomirala, no, već na trećoj godini studija pjevala sam Barbarinu u operi Figarov pir, u HNK u Zagreb.  U veljači 2016. godine službeno sam debitirala u Hrvatskom  narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Barbarine u operi Figarov pir W. A. Mozarta, a u istome kazalištu ostvarila sam i ulogu Papagene u operi Čarobna frula W. A. Mozarta u studenome 2018. godine. U rujnu 2016. godine nastupila sam kao solistica u izvedbi Krunidbene mise W. A. Mozarta sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Kneževom dvoru u Dubrovniku. U veljači 2017. imala sam samostalni koncert u Dohi (Katar) sa Doha Baroque Ensemble-om. Ušla sam u četvrtfinale 10. međunarodnog pjevačkog natjecanja Klaudia Taev (Pärnu, Estonija, svibanj 2017.) te u drugi krug međunarodnog natjecanja Cesti Competition specijaliziranog za izvođenje barokne glazbe (Innsbruck, Austrija, kolovoz 2017.). U svibnju 2018. godine s Hrvatskim baroknim ansamblom nastupila sam na prestižnom baroknom festivalu Internationale Barocktage Stift Melk u Melku u Austriji. Osvojila sam nagradu na natjecanju Premio Fatima Terzo specijaliziranom za barokno pjevanje te uz nagradu ostvarila i dva koncerta u Italiji s ansamblom I musicali affetti (Modena i Vicenza, listopad 2018. godine). Bila sam finalistica međunarodnog natjecanja za operne pjevače Zinka Milanov koje se održalo u Rijeci u srpnju 2018. godine. Diplomirala sam s ulogom Despine u operi Così fan tutte W. A. Mozarta u zajedničkom projektu Sveučilišta u Zagrebu i HNK u Zagrebu. Solistički sam nastupila na tri izdanja cijenjenog Korkyra Baroque festivala na otoku Korčuli (2016., 2017. i 2018. godine). U 2018. godini ostvarila sam i solističke nastupe na Lubeničkim glazbenim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama te Varaždinskim baroknim večerima.

- Pjevanje je vaš izbor i očito vas više ispunjava nego arheologija, pa kakvi su planovi i želje?

- Da, nisam se nikad mogla zamisliti u arheologiji. Željela sam pjevanje i želje mi je što više nastupati, privlače me barokne opere, a zasad je toi moguće ostvariti samo vani, no, čini mi se da i kod nas potrebe i ponuda rane glazbe ipak polako raste. Možda ću imati prilike malo se više baviti barokom, a nadam se i nekom većem anngažmanu.

- Volite li koncertne nastupe ili se želite razvijati u smjeru opere?

- Opera je ono nešto što mislim da mi nikad ne bi dosadilo, jer to su stalno nove uloge, kostimi. Sad pjevam Papagenu u novoj predstavi u Zagrebu koja je sve osvojila, a koncerti uvijek dobro dođu onako usput pogotovo jer imam super kolege i možemo složiti program koji nama odgovara i to je onda užitak.

- Živite u Zagrebu, mislite li da je to dovoljno ili vas nešto vuče svjetskim metropolama?

- Ja jako volim živjeti u Zgrebu, meni se Zagreb strašno sviđa, nemam potrebu seliti u tom smislu, ali naravno, ako ću imati prilike pjevati negdje drugdje, ako bude neka produkcija i neka opera, neću imati problem otići, ali uvijek ću se vratiti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.