Nakon tragedije u Metkoviću ministar Kujundžić izjavio: „Bojim se da je bilo propusta“

Nakon tragedije u Metkoviću ministar Kujundžić izjavio: „Bojim se da je bilo propusta“

Devetogodišnji Gabrijel Bebić iz Metkovića preminuo je u utorak od posljedica sepse u KBC-u Split. Dječak je bio bolestan od početka prosinca. Njegova pedijatrica prošli petak nije uočila nešto zbog čega bi bio potreban hitan postupak te mu je dala antibiotik. Dva dana prije smrti dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru. Dječak je u lošem stanju dovezen na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković, nakon pregleda malenog su pustili kući, no otac ga je isto večer ponovno doveo jer mu se stanje pogoršalo. Oni su ga ponovno poslali doma i poručili mu da se javi pedijatrici u ponedjeljak. Treća pedijatrica koja ga je primila ustvrdila je kako je dječak već tada bio u jako teškom zdravstvenom stanju, te kako je odmah uočila da je dijete vitalno ugroženo i posumnjala je na sepsu. 

Danas se u povodu tragedije oglasio ministar zdravstva Milan Kujundžić i tom prigodom izrazio je obitelji iskrenu i duboku sućut zbog smrti njihova sina te istakao: "Treba učiniti sve da se s jedne strane dozna da li se eventualno pogriješilo negdje, a bojim se da je prema onome što sam čuo bilo propusta, i drugo da nam se to više nikada ne dogodi". Ministar je najavio rezultat inspekcijskog nadzora do konca sljedećeg tjedna. 
"Osjećam se odgovornim za svaki gubitak života u ovoj zemlji, ako se teorijski moglo pomoći, moralno, u ljudskome smislu. U smislu administrativnoga položaja ministra, uistinu ne osjećam da je bilo propusta s te strane", rekao je Kujundžić.
Na pitanje hoće li, pokaže li se da je bilo propusta, dati ostavku jer je i prije ovog slučaja, u kolovozu u Zaprešiću preminuo mladić, ministar je odgovorio: "Mi smo i bez tih tužnih slučajeva u Zaprešiću i u Metkoviću reagirali na način da smo novim zakonom pripremili promjene u sustavu hitne službe, zapravo idemo u integraciju županijske i državne hitne službe sa domovima zdravlja i bolnicom gdje se onda sigurno podiže kvaliteta i sigurnost i smanjuje rizik za propuste.
Premda propusti koji se događaju na razini osobne pogreške, što se ovdje sluti, u ovome, ali ne želim prejudicirati, su nešto drugo, to nema veze sa sustavom".

Ranije danas Ministarstvo zdravstva objavilo je priopćenje u vezi sa slučajem preminulog dječaka iz Metkovića u kojem je izrazilo sućut zbog tragičnog događaja te je poručilo da će u Metković poslati inspekciju. Gabrijel Bebić, devetogodišnji dječak iz Metkovića, preminuo je nakon samo nekoliko dana od streptokokne sepse.

"Izražavamo sućut i iskreno žaljenje zbog tragičnog događaja koji ćemo detaljno ispitati. Ministarstvo zdravstva je neposredno po saznanju za događanja zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. U ponedjeljak će započeti zdravstveno inspekcijski nadzor uz predstavnike struke", priopćilo je Ministarstvo.

Među predstavicima struke bit će, kažu, specijalist infektolog i specijalist pedijatar u svim zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog djeteta radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica o poduzetnim medicinskim mjerama i postupanju prema propisanim protokolima.

"Rezultati inspekcijskog nalaza poslužit će za utvrđivanje eventualne odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja u navedenom slučaju. Ministarstvo zdravstva kontinuirano prati učinkovitost i organizaciju pružanja medicinske skrbi na terenu temeljem čega je u ovom mandatu pripremilo promjene koje su ugrađene u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se u budućnosti dodatno poboljšala dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite svim građanima. Još jednom izražavamo iskrenu sućut roditeljima i cijeloj obitelji povodom smrti djeteta. O nalazu inspekcijskog nadzora, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske izvijestit će hrvatsku javnost", stoji u priopćenju ministarstva.

Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, za HRT je izjavio da je dječak došao u izuzetno teškom stanju, stanju sepse i multiorganskog zatajenja. Referentni smo centar i imamo na raspolaganju svu medicinsku opremu. Pokušali smo sve napraviti i borili smo se za njega, no nismo ga uspjeli spasiti, rekao je Saraga.

Dječak je bio bolestan od početka prosinca. Njegova pedijatrica prošli petak nije uočila nešto zbog čega bi bio potreban hitan postupak te mu je dala antibiotik. Dječaku je za vikend bilo lošije te su ga roditelji odveli u Hitnu službu Doma zdravlja Metković. Ondje su ga pregledali i vratili kući. Kako se  dječaku stanje pogoršavalo, s roditeljima je opet otišao na Hitnu. Ondje su mu kazali da se sutra javi svome pedijatru.

U ponedjeljak je dječaka pregledala druga liječnica, jer je njegova bila u suprotnoj smjeni. Ustanovila je da je Gabrijel hitan slučaj te da mu je ugroženo zdravlje. Dječak je helikopterom odvezen u bolnicu u Split, ali je nažalost preminuo u noći na utorak od streptokoknog šoka.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.