Prvih 3.600 doza cjepiva Moderna ide u Sisačko-moslavačku županiju

plenković

U izjavi za medije prije zajedničke sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a, premijer Andrej Plenković rekao je da će se na sastanku razgovarati o aktivnostima posljednjih dana, posebno vezanim za Sisačko-moslavačku županiju, rad Stožera i raznih vladinih odjela, a pripremit će se za početak novog zasjedanja Hrvatskog sabora sljedeći tjedan.

Upitan podržava li inicijativu oporbe za pokretanje povjerenstva za poslijeratnu obnovu, podsjetio je da je više puta rekao da treba razjasniti sve što se odnosi na to pitanje. "Zamolio sam sve službe na terenu da precizno utvrde koliko je tih zgrada oštećeno u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji koje su ili popravljene ili obnovljene tijekom poslijeratne obnove, a kad vidimo o čemu se radi, zauzet ćemo stav." , rekao je Plenković. 
Govoreći o mogućim izmjenama zakona u smislu smanjenja uprave za brže izdavanje građevinskih dozvola kako bi obnova Banovine mogla započeti što prije, premijer je rekao da se radi na cjelovitom rješenju. "O tome će se raspravljati na sjednici vlade u četvrtak. Razmatramo rješenje koje će obuhvatiti zakonske promjene i razvoj programa te zaključak posebne skupine koja bi trebala dati viziju razvoja Banovine za budućnost. "
 
Novinari su bili zainteresirani za komentar izjave gradonačelnika Petrinje Dumbovića da će tužiti državu ako se utvrdi da je bilo zločina u vezi s obnavljanjem nakon rata. 
"U stalnom smo kontaktu, mislim da je vlada uložila velike napore da pomogne Petrinji, pomoći će i u budućnosti. Što se tiče onoga što je bilo u poslijeratnoj obnovi, pretpostavljam da policija već poduzima neke mjere. Središnji državni ured za stanovanje i obnovu tijelo je koje je pravni sljednik svih onih brojnih ministarstava i tijela koja su se time bavila te će staviti na raspolaganje svu svoju dokumentaciju ", rekao je Plenković.
 
Upitan o apelu roditelja da prije početka drugog semestra učenicima osiguraju sigurne hodnike na putu do škola, naglasio je da Vlada podržava sve inicijative koje će osigurati sigurnost naših sugrađana, posebno učenika. 
"Tijekom sljedeća dva dana, u razgovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, u vezi sa širom epidemiološkom slikom, donijet ćemo odluke hoćemo li nastaviti školsku godinu normalno u siječnju, kao što je trebalo biti od 18. siječnja, ili ćemo na kraju donijeti odluka da škola ostane na mreži. O tome ćemo se dogovoriti sutra ili prekosutra. "
 
Na tvrdnju da se mnogi građani boje da će sav financijski teret pasti na njih, da će od Grada Zagreba dobiti veće račune, da neće dobiti novac iz EU fondova, rekao je:
 
„Što se tiče EU fondova, a riječ je o oko 683 milijuna eura koje smo dobili iz Fonda solidarnosti, u tijeku je priprema natječaja za kulturnu baštinu, obrazovanje i zdravstvo. To su ogromni projekti prema distribuciji koju smo napravili. Za prometnu infrastrukturu predviđeno je nešto više od 100 milijuna eura. Poseban smo dio stavili u nacrt Državnog programa oporavka i otpornosti koji se odnosi na obnovu zgrada od potresa, tako da s tim u vezi Vlada čini sve da ubrza postupak, da Fond stane na noge i započne obnovu privatnih zgrada i kuća. kako bi građanima omogućio da žive prije svega siguran i dostojanstven život. "
 
Upitan o mogućoj privilegiji saborskih zastupnika u vezi s prethodnim cijepljenjem, Plenković je istaknuo da je Hrvatski sabor ključno predstavničko tijelo koje donosi zakone.
 
'' Mislim da bi takvo tijelo trebalo imati mogućnost cijepljenja. Ponuda vrijedi za sve, hoće li svi biti cijepljeni ili ne, na kraju je do samih zastupnika. Što se tiče tranši cjepiva, sutra stiže 3.600 doza modernog cjepiva, koje će sve ići u Sisačko-moslavačku županiju. S obzirom na to da je EK naručila dodatnih 300 milijuna doza cjepiva Pfizer, Hrvatska će također povećati te doze. Trenutno smo u pregovorima i naručit ćemo još prilično doza cjepiva Pfizer. Cilj nam je maksimalno ubrzati cijepljenje stanovništva. Ako Astra Zeneca dobije odobrenje do kraja mjeseca, za što postoje naznake, tada bismo negdje krajem ožujka, kada se sve zbroji, mogli cijepiti gotovo milijun stanovnika. To bi bilo jako dobro ".
 
Premijer je rekao da je zadovoljan zanimanjem i odazivom na cijepljenje.
 
"Koliko vidim, imamo vrlo dobar odaziv, imamo veliki interes. Uvjeren sam da ćemo, kako vrijeme bude odmicalo, cijepiti vrlo velik broj ljudi, da će biti sve manje onih koji nisu skloni cijepljenju ", zaključio je premijer.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.