Utvrđuje se šteta nakon tuče u Zagorju: Uništeni usjevi, poplavljeni podrumi i srušena stabla

ZAGORJE/TUČA

Veliko nevrijeme praćeno tučom pogodilo je Zagorje, a zahvatilo je i zapadni dio Zagrebačke županije gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća. Tuča veličine oraha uzrokovala je veliku štetu na usjevima i vinogradima, a uništeni su i neki automobili te poplavljeni podrumi. Najteže su stradala područje Oroslavja, Kumrovca, Klanjca i Zagorskih Sela. Poljoprivrednici kažu - usjevi su uništeni, stanje je katastrofa. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković stigla je u Krapinsko–zagorsku županiju. Sa županom Željkom Kolarom obišla je najteže pogođena područja.

Prema prvim izjavama, šteta na usjevima i vinogradima mogla bi biti stopostotna, no tek će se danas znati njezini točni razmjeri, javila je Sara Badžek.

Najviše su stradala mjesta uz granicu sa Slovenijom, dodala je te izjavila da su sinoć ondje bile nakupine leda.

Vinogradar Zvonko Sever: Pristalica sam svih mogućih vrsta obrana od tuče 

- Sada slijede radovi u vinogradu u kojem neće biti roda. Odmah treba te vinograde zatvoriti, treba ih pošpricati, pripremiti da te rane koje su nanesene ovom tučom i nevremenom, da zacijele. Nestala su vinogradima pluća, treba se pobrinuti da iz toga izraste nešto novo i da trs preživi, rekao je vinogradar Zvonko Sever.

Objasnio je kako je jučerašnje nevrijeme došlo iznenada. U 32 godine nikada nije bilo ovakve tuče, zadnje dvije godine imali smo mrazove koji su uzimali do 30 posto, a ovo je kataklizmično, trajalo 15, 20 minuta.

Što se tiče brane od tuče, Sever je rekao da je on pristalica sam svih mogućih vrsta obrana.

- Nekad smo ovdje imali dvije lansirne rampe i nikad nismo doživjeli ovakvu tuču. Pobornik sam da se uvede protugradna obrana, nije to tako skupo. Osiguranja sigurno pomažu, ali oni ne mogu ni približno nadoknaditi ovu štetu.  

Tuča je padala gotovo 45 minuta. O razmjerima najbolje govori podatak da su nanosi leda bili visoki čak 70 centimetara. Prizori su podsjećali na zimsku mećavu. Ralice su morale izaći na teren. Oštećena je škola, poplavljeni su podrumi, polomljena stabla, poljoprivredni usjevi - uništeni. Šteta je golema.

Gradonačelnik Klanjca, Zlatko Brlek, izjavio je da je padala tuča veličine oraha do lješnjaka.

- Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna, a prave razmjere štete vidjet ćemo sutra ujutro, rekao je Brlek. Ima dojava i da je poplavljen određeni broj podruma na području Klanjca.

Prema informacijama iz Županijskog centra 112, na području općine Zagorska Sela također je padala tuča veličine lješnjaka do oraha, ali zasada nema dojava o šteti na objektima. Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te grad Oroslavje.

Gradonačelnik toga grada, Viktor Šimunić, potvrdio je za Hinu da je tuča padala oko 10 minuta i da je cijeli grad bijel. Slično je i na području Kumrovca. Načelnik Robert Šplajt nazvao je situaciju pravom katastrofom.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana vezanih za grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom, koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije.

Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Uništena prva zamjenska obiteljska kuća 

Gradilište prve zamjenske obiteljske kuće koju radi država na području SMZ-a potpuno je uništeno u sinoćnjem nevremenu. Nadzorni inženjer rekao je da će se sve morati popravljati i skidati, a pitanje je u kakvom je stanju drvena konstrukcija.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/golema-steta-nakon-nevremena-u-zagorju-7737863

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.