Ministrica Vučković: Pomoć će biti brza i olakšavajuća

Ministrica Vučković: Pomoć će biti brza i olakšavajuća

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je najteže pogođena područja u Krapinsko–zagorskoj županiji. 

Vučković je izrazila solidarnost prema svim građanima koji su pretrpjeli štete, zahvalila je svima koji naporno rade na saniranju posljedica. Prenijela je čvrstu poruku predsjednika Vlade: "Pomoć će biti brza i olakšavajuća za tegobe".

- Nažalost, hrvatski poljoprivrednici su uvijek među prvima koji su izloženi posljedicama prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda, naglasila je.

Prošlo je, dodala je, tjedan dana od velikih šteta koje su pogodile poljoprivrednike i građane Varaždinske županije, danas svjedočimo teškim posljedicama sinoćnje elementarne nepogode.

- Mi ćemo, onima koji će imati trajne štete, pomoći putem mjere 5 ruralnog razvoja, dodala je.

Ministrica je istaknula i da poljoprivrednici pomoć za gubitak prihoda i brzo saniranje posljedica nevremena mogu očekivati u roku od oko dva mjeseca. Objasnila je da su prošle godine izradili brz program pomoći za saniranje gubitka prihoda, takav primjer je bio u Požeško-slavonskoj županiji. 

O protugradnoj obrani: Ministarstvo poljoprivrede nije za to nadležno 

Na pitanje razmišlja li ministarstvo o protugradnoj obrani, Vučković je rekla da Ministarstvo poljoprivrede nije za to nadležno.

- Ova pitanja treba usmjeriti na klimatologe, meteorologe i na one koji su operativno zaduženi za upravljanje. Znanstvena zajednica je rekla da nema dokaza da je sustav protugradne obrane učinkovit, ne postoje znanstveni dokazi za to (...) Mislim da treba imati povjerenja u znanstvenu zajednicu, nema razloga da se tu išta skriva, rekla je.

Naglasila je da se taj sustav većinom napustio na nacionalnim nivoima, no on još postoji u nekoliko država, ali ne na nacionalnom nivou nego među lokalnom zajednicom.

- On je pokrivao je 13 hrvatskih županija i 26.800 m2 prostora. Svaka pomoć poljoprivredi treba biti cjelovita i odgovorna jer trošimo sredstva poreznih obveznika. Idemo na investicijsku obnovu, sufinanciranje osiguranja, dodatne potpore zbog gubitka prihoda i financiranje mreže obrane, rekla je. 

"Zaštita su mreže, zaštita su osiguranje" 

Zaštita su mreže, zaštita su osiguranje. Nama je poljoprivreda u fokusu, to je strateška djelatnost, poljoprivreda može biti i profitabilna i bitna je za vitalne ruralne zajednice, kazala je ministrica i naglasila da će resorno ministarstvo poljoprivredu pomagati i dodatnim potporama za sanaciju posljedica i pomoć u nadoknadi gubitka.

Na novinarsku primjedbu da mnogi poljoprivrednici smatraju da mreže nisu učinkovite te da neki od njih ni ne znaju za osiguranje, ministrica Vučković je kazala da će se Ministarstvo poljoprivrede potruditi informirati ih još jače i snažnije.

Vučković je rekla da se trude osigurati različite mjere, sredstva za investicije će biti, mjere se dobro troše i osiguravat će dodatne potpore zbog ovih nepogoda.

- Nama je poljoprivreda u fokusu, to je strateška djelatnost, bitna je za ruralne zajednice i mi ćemo ju pomagati dodatnim potporama, rekla je.

Ponovila je da ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za protugradnu obranu, za to je zadužen DHMZ.

- U samo tjedan dana imamo ovako velike štete, isto tako, ovako nešto se nije događalo desetljećima. Nema razloga da jedna znanstvena zajednica u DHMZ-u ili u svijetu ne govori istinu, da ne stoji iza svog rada. Doista bi bilo oportuno da se ova pitanja rasprave s tom zajednicom, rekla je Vučković. 

O preliminarnoj šteti - još nema konkretnih procjena 

Na pitanje kolika je otprilike preliminarna šteta, rekla je da još nema konkretnih procjena.

- Preko 9.000 registriranih gospodarstva postoji na području Krapinsko-zagorske županije. Prva procjena je da ih je pogođeno 150 do 200. Nema razloga da ne pričekamo procjene koje će ovlaštena tijela napraviti, sve drugo bi bila kalkulacija, pričekajmo prave procjene, dodala je.

Ministrica je rekla da se opravdano jako puno govori o klimatskim promjenama jer ti događaji nisu bili viđani u posljednjim desetljećima na ovaj način i diljem Hrvatske i diljem svijeta.

- Šteta na svim poljoprivrednim nasadima je 100 postotna. Zahvalio bi ministrici Vučković što je odmah jučer iskazala interes za stanje na terenu i dogovorila obilazak za danas, rekao je krapinsko–zagorski župan Željko Kolar.

U prošlotjednom nevremenu stradalo je, rekao je Kolar, više od 400 automobila.

- Trebat će nam dani dok uspostavimo normalno stanje i ono što je najviše zabrinjavajuće, na trajnim nasadima su štete takve da će se jedan dio nasada morati baciti van, a od onog što je ostalo sljedeće dvije-tri godine neće biti punog uroda, rekao je naglašavajući da su na trajnim nasadima štete takve da će se većina nasada morati baciti. Zahvalio je svima na brzoj reakciji što su se tijekom noći uključili.

Načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt je rekao da ih je pogodila katastrofalna elementarna nepogoda - tuča koja je padala više od pola sata i koja je prouzročila ogromne štete. Trebaju svu moguću pomoć - Vlade, županije i svih drugih resursa.

- Poljoprivredni nasadi su stradali 100%, teško je predvidjeti štetu koja će se možda pokazati nakon godinu dana, rekao je.

Šplajt kaže da Hrvatska vjerojatno ne pamti da su u lipnju ralice morale raskrčiti put i uspostavljati promet. Pohvalio je sve službe koje su se uključile da bi uspjeli uspostaviti promet. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/ministrica-vuckovic-pomoc-ce-biti-brza-i-olaksavajuca-7740777

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.