Deset hrvatskih tvrtki predstavilo se na najvećem svjetskom sajmu ribe u Barceloni

Deset hrvatskih tvrtki predstavilo se na najvećem svjetskom sajmu ribe u Barceloni

Hrvatska gospodarska komora i ove je godine organizirala zajednički nastup tvrtki iz sektora ribarstva na međunarodnom sajmu Seafood Expo Global koji je održan od 25. do 27. travnja u Barceloni. Na sajmu je na cca 50.000 m2 izložbenog prostora izlagalo 2.078 izlagača iz 87 zemalja.

Na ovom značajnom sajmu proizvode ribarstva predstavile su hrvatske tvrtke: Arbacommerce, Conex Trade , Cromaris , Jadran tuna , Mišlov , Orada Adriatic , Pelagos Net Farma , PP Orahovica , Sardina i ZMH Horvat. Najvažniji proizvodi koje su predstavili su bijela riba, tuna, usoljena sitna plava riba, smrznuta sitna plava riba, konzervirana hrana, slatkovodna riba i razne prerađevine.

"Temeljna načela Hrvatske gospodarske komore su jačanje izvoza i pomoć tvrtkama u internacionalizaciji poslovanja. Stoga me posebno raduje činjenica da deset naših članica, koje značajan dio svojih prihoda ostvaruju prodajom u izvozu, ostvaruju značajan dio svojih prihoda od izvoza", istaknuo je. izložio riblje proizvode na ovom najznačajnijem svjetskom sajmu uz pomoć HGK - 55 do 85 posto I u novom programskom razdoblju do 2027. Komora će nastaviti podupirati izvozne napore naših članica, te promicati održivost hrvatskog ribarstva te konzumacija ribe i proizvoda iz hrvatskog uzgoja i ulova kroz provedbu EU projekta Riba Hrvatske Jedi koliko vrijedi“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Za PP Orahovica, najvećeg domaćeg proizvođača slatkovodne ribe, ovaj sajam bio je prilika da svoje proizvode marke Panona Mare predstavi poslovnim posjetiteljima i potencijalnim kupcima.

"Pažnju posjetitelja privukli smo kao jedini brend s programom gotove pohane slatkovodne ribe. Riječ je o proizvodima koji su prilagođeni potrebama suvremenog potrošača, jednostavnijom pripremom i ukusnijom konzumacijom, a s kojima smo već prisutni na domaćem tržištu te se pripremaju za plasman na europsko i svjetsko tržište.Kao jedan od najvažnijih događaja u sektoru ribarstva, ovaj sajam odlična je platforma za poslovne susrete s ciljanim kupcima u B2B segmentu, ali i prilika za dodatno izgraditi imidž našeg brenda Panona Mara“, istaknula je Katica Petkov, voditeljica  marketinga PP Orahovica.

Tvrtka Mišlov na ovom sajmu sudjeluje već niz godina. "Smatramo da je to najbolja platforma za predstavljanje naših proizvoda novim kupcima, ali i prilika za upoznavanje naših dugogodišnjih partnera. Ovaj sajam nam je važan jer možemo saznati najnovije trendove i inovacije u svijetu ribarstva i priliku da ih pokušamo pratiti", rekla je   Marina Špralja iz tvrtke Mišlov.

zvoz proizvoda ribarstva u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu bilježi rast od 14 posto i iznosi 312,5 milijuna eura, što je povećanje od 38,5 milijuna eura. Lani je suficit bio 64,7 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom 126 posto.

U strukturi izvoza u 2022. godini, po grupama proizvoda, najviše su zastupljene svježa ili ohlađena riba, koja je činila 51,6 posto ukupne vrijednosti izvoza, riblji proizvodi i konzerve (16,5 %) te sušena, soljena ili salamurena riba i dimljena riba. (11 ,1 %).

Na tržište zemalja Europske unije lani je plasirano proizvoda iz sektora ribarstva u vrijednosti od 211,4 milijuna kuna (67,6 posto). Gledajući izvoz pojedinačno po zemljama, u 2022. godini prvo izvozno tržište bila je Italija sa 104 milijuna eura (33,3%), a slijede Japan sa 39,7 milijuna eura (12,7%) i Španjolska sa 36,7 milijuna eura (11,7%).

Od 2004. godine HGK nastupa na najvećem svjetskom sajmu ribe Seafood Expo Global. Već niz godina nastup hrvatskih tvrtki financira se kroz projekt EU HGK „Hrvatska riba jede koliko vrijedi“, koji je usmjeren na promociju proizvoda ribarstva i povećanje izvoza hrvatskog ribarskog sektora.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.