Sutra počinje odvoz baliranog otpada s nelegalnog "privremenog" odlagališta u Brezju

Sutra počinje odvoz baliranog otpada s nelegalnog "privremenog" odlagališta u Brezju

Nakon više od 18 godina sutra, u utorak, 13. veljače u 10 sati, na lokaciji Gospodarska zona „Brezje“, s nelegalnog "privremenog" odlagališta otpada u Brezju službeno će započeti utovar i odvoz baliranog otpada na oporabu. Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i suradnici na prigodnoj konferenciji za novinare označit će ovaj važan događaj koji u konačnici predstavlja veliki značaj za zaštitu prirode i okoliša te zdravlja Varaždinaca ali i budući razvoj gospodarstva grada Varaždina.  

Podsjećamo, Grad Varaždin i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prošli su tjedan potpisali Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Gospodarska zona „Brezje“, davanjem sredstava pomoći. Rok za zbrinjavanje baliranog otpada je 18 mjeseci.

Naime, nakon što su prije oko tjedan dana gradonačelnik Grada Varaždina, dr. Neven Bosillj i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen u palači Patačić u Varaždinu potpisali ugovor između Grada Varaždina i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Gospodarska zona „Brezje“, davanjem sredstava pomoći, vrijeme je da sanacija otpočne.

  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovim će ugovorom u potpunosti financirati procijenjene troškove sanacije baliranog otpada u iznosu od 29.164.611,95 eura. Prilikom potpisivanja  ugovora Gradonačelnik je izjavio:

 „Kad sam preuzeo dužnost gradonačelnika, prva institucija koju sam posjetio bilo je Ministarstvo gospodarstva, a zatim Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša jer su bale problem koji muči ovaj grad 18 godina i 10 mjeseci. Napravili smo ogroman posao u gospodarenju otpadom u Varaždinu. Uz to što ćemo riješiti bale u roku sljedećih 15 do 18 mjeseci, Grad Varaždin provodi brojne projekte upravo iz tog područja. Izgradili smo sortirnicu, prošle godine Varaždin je prvi put prešao udio od 50 posto reciklabilnog otpada koji su prikupili naši građani. Pustili smo u funkciju drugo reciklažno dvorište u Varaždinu i ispunili tu obvezu prema zakonu, a u ovom trenutku imamo ugrađenih već 160 novih polupodzemnih spremnika i još 320 ćemo ugraditi do srpnja čime ćemo biti prvi veći grad u Hrvatskoj koji će sve višestambene objekte imati pokrivene s polupodzemnim spremnicima. To su projekti kojima pokazujemo da rješavamo probleme i brinemo se o održivosti okoliša, što je jedan od ključnih ciljeva koji mora imat svaka politika.“ – rekao je gradonačelnik Bosilj i zahvalio se svim članovima projektnog tima koji su sudjelovali u rješavanju ovog ogromnog problema. Zahvalio je Vladi Republike Hrvatske koja je odlučila ovu sanaciju financirati u stopostotnom iznosu, umjesto u iznosu od 40 posto, kakva je bila odluka iz 2022. godine.

„U Gospodarskoj zoni Brezje trenutno je pri kraju ograđivanje bala i montirana je vaga za mjerenje jer će se plaćati točno po količini odvezenog otpada. Otpad će se obraditi mehaničko-biološkom obradom, a ono što ostane će se balirati i spaliti u spalionicama i energanama koje su za to predviđene.“ – kazao je gradonačelnik.

Zadovoljstvo činjenicom da bale odlaze u povijest iskazao je i župan Stričak. „Da bi se prvo nešto pokrenulo, bez obzira na to radi li se o sanaciji, izgradnji nekog objekta ili na uređenju, bitno je donijeti čvrstu i jasnu odluku da mi to želimo. Na svečanoj sjednici Dana Grada Varaždina sam jasno naglasio, misleći na premijera Plenkovića, da je dosad bilo nekoliko izbornika, ali ni jedan nije donio tu odluku osim aktualnog premijera te kako je vrijeme da se u Varaždinu to riješi. Naravno, u takvoj utakmici uvijek sudjeluje cijeli niz osoba, od struke, administracije, pa i onih koji donose odluku.“ – rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Naglasio je to kao veliki doprinos gradu Varaždinu, Varaždinkama i Varaždincima, jer Grad u ovom slučaju ne mora snositi financijske troškove, a zona Brezje će se osloboditi za potencijalne investitore, kojih na području Varaždina i Varaždinske županije ne nedostaje.

Bale se moraju maknuti u roku od 18 mjeseci, a procjenjeno je da je u Brezju trenutno oko 126 tona baliranog neopasnog otpada.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.