Informativna kampanja HGK o primjeni savjeta u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima

Informativna kampanja HGK o primjeni savjeta u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima

Hrvatska gospodarska komora pokrenula je informativnu kampanju o primjeni bezgotovinskih napojnica i fiskalizaciji gotovinskih napojnica u praksi. Serija edukacija za ugostitelje i ostale primatelje napojnica započet će 1. ožujka u Osijeku. Na svojevrsnoj " oglasnoj ploči " kampanje nalazi se i letak s odgovorima na najčešća pitanja, te info tagovi - naljepnice koje se mogu koristiti na ulazu u objekt kako bi gosti ili korisnici usluga znali da su može ostaviti napojnicu pri plaćanju karticom. Andreja Vukojević , direktorica Sektora za turizam HGK - nositelja projekta, objašnjava zašto se ovakva kampanja pokazala potrebnom.

"Iako su porezne izmjene stupile na snagu 1. siječnja 2024. godine, a time i mogućnost naplate napojnica karticama, tek sredinom siječnja prvi ugostiteljski objekti krenuli su s nadogradnjom softvera na POS uređajima. Puno je pitanja s terena i nepoznanice oko aplikacije pa je HGK pokrenula informativnu kampanju Cilj nam je omogućiti što većem broju zaposlenika u ugostiteljstvu da primaju bezgotovinske napojnice do špice sezone i dolaska stranih gostiju koji uglavnom koriste kartično plaćanje Vjerujemo da će većina ugostitelja to omogućiti u nadolazećim mjesecima, stoga im želimo da podrže proces i pruže im sve potrebne informacije za bezbolnu prilagodbu.Edukacije koje organiziramo idealno su mjesto za postavljanje pitanja stručnjacima i da razjasnimo sve nejasnoće“, kaže Vukojević.

Mogućnost ostavljanja napojnica pri kartičnom plaćanju dodatna je pogodnost za djelatnike ugostiteljstva i ostalih djelatnosti. Napojnica je neoporeziva do iznosa od 3360 eura godišnje po zaposleniku. Ugostitelji su se založili za uvođenje bezgotovinske napojnice jer je rast kartičnog plaćanja kontinuiran u svim poslovnim djelatnostima.

"Time su stvoreni uvjeti da gosti mogu ostaviti više napojnica. Kartične napojnice koje su gosti željeli ostaviti, a nisu mogli, sada konačno ostaju na računima naših zaposlenika. Konkretno, sredinom siječnja sam u svoje objekte uveo bezgotovinske napojnice. U prvih 15 dana veljače iznos napojnice fiskalizirane kartice premašio je onaj u siječnju za 50 posto, a do danas za 100 posto. Da nemamo tu mogućnost, napojnica ne bi stigla do zaposlenika", objašnjava Jelena Tabak , predsjednik Udruženja ugostitelja HGK.

U praksi se pokazalo da je fiskalizacija gotovinske napojnice izazvala više izazova za vlasnike ugostiteljskih objekata. Primjena bezgotovinske napojnice stvar je izbora, dok je davanje gotovine nešto što utječe na sve ugostitelje. U informativnom letku objašnjeno je kako se gotovinska napojnica iskazuje, kako se povezuje s računom te informacije poput činjenice da poslodavac prema dogovoru sa zaposlenicima i internim aktom određuje koliko se napojnica isplaćuje kojem zaposleniku.

"Uz letak pripremili smo i naljepnice koje se mogu lijepiti na ulazu u ugostiteljske i druge objekte. Na taj način potrošači su brzo obaviješteni da objekt prihvaća bezgotovinsku napojnicu. Naljepnice su besplatne, a njihovo postavljanje je dobrovoljno. pripremili nekoliko varijanti prilagođenih regijama koje pozivaju građane da ostave napojnicu, manchu ili trinkgeld Naglasio bih da mogućnost plaćanja napojnica karticom povećava konkurentnost našeg turizma Ugostiteljstvo se suočava s nedostatkom radne snage , te vjerujemo da će ova mogućnost pridonijeti povećanju primanja zaposlenika te da ćemo time doći do motiviranog radnika koji će gostu pružiti konkurentnu i kvalitetnu uslugu“, kaže Vukojević.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.