Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Hrvatske psihološke komore koje obilježava 20 godina djelovanja

Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Hrvatske psihološke komore koje obilježava 20 godina djelovanja

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas izaslanstvo Hrvatske psihološke komore, samostalne i neovisne strukovne organizacije psihologa u Republici Hrvatskoj koja se brine za razvoj, stručnost, etičnost, zakonitost i ugled u psihološkoj djelatnosti, a povodom obilježavanja 20 godina rada.

Hrvatska psihološka komora s radom je započela u travnju 2004. godine, a danas ima gotovo 5.000 članova, uključujući ovlaštene psihologe i psihologe vježbenike, kazali su na sastanku u Uredu predsjednika Republike članovi Hrvatske psihološke komore, među kojima su bili: zamjenica predsjednika Snježana Kovač, članice i članovi Upravnog odbora Anita Lauri Korajlija, Ella Selak Bagarić, Svetislav Joka i Mislav Čupić te tajnik Komore Antun Pretković i savjetnica za stručna pitanja Hrvatske psihološke komore Teuta Barušić.

Članovi Hrvatske psihološke komore istaknuli su kako psiholozi pružaju neprocjenjiv doprinos u različitim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo, socijalnu skrb, a profesionalizam i etičnost članova osiguravaju kvalitetne usluge za građane i doprinose boljem mentalnom zdravlju i kvaliteti života. Nadalje, govoreći o svojoj ulozi u društvu istaknuli su kako se zalažu za povećanje broja zaposlenih psihologa u zdravstvenom sustavu na svim razinama zdravstvene zaštite, kao i za povratak psihologa na primarnu razinu zdravstvene zaštite iz koje su isključeni ranijim zdravstvenim reformama.

U tom smislu, članovi Komore izrazili su zadovoljstvo najavljenom reformom sustava zdravstvene zaštite koja će omogućiti veću dostupnost usluga psihologa na teret HZZO. Privatne usluge psihologa dostupne su sve manjem broju građana, a mentalno zdravlje jest univerzalno ljudsko pravo i treba biti dostupno svima, smatraju članovi Hrvatske psihološke komore.  

Isto tako izrazili su zadovoljstvo i povećanim zapošljavanjem psihologa u osnovnim i srednjim školama, s obzirom da su upravo školski psiholozi ti koji kod djece i mladih najčešće prvi mogu prepoznati teškoće s mentalnim zdravljem te reagirati prije nego se određene teškoće razviju u teži problem koji nije rješiv bez kliničke intervencije. Danas u sustavu školstva radi blizu 1000 psihologa, ali još uvijek sve škole u Hrvatskoj nemaju psihologa.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.