Top of the Funds nagrade za učinak u 2023.

Top of the Funds nagrade za učinak u 2023.

U povodu Svjetskog dana investicijskih fondova Hrvatska gospodarska komora dodijelila je godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne rezultate ostvarene u 2023. godini, koje tradicionalno dodjeljuje Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK prema Kriteriji grupe. 

Ukupna neto imovina 108 UCITS fondova na kraju veljače 2024. iznosila je 2,4 mlrd. eura, au odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren je rast od 15,5 posto. U zadnjem kvartalu 2023. godine, nakon višegodišnje pauze, tržište je postalo bogatije za nove novčane fondove koji posluju prema novoj regulativi EU. 

Prema posljednjim dostupnim podacima, u rujnu 2023. više od 247 tisuća građana imalo je udjele u UCITS fondovima, a prosječni ulog građana bio je 6.589 eura. U prvih devet mjeseci 2023. godine broj građana koji su ulagali u UCITS fondove bio je 5 posto veći nego na kraju 2022. godine. 

Glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja govorio je o aktualnim gospodarskim kretanjima u svijetu i očekivanjima glede gospodarskog rasta i inflacije u EU i Hrvatskoj. 

“Sve je više neizvjesnosti oko stope smanjenja referentnih kamatnih stopa od strane američke središnje banke, Federalnih rezervi SAD-a, dok gospodarstvo eurozone karakterizira vrlo spor gospodarski rast, a kinesko gospodarstvo primjetno usporava. Hoće li se inflacija ipak spustiti unutar granice od 2 posto, također ostaje za vidjeti. Ima dosta geopolitičkih tema i svi čekamo američke predsjedničke izbore prvog utorka u studenom", rekao je Šaravanja i dodao da će 2024. biti još jedna zanimljiva godina za fond menadžere. 

Hrvoje Krstulović , predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova i predsjednik Grupacije UCITS fondova osvrnuo se na fondovsku industriju i najznačajnije aktivnosti Grupacije u protekloj godini. 

 „Investicijski fondovi daju snažan i dvostruk doprinos tržištu kapitala, omogućujući širokom krugu građana da štede na tržištu kapitala, u skladu s osobnim preferencijama rizika. S druge strane, ulaganjem tako prikupljene imovine u obveznice i dionice investicijski fondovi olakšavaju poslovanje i financiranje tvrtkama i samoj državi. Želja nam je učiniti tržište kapitala što dostupnijim i atraktivnijim kroz široku lepezu strategija fondova, koje su sve više usmjerene na promicanje ekoloških i društvenih čimbenika te u kombinaciji s digitalnim kanalima za građane“, rekao je Krstulović. 

Nagrada za najbolji otvoreni obveznički investicijski fond s javnom ponudom pripala je  fondu Raiffeisen Classic koju je u ime Raiffeisen Investa preuzela predsjednica Uprave Vesna Tomljenović Čičak . 

Allianz Short Term Bond najbolji je kratkoročni obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a Allianz Portfolio najbolji je umjereni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom iu 2023. godini. Nagrade je preuzela Ana Cvitan Penezić , članica Uprave Allianz Investa.

U kategoriji najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je Eurizon HR dionički fond kojim upravlja Eurizon Asset Management Croatia , a nagradu je preuzeo Zoran Ilić , glavni fond menadžer. 

Nagradu za najbolji konzervativni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, koja je pripala HPB Bond Plus fondu , Zvonimiru Mariću , predsjedniku Uprave HPB Investa, uručila je Ana Zorić , ravnateljica Uprave za gospodarstvo. i financijski sustav.

U kategoriji najboljeg posebnog otvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom nagrađen je fond ZB Future 2040 društva ZB Invest . Nagradu je preuzeo Zoran Pavlic , voditelj kapitala. 

Eurizon Asset Management Croatia proglašen je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima u 2023. godini, a priznanje je uručeno Marinu Hrešiću , predsjedniku Uprave. 

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se 19. travnja, na dan kada je rođen Abraham van Ketwich, koji je prije 250 godina osnovao prvi investicijski fond na svijetu pod nazivom "Community is Strength" i time postavio temelje fondovske industrije. U Hrvatskoj se ova manifestacija obilježava od 2015. godine kroz razne edukativno-informativne aktivnosti u organizaciji HGK i Udruge, s ciljem približavanja investicijskih fondova građanima i povećanja financijske pismenosti društva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.