U Varaždinskoj županiji obilježen Dan plavog irisa

U Varaždinskoj županiji obilježen Dan plavog irisa

S ciljem podizanja svijesti o prevenciji raka debelog crijeva i ukazivanja na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva kao i pružanja potpore oboljelim osobama i osobama sa stomom – javnozdravstvenom akcijom na varaždinskoj Gradskoj tržnici obilježen je Dan plavog irisa. Organizatori akcije su Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin. Akciju je, između ostalih, podržala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Katica Čusek Adamić dr. med. spec. epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije istaknula je kako karcinom debelog crijeva zauzima vodeće mjesto u obolijevanju od karcinoma kako kod muškaraca, tako i kod žena.

U posljednje dvije godine na području Varaždinske županije od raka debelog crijeva godišnje oboli i do 130 osoba, odnosno bilježimo porast od prije pet godina, kada je broj novootkrivenih na godišnjoj razini bio oko 100. Međutim, zabrinjavajući podatak je smrtnost od te bolesti koja je visoka – gotovo 50 posto oboljelih umire. Stoga je smisao ovih akcija osvješćivanje naših građana da se odazovu na preventivni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji se u Hrvatskoj provodi od 2009. godine. Moram pohvaliti kako smo na području Varaždinske županije u 6. ciklusu pozivanja došli na 33% odaziva, što nam daje nadu da ćemo jednom doći i do 45% osoba koje se odazovu na preventivni program jer samo većim odazivom možemo promijeniti statistiku koja nam ne ide u prilog – rekla je Čusek naglasivši kako bolest počinje neprimjetno s prvim promjenama koje se mogu uočiti upravo kartičnim testom na nevidljivo krvarenje u stolici.

Svaka osoba, između 50 i 74 godina starosti na kućnu adresu dobiva poziv da se odazove preventivnom programu. Test koji naprave kod kuće šalju natrag Zavodu, a ukoliko je on pozitivan vrlo brzo se te osobe upućuju na daljnje pretrage – objasnila je Čusek naglasivši kako su zadnjih godinu dana ušli u novi oportunistički program kojim se na ranije preventivne preglede pozivaju i osobe starije od 40 godina, a koje u obiteljskoj anamnezi imaju osobu koja je oboljela od karcinoma debelog crijeva.

Pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić rekla je kako Varaždinska županija podržava ovakve javnozdravstvene akcije.

Svi zajedno trebamo raditi na zdravstvenom opismenjivanju naših građana jer samo na taj način svatko od nas može poduzeti pravovremene odluke i radnje za očuvanje svog zdravlja i zdravlja drugih. Stoga zahvaljujem županijskom Zavodu za javno zdravstvo koji ne posustaje u organiziranju ovakvih javnozdravstvenih akcija, kao i u provođenju preventivnih nacionalnih i ostalih programa, Društvu ILCO čiji su članovi angažirani u osvješćivanju javnosti o ovom javnozdravstvenom problemu, ali i koji pomažu onima koji su se suočili s dijagnozom karcinoma debelog crijeva, te Medicinskoj školi Varaždin koja se uvijek rado odazove na ovakve akcije, a ujedno kod svojih učenika osim znanja i vještina razvija i empatiju – rekla je pročelnica Božić.

Predsjednik ILCO društva Varaždin, koje danas broji oko 70 članova oboljelih od karcinoma debelog crijeva, Milorad Vasilić također je pozvao građane neka se u što većem broju odazovu na preventivne programe.

 

Samo na vrijeme prepoznata bolest može se izliječiti i s njom se može kasnije normalno i kvalitetno živjeti, a pravi dokaz su naši članovi društva od kojih neki već i 36 godina žive sa stomom – poručio je Vasilić.

 

Osim informacija o zdravom načinu života, kao i o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, građani su putem ove javnozdravstvene akcije mogli izmjeriti i krvni tlak, kao i razinu šećera u krvi.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.