Zagreb: Dan otvorenog grada

Zagreb: Dan otvorenog grada

Iako je trebao biti održan na sam Dan grada Zagreba, jednako uspješno kao i prethodna dva izdanja, u subotu 1. 6. 2024. održan je treći Dan otvorenog grada. Program koji se održao na atraktivnim zagrebačkim lokacijama tijekom cijelog dana ponudio je različite umjetničke događaje od kojih tradicionalni plesnjak ovog puta održan je na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice.

Dan otvorenog grada započeo je Arhitektonskim šetnjama Zrinjevcem. Stručno vodstvo po Zelenoj potkovi, najvećem urbanističkom projektu kojim je definiran izgled Donjega grada u 19. stoljeću, povjereno jedr.sc. Ireni Kraševac, povjesničarki umjetnosti s Instituta za povijest umjetnosti koja je tijekom šetnje od Zrinjevca do Hrvatskog narodnog kazališta govorila o urbanističkom planiranju, gradnji pojedinih znamenitih zgrada i protagonistima vremena na prijelazu 19. u 20. stoljeće kada je Zagreb dobivao konture europske metropole.

Na tržnici Dolac, u sklopu programa Svi naši susreti nastupili su mladi plesači, Mateo Babić,Marina Brajdić,Matilda Hrastić i Genoveva Matasović. U želji da se građanima Zagreba pokloni nešto s pečatom zagrebačkog duha, plesni je kvartet „osvojio“ Dolac, „trbuh“ Zagreba, poznatim hitovima Ive Robića i drugih, nastalih u duhu Zagreba 60-ih godina.

Na Trgu bana Josipa Jelačića, zagrebačka Škola za klasični balet izvela je baletni program u kojem su sudjelovali učenici škole, od 10 do 17 godina starosti. Program je sastavljen kao kolaž koreografija klasičnog baleta, raznih vježbi te koreografija karakternih plesova, povijesnih plesova i modernog baleta, a pred mnogobrojnom pokazali su širok spektar plesnog obrazovanja, različite stilove plesa koji se podučavaju te zajedništvo i veselje plesanja koje povezuje učenike škole.

Program Tajni Zagreb vodila Iva Silla. Nakon sastajanja pred Kulom Lotrščak, šetnjom po Gornjem gradu, putovalo se stoljećima unatrag, prisječajući se čudnovatih stanara i zgoda Gornjega grada hodajući kroz troja gradska vrata i ulicama poput Blatne i Bubnjarske.

U sklopu programa Začarana šuma, u poslijepodnevnim satima krenulo se u potragu za izvođačima koji su „začarali“ park Opatovinu te na jedan sasvim poseban način doživjeli čaroliju teatra u prostoru koji nije tipično teatarski. Dramski glumci Luca Anić, Damian Humski, Rok Juričić, Tina Orlandini, Lovro Rimac i Siniša Ružić pod redateljskom palicom Ivice Buljana na “skrivenim” su lokacijama recitirali poeziju i interpretirali dijelove iz slavnih dramskih tekstova.

Za kraj dana na plesnom podiju uz kip Nikole Tesle u ulici koja je bila oslobođena od automobila, zaplesalo se uz Josipa Palametu koji je u svojoj obradi otpjevao razne šansone.

Projekt Dan otvorenog grada organiziran je u suradnji s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Foto: Marko Uzelac

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.