Predsjednik Milanović primio igrače i izbornika Hrvatske sveučilišne futsal reprezentacije

Predsjednik Milanović primio igrače i izbornika Hrvatske sveučilišne futsal reprezentacije

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je danas igrače i izbornika Hrvatske sveučilišne futsal reprezentacije te im čestitao na osvajanju zlatne medalje na FISA Svjetskom sveučilišnom prvenstvu, održanom od 10. do 16. lipnja 2024. u kineskom gradu Šangaju. Hrvatsku sveučilišnu futsal reprezentaciju činili su studenti Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta Edward Bernays.

Na FISA Svjetskom sveučilišnom prvenstvu sudjelovale su reprezentacije iz 15 zemalja, a hrvatski studenti došli su do zlatne medalje pobjedama protiv najjačih futsal ekipa u svijetu - Portugala, Ukrajine i Brazila protiv kojega su igrali u finalu FISA Svjetskog sveučilišnog prvenstva. Na sastanku je istaknuto kako je ovo prva hrvatska zlatna medalja u timskim sportovima i ukupno peto zlato koje su hrvatski studenti osvojili na FISU svjetskim sveučilišnim prvenstvima od 1998. godine jer su do sada hrvatski studenti osvojili zlato u gimnastici (2005.), jahanju (2006.) te dva puta u jedrenju (2005. i 2011.).

Budući da je futsal najpopularniji akademski sport, a Hrvatska sveučilišna futsal reprezentacija je tek drugi put sudjelovala na Svjetskom prvenstvu, čelnici Hrvatskog akademskog sportskog saveza kažu kako im je zlato iz Šangaja zato ujedno i najvrednija medalja. Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić u razgovoru je istaknuo kako je futsal najbrže rastući sport u svijetu te je najavio kako će Hrvatska 2025. godine biti domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva za što su već krenule pripreme. Savez je član Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA) i Svjetske sveučilišne sportske federacije (FISU), te je od 1998. organizirao više od 15 europskih i svjetskih prvenstava, uključujući Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016.

Ključnu ulogu u poticanju studentskog sporta u Hrvatskoj ima upravo Hrvatski akademski sportski savez koji studentima omogućuje da spoje sport s akademskim obavezama i sudjeluju u natjecanjima na najvišoj razini, rečeno je prilikom susreta. Da su hrvatski studenti među najaktivnijima kada je u pitanju bavljenje sportom naglasila je prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu red. prof. art. Jasenka Ostojić koja se pohvalila činjenicom da je Sveučilište u Zagrebu proglašeno najboljim sveučilištem u Europi na području akademskog sporta.

Osim igrača Hrvatske sveučilišne futsal reprezentacije koju su činili Bruno Kovačić, Jure Jakovljević, Mateo Mužar, Lovro Cigler, Lukas Mlinarić, Ivan Penava, Matija Tolić, Branko Artić i Filip Novak, na sastanku s predsjednikom Milanovićem bio je član stručnog stožera Alen Jukić, predstavnici Hrvatskog akademskog sportskog saveza predsjednik Haris Pavletić, glavni tajnik Nikola Vincetić, stručne suradnice Marija Panijan i Helena Herc te Dražen Maleš i Dea Barić Krišto, predsjednik Zagrebačkog akademskog sportskog saveza Davor Pavlović, glavni tajnik Zagrebačkog akademskog sportskog saveza Mate Vukšić i sa Sveučilišta u Zagrebu prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu red. prof. art. Jasenka Ostojić.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i povjerenik Predsjednika Republike za sport Tomislav Paškvalin.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.