Ministar Anušić u Vinkovcima: Ako nemamo zadovoljnog i motiviranog vojnika, ništa nam ne vrijedi tehnika i oprema

Ministar Anušić u Vinkovcima: Ako nemamo zadovoljnog i motiviranog vojnika, ništa nam ne vrijedi tehnika i oprema

Ministar obrane najavio je kako se nastavlja podizanje standarda pripadnika Hrvatske vojske, kao i poboljšanje smještajnih kapaciteta u svim vojarnama u RH. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić boravio je danas, 30. srpnja 2024. godine, u radnom posjetu vojarni "5. gardijske brigade Slavonski sokolovi" u Vinkovcima.

Ministra su u vinkovačkoj vojarni dočekali predstavnici Oružanih snaga RH predvođeni načelnikom Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom. Tijekom posjeta ministar je obišao smještajne kapacitete, hangare borbene i neborbene tehnike i tehničku radionicu koju koriste pripadnici Hrvatske vojske koji su ondje smješteni. Prezentirana mu je i uporaba te mogućnosti besposadnih sustava u provedbi vojnih operacija.

Ministar je podsjetio kako je na početku svojeg mandata najavio da će obilaziti vojarne i infrastrukturu koju koriste Oružane snage RH kako bi se upoznao s postojećim stanjem i kako bi se nastavila ulaganja u modernizaciju i osnaživanje materijalnih prava pripadnika HV-a.  Istaknuo je da zadovoljan vojnik mora imati i adekvatan prostor i uvjete u kojima radi.

"Danas obilazimo vojarnu u Vinkovcima. Cilj nam je nastaviti osnaživanje materijalnih prava, kao što to činimo od početka: od povećanja plaća, dnevnica i svega onoga što mora imati zadovoljan vojnik, pripadnik Oružanih snaga RH. Ništa nam ne vrijedi ni tehnika, ni oprema ako nemamo zadovoljnog i motiviranog vojnika", poručio je.

Ministar je dodao i kako je od početka mandata fokus na popularizaciji i približavanju vojnog poziva svakom građaninu Republike Hrvatske, a posebno mladima, budućim pripadnicima Hrvatske vojske.

U tom je kontekstu rekao da popunjavanje Oružanih snaga RH mora biti kontinuirano i kvalitetno, te istaknuo: "Kad govorimo o kandidatima koji se odlučuju za dragovoljno vojno osposobljavanje te daljnju karijeru u Oružanim snagama RH, u prvih pet mjeseci ove godine postigli smo već 73 posto popunjenosti u odnosu na cijelu prošlu godinu. To je pokazatelj, kad govorimo o popularizaciji vojnog poziva, da postižemo rezultate te ćemo tako nastaviti i dalje."

Ministar se osvrnuo i na prezentirane sposobnosti besposadnih sustava. Spomenuo je važnost tih sustava i njihovih sposobnosti te ulaganja u razvoj novih znanja i tehnologija.

"Bitno je naglasiti da ove letjelice na svim ratištima dobivaju veliki primat u ratovanju, odnosno u premoći unutar samog sukoba, a to je posebno vidljivo u ratu u Ukrajini. I zato Oružane snage RH i Ministarstvo obrane nastavljaju zajednički razvijati nova znanja, vještine i tehnologije", rekao je.

Ministarstvo obrane s domaćim tvrtkama ima potpisan sporazum o suradnji na području istraživanja i razvoja besposadnih sustava, u okviru kojeg vojska ima mogućnost testiranja i obučavanja na tim sustavima. S druge strane, te tvrtke imaju povratnu informaciju o iskustvima i potrebama vojske vezano uz spomenute sustave.

Ministar je spomenuo i povratak Hrvatske vojske u Beli Manastir. Istaknuo je kako se trenutačno provode potrebne prostorno-planske izmjene te da Oružane snage i Ministarstvo obrane RH rade na pripremama za spomenuti povratak.

"Riječ je o dolasku razine jedne bojne, između 600 i 700 vojnika, krajem 2026. godine. Vrlo brzo započet ćemo gradnju novih i obnovu postojećih objekata u vojarni", rekao je ministar Anušić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.