Požari su i dalje aktivni na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije - pomoć stiže iz Varaždina

Požari su i dalje aktivni na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije - pomoć stiže iz Varaždina

Požari su i dalje aktivni na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a prema informaciji iz Varaždinske županije među snagama koje su po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika upućene na ispomoć u gašenju požara u Dalmaciji nalazi se 14 vatrogasaca (Ivanec, Novi Marof, Varaždinske Toplice, Leskovec, Kneginec Gornji, Varaždinbreg, Lužan Biškupečki) i 1 vatrogaskinja (Lužan Biškupečki) s 3 vozila (šumsko DVD Ivanec, autocisterna DVD Novi Marof, kombi DVD Kneginec (Gornji) s područja Varaždinske županije.

Vatrogasci i tehnika bit će stacionirani u Vatrogasnom centru u Vučevici odakle će po potrebi biti raspoređivani na požarišta.

1. kolovoza
Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, na požare u Dalmaciju su upućene izvanredne dislokacije iz Vatrogasne zajednice Varaždinske, Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Požar Skradin-Ićevo
23:30
Tijekom dana 01. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 177 vatrogasaca sa 60 vatrogasnih vozila sa područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Pored zemaljskih snaga požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Tijekom noći na gašenju požara angažirano je 127 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom. Požar je aktivan.

 

 



17:00
Požar koji je izbio 30.7.2024. na području Skradina i dalje je aktivan, a dosadašnja opožarena površina je preko 1000 ha. Trenutno gori dio iznad Roškog Slapa, a vatrogascima pomažu 2 Canadaira i 1 Airtractor. Na terenu je 159 vatrogasaca te izvanredne dislokacije s područja Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. 
  
Požar Tučepi
23:30
Tijekom dana 01. kolovoza vatrogasci su i dalje aktivno gasili požar gdje ih je ukupno angažirano 260 sa 60 vatrogasnih vozila (uključujući IVP Split-Divulje, IVP Dubrovnik te izvanredne dislokacije iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske županije). Pored zemaljskih snaga, tijekom dana požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je aktivan.

17:00
Požar koji je izbio 30.7.2024. aktivan je u sjevernom dijelu, trenutno ga gase 306 vatrogasaca sa 77 vozila i 2 PP zrakoplova Canadaira CL-415. Na požarištu su i izvanredne dislokacije iz Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Osječko-baranjske županije. Izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba tijekom dana bit će otpuštena. Opožarena površina je procijenjena na više od 400 ha od čega se jedan dio nalazi unutar Parka prirode Biokovo.



Požar Vrsine
23:30
Tijekom dana 01. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 149 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa područja županije te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske i Sisačko moslavačke županije. Pored zemaljskih snaga požar je gasilo 7 protupožarnih zrakoplova (2 Canadair-a i 5 Air Tractor-a). Tijekom noći vatrogasci su nastavili sa aktivnim gašenjem požara. Požar je aktivan.

17:00
Požar od 30.7.2024. i dalje je aktivan na sjeveroistočnom i sjeverozapadnom dijelu, intenzivno izdimljava i gase ga, uz 149 vatrogasaca s 39 vozila i 2 PP zrakoplova Airtractora. Gori trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na trenutnoj površini od oko 500 ha. Na požarištu su i izvanredne dislokacije iz Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

16:15
Vatrogasci i zračne snage i dalje aktivno djeluju na požarima kod Tučepa i Vrsina u Splitsko-dalmatinskoj županija te kod Skradina u Šibensko-kninskoj županiji. Na području Tučepa zbog jakog vjetra dolazi do aktiviranja na dijelovima požarišta. Snage na terenu su uključene u gašenje. 

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, na ispomoć u Splitsko-dalmatinsku županiju su upućene izvanredne dislokacija iz Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ukupno 48 vatogasaca će biti stacionirano u Vatrogasnom centru u Vučevici, odakle će prema potrebi biti raspoređeni na požarišta. 

9:15
Iza vatrogasaca raspoređenih na požarišta na području Dalmacije još je jedna teška noć. Uz velike požare na području Skradin - Ićevo i Tučepi, jučer su izbili i novi požari. Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija Državnog vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice od 7:00 sati 31. srpnja do 7:00 sati 1. kolovoza 2024. godine na području RH zabilježene su 122 vatrogasne intervencije na kojima je sudjelovalo 244 vatrogasnih organizacija sa ukupno 755 vatrogasaca sa 257 vatrogasnih vozila te 10 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).

Šibensko - kninska županija

Tijekom dana 31. srpnja na intervenciji gašenja požara na području Skradin - Ićevo sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor te 159 vatrogasca sa 57 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin,  izvanredne dislokacije sa područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke te lokalna dobrovoljna vatrogasna društva s područja Županije. Podignuta je izvanredna dislokacija Krapinsko-zagorske sa 42 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila, a otpuštene su tijekom jutra snage izvanredne dislokacije iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Požar je aktivan, a tijekom noći je nastavljeno aktivno gašenje i sanacija požarišta. U jutarnjim satima na požarište je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini većoj od 1000 ha.

Uz ovaj požar, izbila su i još 2 veća požara na području Šibensko-kninske županije. Požar na otvorenom prostoru na području Danilo Kraljice za koji je dojava zaprimljena u 12:15 sati, zahvatio je površinu od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te 38 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila IZ VZŠKŽ.  Požar je ugašen u 18:51 sati.

U 12:59 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radonića. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 54 vatrogasca sa 18 vatrogasnih vozila iz VZŠKŽ. U gašenju sa dva bacanja sudjelovao je i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 20:19 sati, a dežurstvo i sanacija tijekom noći.

Zadarska županija
Dana 31. srpnja u 15:28 sati  ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radašinovci (Vrana). Požar je lokaliziran 1. kolovoza u 5:00 sai. Opožareno je 240 ha trave, niskog raslinja i borove šume.
- Još tijekom dana smo zaustavili širenje požara prema naselju Radašinovci. Ostala je aktivna sjeverna strana na teško pristupačnom terenu, a tu od jutros djeluje jedan Air Tractor. Na terenu je jučer bilo angažirano 49 vatrogasaca sa 19 vozila iz 11 postrojbi s područja VZŽ Zadarske,  jedan protupožarni zrakoplov Canadair i dva protupožarana zrakoplova Air Tractor - rekao nam je zapovjednik VZŽ Zadarske Matej Rudić i istaknuo da će vatrogasci nastaviti sa sanacijom požarišta.  

Splitsko -dalmatinska županija
Tijekom dana 31. srpnja u gašenju požara na području Tučepa sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Od zemaljskih snaga u gašenju ukupno je angažirano 306 vatrogasaca sa 77 vatrogasnih vozila iz IVP Split i Dubrovnik, izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba te vatrogasci sa područja Županije. Kao ispomoć na gašenje požara upućene su izvanredne dislokacije iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije s ukupno 63 vatrogasca i 21 vozilom.
Požar je aktivan i širi se na sjevernom dijelu požarišta koji je ušao u PP Biokovo, a na požarište se spustila velika količina dima. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 400 ha.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutnoj površini oko 500 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 96 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP-e Trogir i Sinj, DVD Trogir, Slatine, Okruk, Seget Vranjica, Marina, Kaštela, Kaštel Gomilica, Klis, Dugopolje, Split, Trilj i Žrnovnica te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske županije. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarani zrakoplov Air Tractor. Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.
 
- Stanje na terenu je trenutno na svim požarištima je puno bolje. Vatrogasci su radili cijelu noć kako bi obranili objekte. U prilog nam ide smirivanje vjetra, ali i dalje je prisutna velika količina dima. Izvršit ćemo zamjenu snaga na požarištima i nastavljamo sa sanacijom -  rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te dodao da su u pripravnost stavljene vatrogasne snaga iz Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

31. srpnja
20:30

Požar na području Radašinovci-Pakoštane (Zadarska županija), koji je izbio u popodnevnim satima, još je aktivan, ali ne ugrožava obližnja naselja. Kako se radi o teško pristupačnom terenu, vatrogasci nadziru područje i sprečavaju širenje požara prema objektima.
- Cijelo vrijeme aktivno odbijamo požar od obližnjih naselja i objekti nisu ugroženi. Na požaru je angažirano 49 vatrogasaca s 19 vozila iz VZŽ Zadarske koji će ostati na terenu cijelu noć - rekao nam je zapovjednik VZŽ Zadarske Matej Rudić. 

Požar na području Marina - Vrsine (Splitsko-dalmatnska županija), gase vatrogasci šireg trogirskog područja i okolnih operativnih područja VZŽ Splitsko-dalmatinske. Iz zraka će do noći djelovati po jedan Canadair i Airtractor. Naselja nisu ugrožena.

I dalje su aktivni veliki požari kod Skradina i Tučepa. Nepovoljan vjetar kao i velika površina požarišta doveli su do ponovne aktivacije oba požarišta.
- Na obje lokacije spremamo se na obranu objekata, posebno na području Podgore. Uz lokalne vatrogasce koji su već raspoređeni, spremni smo uvesti i nove snage, oko 150 vatrogasaca koje dolaze iz kontinentalnih županija. Čeka nas duga noć, ali sam siguran da će vatrogasci napraviti sve što im je u moći kako bi pomogli stanovništvu i obranili naselja - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.
 
19:15
Uz aktivne požare na području Skradina i Tučepa s kojima se vatrogasci bore od jučer, u popodnevnim satima su izbili požari na području Marina - Vrsine (Splitsko-dalmatinska županija) i kod Pakoštana (Zadarska županija).

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika na požarišta u Dalmaciju su upućene izvanredne vatrogasne dislokacije iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije. Na ispomoć kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji krenuli su i pripadnici Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik Hrvatske vatrogasne zajednice. 

16:00
Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, na ispomoć u Splitsko-dalmatinsku županiju je upućena izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, dok je u Šibensko-kninsku županiju upućena izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije. Na priobalje je upućena i izvanredna dislokacija Koprivničko-križevačke županije, te će biti raspoređena prema potrebama na terenu. 
U pripravnosti su dodatne vatrogasne snage iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.  

13:30
Vatrogasci i dalje aktivno rade na sanaciji požara u Splitsko-dalmatinskoj Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj je izbio novi požar.
Na području Tučepa došlo je do aktivacije dijela požarišta. Istovremeno vatrogasci nastavljaju sa sanacijom rubnih dijelova. Uz 247 vatrogasaca i 58 vozila, iz zraka djeluju 2 Airtractora i jedan Canadair. Dio požara se proširio na teško pristupačan teren na području Parka prirode Biokovo.

Vatrogasci također aktivno rade i na požaru u blizini Skradina - Ićevo. Zbog promjene smijera vjetra, došlo je do razbuktavanja na jednom dijelu i požar se širi sjeveroistočno. Na požaru djeluju 2 Canadaira, 106 vatrogasaca i 36 vozila.  

- Na oba požara radi se o velikoj površini, pojačanom izdimljavanju uz stalnu opasnost od jačanja vjetra i aktivacije požarišta.  Dio snaga je sa skradinskog požara preusmjeren na novi požar na području Danilo - Kraljice. Aktivno pratimo stanje na svim požarištima, te smo spremni na djelovanje u slučaju bilo kakvih promjena - rekao nam je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić.   

10:00
Požar otvorenog prostora na području Tučepa je pod kontrolom vatrogasaca i više nema otvorene vatre.
Canadairi su napustili požarište, a jedan je u pripravnosti u Zračnoj luci Split do daljnjega.
Vatrogasci su i dalje na terenu  i saniraju požarište.

Situacija na požarištu kod Skradina puno je bolja, a osim vatrogasnih snaga, djeluju i 2 Air Tractora.

Požar na području Smokovića pod nadzorom je vatrogasaca koji saniraju rubne dijelove požarišta.

9:00
Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u razdoblju od 7:00 sati 30 srpnja do 7:00 sati 31. srpnja zabilježene su 133 vatrogasne intervencije na kojima su sudjelovale 233 vatrogasne organizacije sa ukupno 1134 vatrogasca, 346 vatrogasnih vozila te 20 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).
 
Šibensko - kninska županija

Dana 30. srpnja u 08:46 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 780 ha. Tijekom intervencije jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut u OHBP Šibenik. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet protupožarnih zrakoplova Canadair, četiri protupožarna zrakoplova Air Tractor te 163 vatrogasca sa 58 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin kao i DVD-a sa područja županije. Podignute su i izvanredne dislokacije sa područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke.
Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora.
 
Zadarska županija

Požar na području Smokovića za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 30. srpnja u 14:09 sati, lokaliziran je 23:30 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, pet protupožarnih zrakoplova Air Tractor te 84 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, Benkovac, Pag, Gračac, DVD-a Posedarje, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Ražanac, Polača, Pakoštane-Vrgada-Vrana, "Pljusak" Nin, SIVP Posedarje i Nin. Vatrogasci su i tijekom noći radili na sanaciji požarišta.
Na požarištu je sada raspoređeno 25 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila, koji će nastaviti sa sanacijom rubnih dijelova - rekao nam je zapovjednik VZŽ Zadarske Matej Rudić.
 
Splitsko-dalmatinska županija

Požar otvorenog prostora na području Kaštel Sućurca u blizini željezare (između Ceste pape Ivana Pavla II. i Ceste dr. Franje Tuđmana), za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 30. srpnja u 02:34 sati, lokaliziran je u 20:00 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 106 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa OP Kaštela, OP Split, OP Solin, OP Trogir, OP Omiš i IVP Split-Divulje i protupožarni vlak „Robel“ (pružno vozilo HŽ-a). Tijekom noći na dežurstvu i sanaciji požarišta bilo je angažirano 34 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz IVP Split,  OP Kaštela, Solin i Trogir.

Dana 30. srpnja u 20:55 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Tijekom intervencije jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut o strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 247 vatrogasaca sa 58 vatrogasnih vozila iz IVP Split, JVP Makarska, JVP Split, JVP Imotski, JVP Sinj, DVD Makarska, Tučepi, Brela, Baška Voda, Promajna, Drvenik, Podgora, Gradac, Omiš, Dugi Rat, Kučiće, Gata, Zadvarje, Solin, Vranjic, Trilj, Zagvozd, Lovreć i Vrgorac. Kao ispomoć na gašenje požara upućena je izvanredna dislokacija s 41 vatrogascem i 11 vozila iz Grada Zagreba.
Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.


1:00
Zadarska županija
Požar na području Smokovića stavljen je pod kontrolu vatrogasaca. Nema više otvorenog plamena. Vatrogasci i dalje čuvaju požarište.

Šibensko-kninska županija
Cilj vatrogasaca je spriječiti širenje požara na područje Nacionalnog parka Krka. U ispomoć vatrogascima na područje Dubravice upućena je izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Karlovačke županije (32 vatrogasca s 13 vozila). Zbog sigurnosti posjetitelja, GVZ je predložio d ase danas zabrani ulazak turista u NP Krka. 

Splitsko-dalmatinska županija
Na požaru u Tučepima vatrogasci su branili objekte. Gašenje je otežavao jak vjetar. U ispomoć vatrogascima upućena je izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice grada Zagreba (41 vatrogasac s 11 vozila). Dislokacija je prihvaćena u Vatrogasnom centru u Vučevici, odakle će biti raspoređena prema potrebi.

30. srpnja
22:00
Splitsko-dalmatinska županija

Oko 20 sati izbio je požar na području Tučepa (Splitsko-dalmatinska županija). Požar se širi potpomognut jakim vjetrom, a u gašenje su uključene sve vatrogasne snage kopnenog dijela Županija. 

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Karlovačke županije upućena je na područje Dubravice (Šibensko-kninska županija). Izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice grada Zagreba upućena je u Splitsko-dalmatinsku županiju.

19:00
Šibensko-kninska županija

Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je jutros izbio u blizini Skradina i progutao oko 500 ha niskog raslinja i borove šume. Najteža situacija je na potezu Rupe - Plastovo, a postoji mogućnost da se požar proširi u pravcu  Dubravice i Nacionalnog parka Krka. Na požaru trenutno djeluje 125 vatrogasaca i 45 vozila i zračne snage, koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra. 

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, najveći problem vatrogascima predstavlja težak brdoviti teren. Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje. Zbog ogromne zadimljenosti, u određenim trenucima zračne snage nisu mogle djelovati. Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen. Došlo je i do prevrtanja jedne vatrogasne cisterne iz DVD-a Rogoznica, a posada je dobro. Iako područje nije bilo crta razdvajanja u Domovinskom ratu, čule su se eksplozije zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, a pirotehničari su na poziv vatrogasaca uklonili nekoliko pronađenih eksplozivnih sredstava. 

- Vatra je zahvatila nekoliko napuštenih objekata i jedan autootpad koji se nalazio duboko u šumi. Protupožarni zrakoplovi će djelovati do noći, a vatrogasci nastavljaju s gašenjem požara. Nema potrebe za evakuacijom, i pozivam sve građane da ostanu uz svoje kuće -  rekao je zapovjednik Dukić i istaknuo da vatrogasce čeka teška noć.

Dukić je pohvalio koordinaciju s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, Državnim vatrogasnim operativnim centrom te svim drugim službama koje su angažirane na gašenju požara.   

Zadarska županija
Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara. 
- Požar je velikim dijelom stavljen pod nadzor. Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala 4 Canadaira i 3 Air Tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor - rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je u izjavi za Dnevnik HRT 1 pohvalio djelovanje vatrogasaca, pilota protupožarnih zrakoplova, policajaca kao i svih građana koji su pomogli u gašenju požara. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i duge suše, pozvao je sve građane na dodatan oprez. 

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika,  u pripravnost su stavljeni i vatrogasci Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

16.45
Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog situacije na požarištima kod Skradina i Smokovića, u pripravnost su stavljene i vatrogasne snage Ličko-senjske i Karlovačke županije te Grada Zagreba.

Na požaru kod Smokovića na terenu su 42 vatrogasca sa 19 vozila, 2 Canadaira (u dolasku je i treći) te 4 Air Tractora.

16:00
Zadarska županija

U 14:09 zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora u Zadarskoj županiji, na području Smoković kod Zračne luke Zadar-Zemunik. Na terenu je 9 postrojbi, a požar ukupno gasi 28 vatrogasaca sa 14 vozila te 2 Air Tractora i 2 Canadaira.
 
Šibensko-kninska županija

Požar na području Skradina, u naselju Ićevo, koji je zahvatio borovu šumu i nisko raslinje, i dalje se aktivno gasi. Na požarištu su angažirane, osim domicilnih snaga, i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, ukupno 116 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom.


Šibensko-kninska županija
12:30
Situacija i dalje nije pod nadzorom, puše jak vjetar i požar je intenzivan. Zatvorena je cesta Ićevo-Rupe. Na požarište trenutno su se uključila i 3 zrakoplova Air Tractor, sada na požarištu je 82 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila te 3 AT i 4 CL, od kojih su 2 CL otišla po gorivo. Na intervenciju su dosad izišli JVP Šibenik, JVP Vodice, JVP Knin, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Sveti Juraj-Kistanje, DVD Ervenik, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Grebaštica, DVD Rogoznica, DVD Bilice, DVD Pirovac, DVD Vodice, DVD Drniš, DVD Knin, DVD Rogoznica, DVD Zaton, IVP Šibenik i IVP Zadar. U pripravnosti su vatrogasci Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.
 
"Stanje je teško. Fokusirani smo na obranu kuća i sprječavanju vatre da prijeđe cestu.", kazao je Goran Kević, zapovjednik Intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik.

11:00
Dana 30. srpnja u 08:46 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru  otvorenog prostora na području Skradina, u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma. Na intervenciju gašenja požara angažirana su 4 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 kao i vatrogasne postrojbe sa ukupno 26 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, IVP Šibenik te DVD-a: Dubravice, Sv. Juraj Kistanje, Ervenik, Zablaće, Šibenik i Skradin te Županijski vatrogasni zapovjednik. Požar se aktivno gasi.

Splitsko-dalmatinska županija
11:30
Stanje na požarištu kod Kaštel Sućurca je dobro - nema dima, ali još nije proglašena lokalizacija. No požar je pod nadzorom. Trenutno je angažirano 15 postrojbi s područja županije - 62 vatrogasca i 24 vatrogasna vozila.

7:30
Prilikom gašenja, jedan je vatrogasac ozlijeđen te zbrinut od strane HMS.

6:30
Dana 30. srpnja u 02:34 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Kaštel Sućuraca u blizini željezare (između Ceste Pape Ivana Pavla II. i Ceste dr. Franje Tuđmana). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 106 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa OP Kaštela, OP Split, OP Solin, OP Trogir, OP Omiš i IVP Split-Divulje. Na intervenciji gašenja požara angažiran je i protupožarni vlak „Robel“. Intervencija gašenja požara je u tijeku.
Riječ je o novom požaru koji je počeo gotovo na istom mjestu  kao i onaj jučerašnji.

Zadarska županija
8:00

Požar na području Ninskih stanova je ugašen 29. srpnja u 22:50 sati.

29. srpnja
Zadarska županija

22:00
Požar je lokaliziran u 20:27 sati. Situacija je dobra. Gorjela je trava, nisko raslinje i hrastova šuma. Na terenu je 17 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz ranije navedenih postrojbi.

20:00
U 19:03 sati ŽVOC Zadar zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Ninskih Stanova. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 15 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, DVD Nin i redovna dislokacija Nin te tri protupožarna zrakoplova Air Tractor.
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.