Požar kod Vrsina: Vatra se širi, približila se kućama

Požar kod Vrsina: Vatra se širi, približila se kućama

Stotine vatrogasaca iz cijele Hrvatske, velik broj kanadera i air traktora i dalje se bore s požarima u Dalmaciji. Najteže je kod Tučepa i Podgore gdje požar bjesni još od utorka navečer i proširio se na Park prirode Biokovo. Gori i u Vrsinama kod Trogira, a stanje oko Skradina znatno je bolje iako je požar i dalje aktivan.

Ravnatelj Parka prirode Biokovo: Nema više otvorenog plamena, šuma će se sama regenerirati

Stanje s požarima na području Tučepa i Podgore se smiruje. Trenutačno nema otvorenog plamena. Jučer je vatra zahvatila i dio Parka prirode Biokovo.

Vatrogasci su s pomoću zračnih snaga uspjeli zaustaviti širenje vatre, kazao je novinar Dominik Strize za Regionalni dnevnik HTV-a javljajući se s ulaza u PP Biokovo.

Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo, izjavio je da štete ima, ali da šuma koja je izgorjela nije sva šuma dalmatinskog crnog bora, tu ima i alepskog bora. 

- U početku smo mislili da je šteta puno veća, međutim, kad se dim digao, kada je došlo sunce, kada smo bolje mogli vidjeti šumu, zadovoljavajuće je stanje, puno je bolje nego što se mislilo u početku, tako da smo jako, jako zadovoljni. U dijelu gdje je izgorio dalmatinski crni bor dobro je stanje, nije izgorjelo u onom obujmo u kojem smo mislili da je, tako da smo s time zadovoljni.

Oko 100 hektara je unutar samog Parka prirode zahvaćeno požarom, a izvan Parka je oko 800 hektara na području općine Tučepi i općine Podgora.

Kanaderi još natapaju ovo područje za koje je prijetila opasnost da se eventualno ponovno razbukta. Otvorenog plamena u Parku prirode Biokovo više nema, možda ima izvan Parka, dodao je Jakša.

- Ovo što vidimo je sve izdimljavanje, Kanaderi još gase, saniraju područje koje je nepristupačno. To su litice planine Biokovo. Za vikend se očekuje bura, pa ćemo svi biti tu i paziti da e ponovno vatra ne aktivira, dodao je.

Priroda će se, kaže, obnoviti, sama regenerirati. Ovo nije prvi put da šuma gori u Parku Prirode Biokovo, a nije niti prvi put da gori šuma dalmatinskog crnog bora. Sva područja na kojima su izgorjeli dalmatinski crni bor i alepski bor,obnovili su se, pa će tako biti, napominje Jakša, i ovoga puta.

Ravnateljica NP Krka: Procjenjuje se da je šteta višemilijunska

Požar u skradinskom zaleđu pod nadzorom je. Aktivan je jedino dio u kanjonu rijeke Krke, u Nacionalnom parku. Na nepristupačnom je terenu pa nema nikakve opasnosti za posjetitelje. Park je otvoren, a održana je i tradicionalna proslava blagdana Gospe od anđela na otočiću Visovcu.

Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka, zahvalila se vatrogascima i drugim gasiteljima koji naporno rade već tri dana na suzbijanju požara na području skradinskog zaleđa.

-Situacija je zadovoljavajuća jer je NP Krka otvoren za posjetitelje, dodala je. 


Istaknula je da je ondje opožareno oko 400 ha površine. Procjenjuje da je šteta višemilijunska, jer je dva dana bio zatvoren Roški slap, a niti brodski izleti nisu funkcionirali. Napominje da će najviše truda i financijskih sredstava odnijeti sanacija opožarenog područja.

Gradonačelnik Skradina proglasio je stanje velike nesreće. Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić kazao je da se sada čeka zaključenje stanja. 

- U onom trenutku kada glavni vatrogasni zapovjednik za ovo područje proglasi da su sve radnje gotove, nakon toga će se uputiti zahtjev županiji za proglašenje elementarne nepogode. Mi ćemo odmah nakon toga donijeti odluku jer imamo sve praktički spremno. Onda će sve ići u prijavu šteta, formiranje povjerenstva i naravno isplata onoga što bude moguće isplatiti, kazao je župan Jelić.    

Vatrogascu na skradinskom požarištu je pozlilo i prebačen je u bolnicu

U skradinskom zaleđu situacija je povoljnija nego prethodnih dana, ali odmora za vatrogasce i dalje nema. Na terenu ih je 120 s 40-ak vozila. Izgorjelo je oko 1400 hektara, a gust dim otežava gašenje.

Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik kazao je da je aktivan jedan požar prema Visovačkom jezeru te da je nepristupačan. 

- To je jedna linija od 150 do 200 metara u dužinu i 20-ak metara od linije vode koja dimi i koja će doslovce istinjati. Sve ostale linije požarišta su pod nadzorom i radi se dokvašavanje. Moram spomenuti prije jednog u četrdesetak minuta jednom vatrogascu je pozlilo na požaru i on je medicinski zbrinut i već je u bolnici u Šibeniku, kazao je Dukić. 

Vatrogascima bi bura mogla stvoriti probleme

Na požarištima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Tučepima kod Makarske i Vrsinama nedaleko Trogira, gdje je već izgorjelo oko 800 hektara niskog raslinja, makije i borove šume, požari su i dalje aktivni, a umornim gasiteljima idućih dana prijeti i bura.

Vremenska prognoza za to područje sljedećih dana ne ide na ruku gasiteljima jer će puhati bura koja rasplamsava požare.

- Nemamo problema ni s ljudstvom, sada su kanaderi riješili dio požarišta na putu prema Makarskoj. Na taj teško pristupačni teren će pješke otići tridesetak vatrogasaca, kojima će helikopter pokušati izbaciti vodu, te će vatru gasiti ručno, objasnio je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević dodavši da vatrogasci trebaju pješačiti oko sat i pol vremena.

Vatrogasci poručuju da su koncentrirani na gašenje, a mole se za dvije stvari - da najavljena bura ne bude jaka i da ne izbije novi požar u županiji.

Požar kod Vrsina: Vatra se širi, približila se kućama

Požar kod Vrsina na trogirskom području i dalje je aktivan, rekao je Goran Slatina, zapovjednik DVD-a Marina. 

Vatra se širi, približila se kućama. Vatrogascima na terenu pomažu 4 kanadera i jedan air traktor, a uskoro dolaze vatrogasci iz Varaždinske županije na dislokaciju (15 vatrogasaca s tri vozila).  

Gori u zaseoku Jajići, a vatra se brzo širi prema Bristivici i Blizni Gornjoj. 

Požar gasi oko 150 vatrogasaca s 40-ak vozila iz lokalnih DVD-ova, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Zahvaćena je trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na oko 600 ha.

Zbog izazivanja požara kod Zadra uhićena jedna osoba

Zadarska policija kriminalistički istražuje muškarca uhićenog pod sumnjom da je u srijedu izazvao požar na području Smokovića koji se proširio na ukupnu površinu od tisuću hektara.

U policiji navode da povode kriminalističko istraživanje nad jednom muškom osobom koju terete za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u svezi teških kaznenih djela protiv opće sigurnosti.

Prema rezultatima očevida na opožarenom području, požar je nastao na otvorenom području između Donje Murvice te južnog djela Smokovića, na predjelu zvanom Opačići.

PP Biokovo: Rubovi potpuno ugašeni, vatra se aktivirala unutar samog požarišta

Naše ekipe i danas prate nadljudsku borbu vatrogasaca s požarima. Iz Tučepa se u podnevni Dnevnik javio Dominik Strize.

- Stanje na terenu je puno bolje nego je bilo. Otvorenog plamena nije bilo do malo prije, vatra se aktivirala unutar samog požarišta, ali su rubovi potpuno ugašeni i nema više ni izdimljavanja, rekao je, te dodao da su zračne snage tu, natapaju teren, te da ne bi trebalo biti problema.

Istaknuo je i kako su razgovarali s ravnateljem Parka prirode Biokovo Slavom Jakšom, koji je rekao kako je do jutros mislio da je situacija puno katastrofalnija.

- Zadovoljavajuće je stanje. Puno je bolje nego što se mislilo u početku. Tako da smo jako jako zadovoljni. U onom gornjem dijelu koje je na masivu gorjelo također je bio alepski crni bor, izvrsno stanje, dakle dobro je stanje, nije izgorilo u onom obujmu u kojem smo mi mislili da je, rekao je Jakša.

Skradin: Otvoren plamen još samo u kanjonu Krke

A u Dubravicama kod Skradina je Ivona Ramadža Čolić.

- Otvorenog plamena ima još samo na jednom mjestu, u kanjonu Krke. Vatra je ušla u nacionalni park, a sada se to područje natapa iz zraka. Riječ je o nepristupačnom terenu. Iz parka poručuju ugroze za posjetitelje nema, park je otvoren. Na terenu je 120 vatrogasaca. Mještani kažu, sinoć su konačno spavali, a uz cestu se sada, zbog sigurnosti prometa, uklanjaju nagorena stabla. Uz borovu šumu stradali su vinogradi, maslinici i trajni nasadi. Mještani priželjkuju proglašenje elementarne nepogode i da uzrok požara tek treba utvrditi, rekla je.

Dukić o požaru u Skradinu: Znamo odakle je krenuo požar, radi se na utvrđivanju uzroka

Iz Skradina se javila HRT-ova novinarka Ivona Ramadža Čolić. Rekla je da otvorenog plamena ima, ali samo na jednom mjestu.

- Vatra je ušla u kanjon Krke, riječ je o nepristupačnom terenu koji će se natapati po potrebi iz zraka. A onda svaki pedalj zgarišta mora proći i pješadija. Na terenu je 120 vatrogasaca sa 39 vozila, rekla je.

- Na dijelu brda Rokovača iznad Visovca i prema Roškom slapu imamo još otvorene vatre. To je doslovce nepristupačan teren. Velik dio vatrogasnih snaga je u tom dijelu koji smo jučer popodne natapali protupožarim zrakoplovima. Pratit ćemo dalje situaciju, rekao je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik i dodao da je velika količina dima na području Visovačkog jezera, pa se trenutačno ne mogu koristiti kanaderi. 

Na pitanje može li se govoriti o uzrocima požara rekao je:

- Teško je govoriti o uzrocima. Tu je policija koja radi na tome. Znamo mjesto odakle je krenulo i radi se i na tome.


Osvrnuo se i na brzo širenje požara. 

- Dosta teško ih je gasiti. Mi smo tu angažirali 200 vatrogasaca i 50 velikih vatrogasnih vozila. Pridružio nam se i veliki broj domaćeg stanovništva. Doslovce svaki čovjek koji se osjeća sposoban da se priključi gašenju, on se priključio. Nismo otjerali nikoga, pozivamo ih da nam se pridruže, rekao je, te dodao da odlično funkcionira i videonadzor.

- Na samom domu DVD-a Dubravice, postoji kamera koja je pod ingerencijom nacionalnog parka, umrežena je u naš vatrogasni sustav i sa te kamere je i uočen požar, te se odmah krenulo u gašenje. Ali kad se sve spoji, konfiguracija terena, vegetacija na tom prostoru i vremenski uvjeti, onda je to sve pripremljeno za jednu katastrofu. Velika je opožarena površina, 1350-1400 hektara, linija vatre je 28 kilometara. Možemo biti svi skupa, sretni i zadovoljni jer smo svi živi i zdravi, rekao je.

Smatra i kako bi se osim novčanih kazni, trebale početi naplaćivati i sve vatrogasne intervencije.

Tučepi: Stanje je dobro, vatrogasci sve snage usmjerili na Biokovo

Iz Tučepa se javio HRT-ov novinar Dominik Strize s najnovijim informacijama. Rekao je da je stanje dobro i da su vatrogasci sve snage usmjerili na Biokovo.

- Cijeli dan se izmjenjuju vatrogasci sa kontinenta, sa obale, cijelog Makarskog primorja, od Dubrovnika pa sve do Splita. Zračne snage su ključne. Kanaderi ne mogu letjeti zbog gustog dima koji se nadvio nad Tučepima. Očekujemo da bi one mogle doći negdje oko 11 sati, kada vjetar malo raščisti ovaj dim i kada im omogući da oni počnu letjeti nad ovo područje, natapati ga i pomoći vatrogascima u gašenju, rekao je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/jos-uvijek-gori-u-tucepima-i-u-vrsinama-kod-trogira-11689499

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.