Ugašen novi požar u pogonima Drava Internationala

GORI DRAVA INTERNATIONAL

Poslijepodne je buknuo požar na otvorenom skladištu plastike osječke tvrtke Drava Internacional, koji je u međuvremenu ugašen.

Prošlo je manje od godinu dana otkako se ondje na istom mjestu dogodio katastrofalan požar, lani u listopadu, koji se gasio danima.

Ovaj požar bio je ipak znatno lakši i brže je stavljen pod kontrolu. Dima koji se vidio iz cijelog Osijeka više nema. U požaru nitko nije ozlijeđen, a kako je do njega došlo zasad nije poznato.

Gori plastika u Drava Internationalu

Požar je izbio u tvrtki Drava International.

- Možda je najbolji komentar dala je prije nekoliko trenutaka kolegica iz lokalnih osječkih novina. Je li moguće ponovno? Je, nažalost, čini se po svemu sudeći po ovom dimu koji se vidi ovdje s ove lokacije, iste lokacije koja je gorjela 4. listopada 2023., Drava International, rekao je naš novinar Igor Rotim javljajući se s terena u Vijesti u 16 sati.


Istaknuo je kako gori plastika.

- Znamo koliko je teško gasiti, vidimo koliki je dim. Ono što sa ove lokacije možemo zaključiti je da gori nabacana plastika, brda plastike koja se nalaze uz zgradu pogona Drava International. Ono što smo neslužbeno uspjeli doznati je da vatrogascima poteškoće pravi vjetar koji vatru usmjerava prema samim pogonima Drava International, izjavio je Rotim.

Podsjetio je na veliki požar iz listopada.

- Vatrogasci i radnici su uspjeli sačuvati pogon brzom intervencijom, ali nije bilo toliko plastike u tom trenutku, ako se ja ne varam, uz samu zgradu. Nažalost, evo, to se dosad nije raščistilo, je li trebalo ili nije, to će se utvrđivati u svakom slučaju naknadno. Službenih izjava još uvijek nema, dobit ćemo ih uskoro. Vatrogasci su ovdje, stožer županijske civilne zaštite je ovdje. Župan je zapovjedio da se pojačaju vatrogasne snage, jer je procjena da vatrogasci iz Osijeka neće biti dovoljni da ovo pogase, izvijestio je Rotim.

Dodao je da se taman 30-ak vatrgassaca vratilo u Osijek sa ispomoći iz Dalmacije te da ih je nažalost dočekao odmah veliki požar u Dravi International.

- Pratimo sve i dalje, a u svakom slučaju, ovaj požar sada u ovom trenutku, laički gledano, ne izgleda lijepo, istaknuo je Rotim.

Požar je pod kontrolom

Požar je pod kontrolom, ali nije potpuno ugašen, zato dima još uvijek ima, javio je u HTV-ovim Vijestima u 16.30 s terena Igor Rotim.

Prema riječima načelnika Stožera civilne zaštite Grada Osijeka Dragana Vulina, požar nije ni blizu onome od 4. listopada prošle godine, dodao je.

Vulin je zamolio građane, pogotovo one koji žive u Brijestu i stanovnike Antunovca i Ivanovca, tamo gdje ide dim, da ne izlaze na otvoreno i zatvore prozore, ali je naglasio da požar nije ni približno razmjera kao onaj u listopadu te da je u ovom trenutku pod kontrolom.

 

- Nakon onoga iskustva iz listopada prošle godine svi su uznemireni, ali doista nema razloga za strah, rekao je Rotim.

Naveo je da će dima vjerojatno biti još neko vrijeme, možda čak i cijelu noć. Dobar dio vatrogasaca ostat će kontrolirati požar, koji se nije proširio na drugi dio bala plastike koje se nalaze uz pogone tvrtke Drava International. U nekom je trenutku navodno zaprijetio čak i pogonima same tvornice, ali u ovom trenutku nema opasnosti za imovinu, rekao je Rotim, dodajući da nitko nije ozlijeđen.

Kako je do požara došlo još nije poznato, a policija je već na terenu.

Rotim je naveo i da se požar odmah počeo tretirati i gasiti pjenom, za razliku od listopada kad se nije znalo što se događa.

U ovom trenutku, prema riječima nadležnih koji su od početka na terenu, nema neke ozbiljnije ugroze ni ozbiljnije opasnosti, zaključio je.

Sve raspoložive postrojbe na terenu

Prema neslužbenim informacijama, požar je zahvatio skladište otpadne plastične ambalaže na otvorenom prostoru.

Na lokaciju su izašle sve raspoložive vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, a načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić podigao je i dodatne vatrogasne snage s područja cijele županije.

Vulin: Požar nije ni približnih razmjera onome od prošle godine

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin izjavio je da požar nije ni približnih razmjera onome od prošle godine.

Izvijestio je i kako je dojava zaprimljena u 15.13 sati, nakon čega je na teren izašla JVP Osijek i pripadnici DVD-ova s područja grada te policija.

- Podigli smo sve snage civilne zaštite i sve žurne službe gradskih poduzeća kao ispomoć vatrogascima. Požar nije ni približnih razmjera kao što je bio u listopadu prošle godine i, što je najvažnije, stavljen je pod kontrolu. Vatrogasci su pjenom gasili požarište i vjerujem da će tijekom dana biti i u potpunosti pod kontrolom, kazao je Vulin.

Pozvao je sugrađanke i sugrađane, a pogotovo one koji žive u naselju Brijest te stanovnike Antunovca i Ivanovca u kojem se smjeru kreće gusti dim, da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno.

Na upit kako se može dogoditi požar na istom mjestu Vulin je rekao da je to zabrinjavajuće dodajući kako je još prerano govoriti o njegovim uzrocima.

- Mogu samo reći da su pripadnici policije, krim odjela od samog početka na požarištu i prate stanje. Skladište koje se zapalilo bilo je dovoljno udaljeno od samoga pogona i većih količina plastike tako da su vatrogasci mogli pristupiti opožarenom dijelu i efikasnije gasiti. Cilj nam je što prije smanjiti izdimljavanje, a time i sve štetne posljedice, poručio je.

Vulin je također ocijenio kako je današnji požar značajno drugačiji od onoga u listopadnu prošle godine a olakotna okolnost za gašenje je i što nema vjetra.

- Tijekom lanjskog požara bile su požarom zahvaćene znatno veće količine plastike naslonjene jedna na drugu, bliže pogonu i bilo je znatno teže gašenje. Srećom sada nemamo ozlijeđenih, zaključio je Vulin.

Ivković: Na požarištu 60 vatrogasaca, 20 vozila, a pristižu i pripadnici DVD-a i CZ-a

Zapovjednik JVP-a Osijek Goran Ivković izvijestio je kako je na požarištu 60 vatrogasaca, 20 vozila, a pristižu i pripadnici DVD-a i CZ-a te je izrazio nadu da bi požar uskoro u potpunosti trebao biti ugašen.

Naveo je i da su od građana koji su prolazili uz cestu pored te tvrtke za preradu i skladištenje plastike dobili dojavu u 15.12 sati kako gore bale plastike.

- Izašli smo s dežurnom smjenom i procijenjeno je da se osobnim snagama požar ne može ugasiti te je podignuta cijela postrojba. Podignute su sve vatrogasne snage s područja Vatrogasne zajednice Grada Osijeka kao i s područja OBŽ. Požar je lokaliziran a s obzirom da je vjetar puhao u smjeru objekata uspjeli smo ih obraniti i trenutačno na požar nabacujemo pjenu, rekao je Ivković.

Nada se i da će, kada uvedu mehanizaciju, što bi trebalo biti za sat ili dva, požar koji je sada lokaliziran i ne procjenjuje se veća materijalna šteta, biti u potpunosti ugašen.

Podsjetio je da se preventivno morao isključiti i dalekovod, ali da je sve pod kontrolom vatrogasaca i dežurnih službi.

- Imali smo osjet plina, nije se radilo o curenju iz objekta nego smo od HEP Plina tražili zatvaranje plinskih instalacija tako da je i to osigurano, dodao je Ivković.

Na upit o tome kako se čula i eksplozija Ivković je kazao kako su oni upoznati s tim, ali da o tome ne može ništa govoriti za sada.

- Vatrogasci imaju dovoljno vozila, dovoljno snaga i vode da su uspjeli u kratko vrijeme lokalizirati požar. Na požarištu je 20 vozila, 60 vatrogasaca, a pristižu i pripadnici dobrovoljnih društava i civilna zaštita. Aktivirat ćemo i robot i trebat će nam još dosta mehanizacije s obzirom da se radi o balama plastike. Objekt je bitan za grad Osijek. Poslije nas ulazi inspekcija zaštite od požara koja će utvrditi jesu li vatrogasni prosjeci bili po pravilima napravljeni, pojasnio je Ivković.

Požar ugašen

Zapovjednik JVP-a Grada Osijeka Goran Ivković rekao je u HTV-ovom središnjem Dnevniku kako su požar u potpunosti ugasili te da će danas ostati na dežurstvu, a sutra slijedi utvrđivanje uzroka požara.

- Za nas će požar biti ugašen kada se zadnji vatrogasac vrati u postrojbu, ali možemo reći da je požar ugašen, nema izdimljavanja i ovdje smo samo preventivno osiguranje dok se ne završi očevid, rekao je.

Ivković je naveo da je na intervenciji bilo 111 vatrogasaca, 15 postrojbi i 30 vozila.

- U odnosu na lanjski požar puno je drugačija situacija. Ovaj put nije bilo vjetra, radilo se o puno manjoj količini gorivih tvari i imali smo pristup s vozilima, i upravo tako je brzo završila intervencija, zbog, reći ćemo, možda malo poboljšanih mjera zaštite od požara u odnosu na prošlu godinu, rekao je Ivković.

Dodao je da su zbog sigurnosti vatrogasaca naredili isključivanje dalekovoda, zbog čega je dijelom nestalo struje na području Osijeka.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/osijek-pozar-u-pogonima-tvrtke-drava-international-na-brijestu-11698049

 
 
 
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.