Seizmolog Fiket: Moguća naknadna podrhtavanja na sjeveru Hrvatske

POTRES

Danas u 8 sati i 43 minute, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres 17 km sjeverno od Križevaca. 

Magnituda potresa iznosila je 4.0 prema Richteru, a procijenjeni intenzitet V stupnjeva EMS.

Osjetio se na širem području sjeverne Hrvatske

- Potres te magnitude se sigurno osjeti i nije ugodan. To je podrhtavanje kod kojeg može eventualno nastati manje oštećenje. Međutim, ono što ja mogu reći da malo utješim građane je da na tom području u katalogu potresa nemamo jačih potresa, rekao je za HTV seizmolog Tomislav Fiket.

Godine 1778. malo dalje, kod Drnja, zabilježen je potres magnitude oko 6 po Richteru. Na području današnjeg potresa, 1993. godine zabilježen je potres magnitude 4.1 i drugi slabiji potresi.

- Ne očekujemo da bi ovo područje imalo jači potres. Naravno potresi se nažalost ne mogu predviđati, pa tako nije isključeno da se dogodi i jači potres, rekao je Fiket.

Naglasio je kako bi ovakav potres mogao imati naknadna podrhtavanja, ali na sreću slabijeg intenziteta i ne bi trebala izazvati štetu.

Fiket je rekao kako ovaj potres nije iznenadio seizmologe.

- Tamo ima slabijih potresa, rekao bih da to spada u normalnu seizmičku aktivnost tog kraja, rekao je.

Na objektima u vrlo lošem stanju u slučaju potresa ove jačine mogu nastati oštećenja, ali noviji, kvalitetni objekti ne bi trebali osjetiti posljedice.

- Ne treba strahovati od nove seizmičke aktivnosti u ostatku Hrvatske, ali treba biti svjestan da se potres može dogoditi bilo gdje u Hrvatskoj i treba graditi tako da nam potres ne nanese štetu, to je raelitet života na ovim prostorima gdje su potresi svakodnevica, zaključio je seizmolog.

"Malo je zatreslo Međimurje", "Kao da je bomba eksplodirala i onda podrhatavanje", "Jako se osjetilo", "Zatutnjalo je.. kao da šleper prolazi kod kuće", neki su od komentara građana.

Načelnik stožera civilne zaštite i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić izjavio je u utorak za Hinu da za sada nemaju saznanja o štetama od potresa koji je jutros zatresao sjeverozapad Hrvatske.

Ljubić kaže da su kontaktirali brojne osobe s terena, ali nitko od njih nije, barem za sada, prijavio bilo kakvu štetu. Kaže da su svi izjavili da se tlo poprilično treslo.

- Ako netko prijavi štetu, naknadno ćemo izvijestiti javnost, rekao je Ljubić.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/koprivnicu-prodrmao-potres-11707116

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.