Treći dan nakon nesreće u Malom Lošinju: U tijeku istraga, ministar Butković poručuje da će svi odgovorni biti sankcionirani

Treći dan nakon nesreće u Malom Lošinju: U tijeku istraga, ministar Butković poručuje da će svi odgovorni biti sankcionirani

Prošla su tri dana od tragične nesreće u trajektnoj luci u Malom Lošinju, u kojoj su smrtno stradala tri pomorca Jadrolinije, dok je četvrti teško ozlijeđen. Uzroci pada ulazne rampe 55-godišnjeg trajekta Lastovo još uvijek se istražuju, a nadležne institucije upozoravaju da će istraga potrajati. Javnost će nove informacije dobiti tek po njezinom završetku.

Agencija za istraživanje nesreća u pomorskom, zračnom i željezničkom prometu najavila je da će svoje izvješće završiti krajem godine. U međuvremenu, istražitelji su završili ispitivanje posade i ostalih svjedoka, osim jednog pomorca koji se zbog teške psihičke traume nalazi na liječenju u riječkom KBC-u. Pomorac na kojega je pala rampa i dalje je na odjelu traumatologije, stabilno je i izvan životne opasnosti. Na trajektu Lastovo, koji je radi uspostave brodske linije premješten u lošinjsko brodogradilište, i dalje se provode stručne analize. 

Ministar Butković: Nitko neće izbjeći odgovornost

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, ponovno se osvrnuo na nesreću, naglasivši da nikada nije bježao od odgovornosti."Ovo je vrlo ozbiljna situacija i moramo znati svaki detalj. Postoje razne priče i medijske spekulacije. Pričekajmo rezultate istrage kako bismo utvrdili je li u pitanju ljudska pogreška ili tehnički kvar", izjavio je Butković. Dodao je da će odgovorni biti sankcionirani.

"Ponovit ću, pričekajmo rezultate istrage. Kada se utvrdi što je dovelo do ove tragedije, svi odgovorni će snositi posljedice. Istragu provodi policija i Državno odvjetništvo, i na tu istragu nemam nikakav utjecaj niti je mogu komentirati. Vjerujem u njihovu neovisnost i profesionalnost", naglasio je. Ministar je istaknuo kako ne želi svojim izjavama utjecati na istragu te da će, kada rezultati budu poznati, donijeti odgovarajuće odluke. Također je dodao da će obitelji poginulih pomoraca saznati istinu.

Komentirajući stanje u Jadroliniji, Butković je podsjetio na prošlogodišnji potpisivanje kolektivnog ugovora u pomorstvu, prvog od 1998. godine, koji je unaprijedio radnopravni status pomoraca u Hrvatskoj. Međutim, istaknuo je da su trenutno najvažniji rezultati istrage i sankcije za odgovorne.

 foto: hrt

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.