Pijavica poharala okolicu Garešnice; u Istri padala tuča

PIJAVICA

Nakon visokih temperatura, dijelove Hrvatske zahvatilo je nevrijeme praćeno snažnim vjetrom i tučom. Na području središnje i istočne Istre poslijepodne je padala tuča veličine oraha. Već noćas pijavica je poharala okolicu Garešnice. Najviše je stradalo naselje Palešnik gdje je olujni vjetar nosio krovove kuća i gospodarskih zgrada, a šteta ima i u poljoprivredi.

Pijavica kod Garešnice

Doslovno preko noći olujni vjetar, led i kiša poharali su pola sela.

- To vam je petnaest do jedan počeo takav vjetar, ja nisam ni shvatila da je to krov otkrilo, imala sam otvoren prozor, to vam je led na krevetu opalio, kazala je Mirjana Zobec, Palešnik.

U njihovu je dvorištu odnio krov s gospodarske zgrade, a starog crijepa ni za lijek. 

Nabavit će ga kod susjeda, otkrio je Robert Tuđman, Garešnica.

- Dobri ljudi, susjed, svaka mu čast, došao je, kao brat ponudio -  daj vozi da se to riješi, svaka mu čast, ispričao je Antun Zobec, Palešnik.

Veću ili manju štetu pretrpjelo je stotinjak objekata.

- Uglavnom je crijep i voda koja je ušla kroz otvore u dnevni boravak, sobu i tako, kazao je Milan Tutić, Palešnik.

Vatrogasci od jutra saniraju oštećenja

Tridesetak najtežih oštećenja vatrogasci su najprije sanirali, a potom priskočili s ljestvama.

- Ovo već spada u domenu građevinskih radova, međutim ne možemo ostaviti ljude, gdje će oni sad dočekati neku građevinsku firmu koja će to doći odraditi, rekao je Željko Kunješić, zapovjednik JVP-a Garešnica.

Najgore je ipak prošao mjesni dom, koji je prije četiri godine temeljito obnovljen. 

- Diglo je dio krovišta, ovdje u širini 5 metara i taj cijeli viseći strop se natopio vodom i pod tim teretom vode strop se srušio, ispriča je Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac.

Samo na domu štetu procjenjuju na oko sto tisuća eura. Do one u poljoprivredi još nisu ni stigli, no računaju da će do petka zahtjev za proglašenje elementarne nepogode već biti u županiji. 

Područje obišli župan Marušić i načelnik Bašljan

Olujno nevrijeme zahvatilo je protekle noći Općinu Hercegovac, nanijevši veliku štetu na više od stotinu kuća i gospodarskih objekata, a to su područje u srijedu obišli župan Marko Marušić i načelnik Boro Bašljan kako bi vidjeli razmjere štete vezano za proglašenje elementarne nepogode.

Najviše je stradao Mjesni dom u Palešniku, čiji je krov oštećen i bačen na obližnju crkvu i mrtvačnicu, a urušen je i viseći stop u dvorani. Unatoč velikim materijalnim štetama, srećom nitko nije ozlijeđen, s obzirom na to da je riječ o domu čiji se prostor često iznajmljuje, no ovoga puta bio je prazan.

Prema procjenama načelnika Bašljana, oštećeno je stotinjak obiteljskih kuća i gospodarskih objekata, a vatrogasci su od ranog jutra na terenu i saniraju oštećenja.

- Na žalost, svjedočimo velikim klimatskim promjenama gdje nakon ekstremnih vrućina dolazi veliko nevrijeme. Iako je stradalo dosta obiteljskih objekata i mjesni dom, najbitnije je da nije nastradao nitko od ljudi. Zahvaljujem vatrogascima koji su od ranog jutra na terenu, a uglavnom je riječ o zamjeni crijepa na krovištima, istaknuo je župan Marušić.

- U suradnji s Općinom Hercegovac utvrdit će se jesu li ostvareni preduvjeti da se proglasi elementarna nepogoda na području Općine Hercegovac, dodao je bjelovarsko-bilogorski župan.

Nevrijeme zahvatilo sjevernu i središnju Istru, nije bilo veće materijalne štete

Veliko nevrijeme praćeno grmljavinom, tučom i pljuskovima pogodilo je u srijedu poslijepodne sjevernu i središnju Istru, odnosno Buzeštinu i Pazinštinu, a prema prvim informacijama, veće materijale štete nije bilo.

U kratkom razdoblju temperature zraka u tom dijelu Istre spustile su se za više od 10 stupnjeva.

"Temperature na sjeveru Poluotoka, za vrijeme ovog kratkotrajnog pogoršanja vremena, s 35 su pale na svega 17 stupnjeva", izvijestio je istarski meteo portal Istramet.

- Prema prvim informacijama "nevrijeme nije izazvalo velike štete, a vatrogasci nisu trebali izlaziti na teren, kratko je poručio županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Ovo pogoršanje vremena nije uzrokovalo nikakvu materijalnu štetu, a promet je tekao bez većih problema.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/olujno-nevrijeme-poharalo-opcinu-hercegovac-steta-je-velika-11708829

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.