HND: Tražimo od Vlade dekriminalizaciju svih djela protiv časti i ugleda

HND: Tražimo od Vlade dekriminalizaciju svih djela protiv časti i ugleda

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) traži od Vlade dekriminalizaciju svih djela protiv časti i ugleda. To već godinama zahtijevamo. Izbacivanjem tih djela iz Kaznenog zakona splasnuo bi pritisak tužbi, a posebno SLAPP-tužbi protiv novinara i medija, kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, na konferenciji za novinare u Novinarskom domu na kojoj je HND ponovo upozorio na nužnost dekriminalizacije uvrede i klevete.

Zovko je rekao kako HND pozdravlja osnivanje ekspertnih skupina koje se bave SLAPP-om, ali HND-ov zahtjev ostaje isti.

- Po tom pitanju se još nije napravilo ništa. Cijenimo napore, ali još više ćemo cijeniti konkretna djela. Ako je Vladi, a posebno ističem Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo pravosuđa, stalo do toga da se smanji pravosudni progon novinarki, novinara i medija, a tu smo po svim parametrima u Europi najgori, posebice u kategoriji sudaca kao tužitelja, onda će dekriminalizirati spomenuta djela. Tražimo da ih Vlada ukine i o tome nema pregovora, kazao je predsjednik HND-a te dodao kako u Hrvatskoj novinarke i novinari snose dvostruku pravnu odgovornost zbog objavljenog teksta - parničnu i kaznenu.

- Premda je aktualnim Zakonom o medijima, koji je na snazi 20 godina, propisano da je za ono što je objavljeno odgovoran nakladnik, u sudskoj praksi privatni tužitelji koji se smatraju povrijeđenima zbog objave tekstova kolega i kolegica pokreću parnice protiv njih, kazao je Zovko i dodao kako je jasno kao dan da je cilj te vrste tužbi zastrašivanje i financijsko uništenje kolegica i kolega novinara.

Zovko je posjetio kako novinari na sudu moraju dokazivati istinitost svojih navoda, što je dodatno maltretiranje, te često dolazi do situacija da novinari izgube zbog objavljivanja istinitih podatka.

- Aktualna Vlada, ali i ona prije nje, nije pokazala ni najmanji interes da bi provela dekriminalizaciju djela za klevetu i uvredu, ocijenio je Zovko te podsjetio da su Hrvatsko novinarsko društvo i Centar za demokraciju i pravo "Miko Tripalo" proveli ekspertizu nad 1333 tužbe podignute u razdoblju od 2016. do 2023. godine.

- Rezultat je taj da više od 40 posto ukupnog broja tužbi ima bar jedan SLAPP-indikator. Taj podatak govori da nisu u pravu iz Ministarstva kulture i medija i Ministarstva prvosuđa kada kažu da je riječ o malom broju SLAPP-tužbi. Naprotiv, broj SLAPP-a je užasno velik. Mi u svojim godišnjim anketama u kojima se brojke kreću od 800 pa do 1000 tužbi nikad nismo rekli da su sve tužbe SLAPP, ali velik dio jest, kazao je Zovko. 

- Dekriminalizacijom ovih djela Vlada bi pokazala da joj je uistinu stalo i da joj je u interesu da prestane pravosudni progon novinara i medija. Upravo je stigla i nova serija tužbi, a o tome ćemo naknadno govoriti. HND će uvijek biti uz svoje kolege i pružiti im punu potporu, rekao je Zovko zaključivši kako brojne tužbe i sudski progon protiv novinara u kombinaciji sa sve lošijim radnim statusom, nižim plaćama, raznim dogovorima nakladnika i nekih oglašivačkih korporacija, daju snažno pogonsko gorivo koje dovodi do srozavanja novinarskih i medijskih sloboda u Hrvatskoj te služi zastrašivanju svih onih koji žele kritički pisati.     

Član Izvršnog odbora HND-a Goran Gazdek govorio je o svom slučaju i ročištu koje ga očekuje 2. rujna, odnosno o tužbi koju je protiv njega i također člana Izvršnog odbora Branka Mijića podnio bivši ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Branko Bačić. Riječ je o tipičnoj SLAPP-tužbi u kojoj su tuženi samo zato što su u ožujku 2021. godine, tada kao potpredsjednici HND-a, govorili o stanju na HRT-u, a povod je bio otkaz Hrvoju Zovku i opomena Maji Sever zbog intervjua tjedniku Nacional. 

- Iznesene su činjenice o stanju na HRT-u i mi smo ih samo ponovili u priopćenju HND-a. SLAPP-tužba u ovom slučaju znači da moramo zanemariti svoje poslove, tražiti odvjetnike, provoditi vrijeme na sudu i dane gubiti u dokazivanju da je sve ono što smo pisali istina, kazao je Gazdek dodavši kako SLAPP-tužbe posebno pogađaju novinare u lokalnim sredinama, gdje se na njih obruše moćnici ili oni koji misle da to jesu.   

Melisa Skender, glavna tajnica HND-a, govorila je o međunarodnim implikacijama te o pozivu organizacije Article 19 hrvatskoj Vladi da dekriminalizira uvredu i klevetu.

- Taj poziv potvrđuje da su građanski zakoni sasvim dovoljni ako netko želi braniti svoj ugled i čast od novinara i medija, kazala je Skender dodavši da se traži dekriminalizacija uvrede i klevete te da se obustave svi slučajevi podignuti na temelju spomenutih dviju odredbi u Kaznenom zakonu.   

- Mora se naglasiti da je kriminalizacija klevete kao takve nerazmjerna i neučinkovita mjera za zaštitu ugleda drugih. Ona predstavlja neopravdano ograničenje prava na slobodu izražavanja. Pritom ova kaznena djela nisu definirana kaznenom odredbom. Također su kažnjiva novčanom kaznom i smatraju se društveno opasnijim prekršajem ako su počinjena širenjem putem medija, navela je Skender i dodala da prijetnja kaznenim progonom, često u kombinaciji sa zloupotrebom građanskih tužbi za uvredu, ograničava novinarstvo i guši javnu raspravu.

Foto: Tamara Opačić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.