Nezapamćene poplave potopile pogranična područja Češke i Poljske, te dijelove Austrije, Mađarske i Rumunjske, vodeni val u Hrvatsku stiže u ponedjeljak

Nezapamćene poplave potopile pogranična područja Češke i Poljske, te dijelove Austrije, Mađarske i Rumunjske, vodeni val u  Hrvatsku stiže u ponedjeljak

Najmanje četiri osobe poginule su u Poljskoj uslijed velikih poplava koje su pogodile središnju Europu, označene kao najgore u posljednja dva desetljeća. Pogođena su pogranična područja Češke i Poljske, dok su poplave zabilježene i u Austriji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Kiše još uvijek padaju, a najavljen je novi poplavni val. Nezapamćene poplave potopile pogranična područja Češke i Poljske, te dijelove Austrije, Mađarske i Rumunjske, vodeni val u  Hrvatsku stiže u ponedjeljak. Srednja i istočna Europa bore se s katastrofalnim poplava koje su do sada odnijele 17 života. U Poljskoj, Češkoj, Austriji i Rumunjskoj iz svojih domova evakuiraju se tisuće ljudi. Mnoga kućanstva nemaju električne energije. Poljska je proglasila elementarnu nepogodu, Mađarska je na teren dignula i vojsku, pripremaju se za poplavu desetljeća.

Poljski premijer Donald Tusk najavio je financijsku pomoć od milijardu zlota (oko 234 milijuna eura) za obnovu pogođenih područja. Proglašeno je 30-dnevno izvanredno stanje u dijelovima Donje Šleske, Šleske i Opolea, što će omogućiti brže provođenje hitnih mjera.

U Češkoj je jedan muškarac poginuo, a vlasti su naredile evakuaciju stanovnika iz nekoliko gradova, uključujući Ostravu. U Austriji su tri osobe izgubile život, dok su mnoge ceste zatvorene, a tisuće kućanstava ostalo bez struje. Situacija je posebno teška u Donjoj Austriji, gdje je evakuirano 1800 zgrada. Austrijski kancelar Karl Nehammer najavio je dodatna sredstva za sanaciju štete. Pod vodom je i Austrija, a Beč je gotovo paraliziran. U središnji Dnevnik iz Beča se javio HRT-ov novinar Ivica Grudiček.

Rekao je kako je u 96 sati u Donjoj Austriji u gradu Beču palo oko 370 mililitara kiše po četvornom metru.

- Ako znamo da je rekord 1997. gdoine iznosio 270 mililitara, to je ipak za 100 mililitara više, rekao je te istaknuo kako im inače iz Varaždina do Beča treba nekih 3,5 sata, a da su danas putovali 5 sati.  Grudiček je istaknuo kako proteklih nekoliko sati vodostaj u Beču stagnira, te da vrh vodenog vala ide prema Bratislavi, odnosno prema Mađarskoj. 
- Kako nam kažu ljudi u Beču, Bratislava vjerojatno neće biti toliko ugrožena, jer se nalazi na nešto povišenom dijelu, no zapadni dio Mađarske, mogao bi imati problema. Mađarski premijer Viktor Orban stavio je stupanj pripravnosti na najveću razinu, rekao je HRT-ov novinar.

Dodao je i kako administrativni službenici u Beču danas nisu radili na svojim radnim mjestima, nego od kuće, te da su svi komunalni službenici, sve hitne službe na raspolaganju.

U Rumunjskoj je zabilježeno šest smrtnih slučajeva, a najteže su pogođene pokrajine Galati, Vaslui i Iasi. 

Foto: Poplava u Beču, fb INGRID ZALNEVA

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.