Porezna reforma opet će biti rasterećujuća, s akcentom na oporezivanje imovine umjesto oporezivanja rada

Porezna reforma opet će biti rasterećujuća, s akcentom na oporezivanje imovine umjesto oporezivanja rada

Govoreći o porezu na nekretnine, premijer Plenković najavio je da će se cijeli paket porezne reforme, koja će opet kao i do sada biti rasterećujuća, predstaviti nakon još nekoliko konzultacija. Naglasio je da će se akcent s oporezivanja rada premjestiti na oporezivanje imovine. Ponovio je kako taj porez već postoji, a radi se o porezu na kuće za odmor, a sada će se transformirati uslijed činjenice da su cijene kvadrata i cijene najma itekako skupe. "Cijeli smisao reforme jest da se na tržište stavi više nekretnina po priuštivim cijenama kako bismo, između ostaloga, realizirali taj krak demografske politike jer je to prije svega usmjereno na olakšavanje rješavanja stambenog pitanja mladima i mladim obiteljima", naglasio je.

Nakon Aktualnog prijepodneva, kojim je započela nova sjednica Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije osvrnuo se i na druge aktualne teme.  Ocijenivši raspravu na Aktualcu očekivanom, kazao je da su članovi Vlade odgovorili na sva pitanja.
Osvrnuo se na pitanje Mire Bulja o slanju hrvatskih vojnika na istočno ratište. "Ne znam koliko moraš biti briljantan mudrov da bi tako nešto pitao", ustvrdio je premijer ironično primijetivši da mu se pri postavljanju pitanja zastupnik Bulj učinio u relativno normalnom stanju te da nije bio ni pod kakvim utjecajem.
 
Povezao je to pitanje s drugom osobom koja takvo nešto spominje, a to je predsjednik Milanović, kazavši kako se njih dvojica vjerojatno "domunđavaju" kad Milanović dolazi helikopterom u Sinj pa pričaju bezvezarije.
 
"Nek' se bavi svojim prijateljem helikopterašom koji plaši hrvatski narod da će netko odlučiti da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu. To radi Milanović, pa onda ovaj pametnjaković to ponavlja, a vi to prenosite kao da je to relevantno, istinito i normalno, umjesto cinično s podsmijehom i ironijom reagiramo na totalne budalaštine u političkom i javnom eteru", poručio je istaknuvši da se radi o bezvezariji, laži i gluposti.  
 
Porezna reforma dio je demografske politike usmjereno rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji
 
Upitan kako je zamišljen porez na nekretnine, premijer je odgovorio da će Vlada cijeli paket poreznih zakona predstaviti idućeg tjedna, nakon još nekoliko konzultacija poručivši da je sve što izlazi s razno raznih sastanaka dok Vlada nije utvrdila prijedlog koji će ići u javno savjetovanje irelevantno.
 
"Razgovaramo, osjetljiva je tema. A porezna reforma će još jednom biti rasterećujuća", rekao je premijer poručivši da će se akcent s oporezivanja rada premjestiti na oporezivanja imovine.
 
Ponovio je kako taj porez već postoji, a radi se o porezu na kuće za odmor, a sada će se transformirati uslijed činjenice da su cijene kvadrata i cijene najma itekako skupe.
 
"Cijeli smisao reforme jest da se na tržište stavi više nekretnina po priuštivim cijenama kako bismo, između ostaloga, realizirali taj krak demografske politike jer je to prije svega usmjereno na olakšavanje rješavanja stambenog pitanja mladima i mladim obiteljima", naglasio je.
 
Upitan o mogućim pritiscima usmjerenim prema tom porezu, ustvrdio je kako nema nikakvih pritisaka te da se radi o reformskom paketu koji će ići u proceduru.
 
Podignuti kreditni rejting Hrvatske na A- najbolja je ocjena našeg ekonomskog i financijskog trenutka
 
Osvrnuo se i na promijenjeni kreditni rejting Hrvatske, prema svjetskoj agenciji Standard & Poor's, koji je s BBB+ povišen na A-, s pozitivnim izgledima.
 
"To je najbitnija, najbolja i najkvalitetnija ocjena hrvatskog ekonomskog i financijskog trenutka", poručio je upozorivši kako je ona u medijskom prostoru, osim na jednoj naslovnici jednog dnevnika za vikend, bila sakrivena što je ocijenio ozbiljnim problemom hrvatskoga društva u kontekstu onoga što nam je važno, a što nije.
 
Tako je i špekuliranje o mogućim poreznim stopama poreza na nekretnine, dok se on ne predstavi službeno, ocijenio potpuno nebitnim u odnosu na ovo veliko postignuće s kreditnim rejtingom koje se još nikada nije dogodilo.
 
Zagreb i Rijeka plivaju u novcu od poreza na dohodak, propustili su šansu smanjiti opterećenje rada za svoje stanovnike
 
Osvrnuo se na informaciju da će se u Gradu Zagrebu smanjiti maksimalna stopa poreza na dohodak.
 
"Smanjit će se svima. Grad Zagreb ima veći prihod u prvih osam mjeseci samo od poreza na dohodak 141 milijun eura", naglasio je istaknuvši kako je to posljedica upravo kreditnog rejtinga, gospodarskog rasta, veće gospodarske aktivnosti i većih plaća.
 
Podsjetio je da se optuživalo da će "perfidna, zločesta, zlonamjerna Vlada HDZ-a" uzeti novce Zagrebu, Splitu i Rijeci time što ukida prirez, dok je Vlada ostavila raspon da ga kompenziraju visinom poreza na dohotke.
 
Oni su, dodao je, gotovo svi stavili maksimalne porezne stope i time propustili šansu da kao lokalni čelnici smanje opterećenje rada svojim građanima.
 
"Oni to nisu napravili, nego plivaju u novcu. Odakle? Iz vaših plaća, od poreza na dohodak", naglasio je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.