Greenpeace otkriva: Ina proglašena krivom za ignoriranje rješenja o uklanjanju Ivane D iz Jadrana

Greenpeace otkriva: Ina proglašena krivom za ignoriranje rješenja o uklanjanju Ivane D iz Jadrana

- Općinski sud u Novom Zagrebu donio je nepravomoćnu prekršajnu presudu protiv Ine u vezi s plinskom platformom Ivanom D koja je prije gotovo četiri godine potonula u sjevernom Jadranu.

Zbog nepostupanja po Rješenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske (DIRH) iz rujna 2021. kojim je, između ostalog, naloženo i uklanjanje platforme Ivane D s morskog dna u roku od godine dana, DIRH je nadležnom Općinskom sudu podnio optužni prijedlog protiv Ine. Prekršajnom presudom Općinskog suda Ina je proglašena krivom što nije postupila po DIRH-ovom Rješenju, čime je prekršila Zakon o Državnom inspektoratu, ali je istovremeno oslobođena od optužbe da je prekršila Zakon o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, čl.15, st.1 (investitor je dužan ukloniti ekspoatacijski objekt u roku od jedne godine od trenutka obustave izvođenja naftno-rudarskih radova).

Pomalo paradoksalno, bez obzira što se radi o dva odvojena postupka Ina je na neki način za istu stvar istovremeno okrivljena i oslobođena.

 Općinski sud u Novom Zagrebu potvrdio je Greenpeaceu da je 18. travnja 2024. donesena i objavljena presuda kojom je okrivljenik proglašen krivim što od 16. listopada 2022. do 20. lipnja 2023. nije izvršio dio izvršnog rješenja te je Ini izrečena novčana kazna u iznosu od 10 tisuća eura koju je dužna platiti po pravomoćnosti presude. Isto vrijedi i za odgovornu osobu, Nikolu Mišetića, operativnog direktora Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, kojem je izrečena kazna u visini 1.500 eura. Iako se radi o uistinu simboličnoj kazni za jednu fosilnu kompaniju, sud je u ovom slučaju utvrdio da tvrtka u suvlasništvu Republike Hrvatske, krši zakone - Republike Hrvatske.

 Greenpeace je do saznanja o sudskom postupku došao putem MOL-ovog polugodišnjeg financijskog izvješća[1] u kojem se spominju Inini pravni sporovi. Navode iz izvješća provjerili smo kod nadležnih institucija, Općinskog suda u Novom Zagrebu te Državnog inspektorata koji su, za razliku od nadležnog ministarstva, spremno i otvoreno objasnili detalje predmeta. Nadležno ministarstvo informacije o cijelom slučaju javnosti daje na kapaljku, Greenpeace već skoro godinu dana čeka odgovore na pitanja o donesenim odlukama, rješenjima i pojedinostima, uključujući podatke o sastavu i radu misterioznog Povjerenstva za istragu velike nesreće, osnovanog isključivo za slučaj potonule platforme.

Umjesto da postupi po zakonu i rješenju Državnog inspektorata, Ina izbjegava ogroman trošak uklanjanja platforme, a država joj dugotrajnim i netransparentnim postupcima u tome pomaže.

Prema očitovanju Općinskog suda, Ina je oslobođena krivnje jer iz činjeničnog opisa prekršaja nije razvidno vrijeme kada je trajno obustavljeno izvođenje naftno-rudarskih radova. Međutim, bez obzira na nepravomoćnu i djelomično oslobađajuću prekršajnu presudu, Ina i dalje nije oslobođena obveze da ukloni Ivanu D jer je rješenje Državnog inspektorata o uklanjanju i dalje je na snazi. Obje strane postupka izjavile su žalbu na predmetnu presudu Visokom Prekršajnom sudu koji o istoj još nije odlučio.

 U međuvremenu Ina u javnosti plasira ideju da se Ivana D pretvori u umjetni greben koji će tobože obogatiti morsku floru i faunu.

 - Fosilna industrija u Hrvatskoj ponaša se kako želi, do sada bez ikakvih ozbiljnijih posljedica za sebe, dok su posljedice na okoliš stvarne, neprihvatljive i potencijalno nesagledive. Stoga tražimo od Ine da ukloni platformu Ivanu D iz našeg mora, a od Vlade da joj to naredi što prije! To očekuje i 74 posto stanovnika Hrvatske prema anketi agencije Promocija plus kao i više od 10 tisuća građana koji su potpisali Greenpeaceovu peticiju za uklanjanje stotine tona Ininog otpada iz Jadrana. - istaknula je Petra Andrić, voditeljica kampanje Greenpeacea u Hrvatskoj.

 

 


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.