Croatia Airlines obilježio 35. obljetnicu osnutka

Croatia Airlines obilježio 35. obljetnicu osnutka

U godini u kojoj je počeo najveći projekt u svojoj povijesti - obnova cjelokupne flote, Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance, 20. 9. 2024. u Zagrebu svečano je obilježio 35. obljetnicu osnutka.

Jasmin Bajić, predsjednik uprave Croatia Airlinesa u svom obraćanju prisutnima vratio se u povijest hrvatske zrakoplovne tvrtke, u 7. kolovoza 1989. godine kada je u registar Trgovačkog suda u Zagrebu upisan Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz. Zagal je s radom počeo u prosincu iste godine pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka, a 23. srpnja 1990. godine promijenio je ime u Croatia Airlines d.d. te postao nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

S putničkim prijevozom počelo se 5. svibnja 1991. godine, kada je unajmljenim zrakoplovom MD-82 obavljen prvi let u domaćem prometu i to na liniji Zagreb – Split. Godinu poslije, 5. travnja 1992., tvrtka je obavila i prvi međunarodni let (Zagreb – Frankfurt), čime je počelo povezivanje Hrvatske s Europom i svijetom.

U 35 godina postojanja Croatia Airlines izrastao je, u europskim okvirima, u zrakoplovnu tvrtku srednje veličine, a u tom je razdoblju postao članom najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) i Star Alliance, najveći zrakoplovni savez aviokompanija.

Obnovom flote Croatia Airlines potpuno mijenja postojeće zrakoplove novima, što predstavlja značajan tehnološki iskorak te veću energetsku učinkovitost uz 25% manju potrošnju goriva. Novim i kvalitetnijim zrakoplovima A220, kapaciteta 149 i 127 sjedala, osigurat ćemo bolji odgovor na konkretne potrebe putnika i efikasniji poslovni model, zahvaljujući kojem će se otvoriti i dodatne prilike u poslovanju uz postupno širenje mreže letova. Prvi novi Airbus A220 u flotu je uključen potkraj srpnja, a dolazak drugog zrakoplova očekujemo do kraja ove godine. Sljedećih šest trebalo bit će isporučeno u 2025., četiri u 2026., a tri zrakoplova u 2027. godini kada bi naša unificirana (single type) flota trebala brojiti ukupno 15 novih zrakoplova A220 te biti spremna za nove izazove na koje ćemo s veseljem odgovoriti! – dodao je Jasmin Bajić

Od prvoga komercijalnog leta do danas, zrakoplovi Croatia Airlinesa obavili su više od 711.000 letova i prevezli više od 46 milijuna putnika.

Theo Panagiotoulias, izvršni direktor Star Alliancea je rekao:"S velikim ponosom slavimo 35 nevjerojatnih godina Croatia Airlinesa. Ova je godina veoma posebna za kompaniju jer istodobno obilježava i 20 godina članstva u obitelji Star Alliancea. Croatia Airlines nastavlja biti u središtu širenja ponude našeg saveza".

Christian Scherer, glavni izvršni direktor Airbusa za komercijalne zrakoplove, čestitao je i naglasio Airbusovu predanost Croatia Airlinesu:"Ponosni smo što je Croatia Airlines odabrao A220 za obnovu flote. Visoka svestranost i fleksibilnost ovog zrakoplova, u kombinaciji s udobnom i modernom putničkom kabinom, čini ga savršenim izborom za zračne prijevoznike koji pokrivaju postojeće regionalne i međunarodne rute i otvaraju nova odredišta.

U povodu proslave 35 godina postojanja i povezivanja Hrvatske sa svijetom, a u želji da svojim putnicima zahvali na povjerenju, Croatia Airlines za karte kupljene u razdoblju od 20. do 22. rujna nudi 15 posto popusta putem promo koda na svim domaćim i međunarodnim redovnim linijama u zimskom redu letenja, a sve informacije o navedenom dostupne su u sklopu kompanijskih internetskih stranica www.croatiaairlinees.hr.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.