Ministar Anušić: Radite u ekstremnim uvjetima, vaše su vještine sjajne

Ministar Anušić: Radite u ekstremnim uvjetima, vaše su vještine sjajne

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid sastali su se danas, 24. rujna 2024., u Ministarstvu obrane s pripadnicima 855. protupožarne eskadrile i uime MORH-a i Hrvatske vojske zahvalili im na angažmanu.

Nakon završetka ovogodišnje protupožarne sezone ministar Anušić želio je osobno zahvaliti pripadnicima Protupožarne eskadrile – pilotima i zrakoplovnim tehničarima, na golemom angažmanu i sjajno izvršenim zadaćama.

“Hvala vam na svemu što ste činili u ovoj protupožarnoj sezoni. Statistički podaci nevjerojatni su – letjeli ste čak 5826 puta, ostvarili ste 889 sati naleta, izbačeno je ukupno 28 674 tone vode, prevezene 22 tone vode i 42 osobe, utrošeno je 19 000 litara pjenila i 544 503 litre goriva. Tijekom protupožarne sezone nekoliko sam puta bio u Zemuniku i obišao požarišta te sam imao priliku osobno s vama razgovarati i vidio sam kako to funkcionira na terenu”, rekao je ministar.

Ministar Anušić: Radite u ekstremnim uvjetima, imate sjajne sposobnosti

Obraćajući se pilotima i zrakoplovnim tehničarima ministar je istaknuo kako je ključna i nezamjenjiva uloga Protupožarne eskadrile u gašenju požara. “Smatram kako nije dovoljno naglašeno koliko je važna vaša uloga. Bez vaše aktivnosti i angažmana ne bi bilo moguće gasiti te požare. Radite u ekstremnim uvjetima, a ove godine svjedoci smo i ekstremnih vrućina od gotovo 40 stupnjeva. Imate sjajne sposobnosti i zaista sam vam želio zahvaliti na svemu što ste radili, a iduće godine čeka vas jednak zadatak”, rekao je.

U razgovoru s pripadnicima Protupožarne eskadrile ministar je istaknuo kako želi čuti osobna iskustva pilota i zrakoplovnih tehničara. Najavio je i potporu sustava kako bi pripadnici Eskadrile mogli kvalitetno izvršavati svoje zadaće.

Protupožarna eskadrila donosi prevagu u borbi s vatrenom stihijom

Načelnik Glavnog stožera također je zahvalio pripadnicima Protupožarne eskadrile na uspješno izvršenim zadaćama. “Vi ste nezamjenjiva karika u provedbi naše treće zadaće, a to je pomoć civilnim institucijama. Vi ste ti koji donosite određenu prevagu u borbi s vatrenom stihijom. Vi ste ti koji dajete određenu sigurnost i vjeru ljudima i vatrogascima jer znaju da na vas mogu računati u trenucima kad je najteže. To je ona najveća vrijednost koju ova Eskadrila daje u kontekstu zaštite imovine, zaštite ljudskih života, u borbi s požarima. Hvala na svemu što činite i drago mi je što je Eskadrila toliko uspješna u provedbi svojih zadaća. Dobro radite, obučavate se i pripremate, a produkt svega je da svaku protupožarnu sezonu uspješno završite”, rekao je general Kundid.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile: Gašenje požara u Žrnovnici bilo je izazovno zbog vjetra i turbulencija

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Darko Kučej izrazio je zadovoljstvo susretom s ministrom i načelnikom te iznio rezime angažmana ovogodišnje sezone. Istaknuo je: “Ovo je, statistički gledano, bila prosječna sezona. Međutim, bilo je izazova, što se tiče velikih požara koji su trajali nekoliko dana i prelazili u noć. Od velikih požara istaknuo bih onaj u Žrnovnici, koji je prešao iz kontroliranog stanja u požar velike eskalacije te u jednom trenutku ugrozio i stanovništvo i raketnu bazu. Zbog vjetra i velikih promjena samo letenje bilo je vrlo izazovno i puno turbulencija.”

Zračne snage gasile 78 požara ove sezone

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH od početka II. faze protupožarne sezone do njezina završetka, odnosno od 11. lipnja do 12. rujna 2024., sudjelovale su u gašenju 78 požara, i to: 20 u Zadarskoj, 12 u Šibensko-kninskoj, 36 u Splitsko-dalmatinskoj, dvaju u Ličko-senjskoj, pet u Istarskoj i triju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ove je godine zaprimljeno ukupno 238 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za gašenje i izviđanje protupožarnim zrakoplovima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.