Vrh vodenog vala Dunava noćas ušao u Hrvatsku

POPLAVA-ILUSTRACIJA

Vrh vodenog vala Dunava ušao je u Hrvatsku u 2 sata ujutro, izmjeren je najviši vodostaj od 708 centimetara, no idućih desetak sati očekuje se njegova stagnacija te potom i blago opadanje, potvrdio je jutros Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

Vrh vodenog vala Dunava ušao u Hrvatsku u 2 sata ujutro

Vrh vodenog vala Dunava ušao je u Hrvatsku u 2 sata ujutro, izmjeren je najviši vodostaj od 708 centimetara, no idućih desetak sati očekuje se njegova stagnacija te potom i blago opadanje, rekao je jutros Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda gostujući u emisiji "U mreži Prvog".

Vjeruje i kako vodostaj sigurno neće doseći osam metara te da će dalje samo padati.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je kako su u stalnom kontaktu sa stanovnicima te im se pruža potrebna pomoć.

Načelnik općine Draž Stipan Šašlin rekao je da je situacija pod kontrolom, mjesta za paniku nema, a djelatnici Hrvatskih voda obilaze nasip od granice s Mađarskom pa sve do ušća Drave.

Lukić: Situacija je dobra, sve su službe na terenu

Vrhunac vodenog vala stigao je noćas u Batinu, no niži je od očekivanog i nije premašen vodostaj Dunava iz rekordne 2013. kada je on iznosio 776 cm. 

Iz Osijeka se za Vijesti HTV-a javila Katarina Barač-Perošević. Razgovarala je s Matom Lukićem, načelnikom Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije koji je potvrdio kako je situacija zadovoljavajuća.

- Dunav je trenutno na 704 cm, što znači da stagnira, kazao je Lukić.

Iako trenutno pada kiša i ona ne ide u prilog, kaže kako ona ne bi trebala stvarati nekih većih problema.

Značaj Kopačkog rita

- Prirodna retencija je nešto što je oslabilo Dunav ovih dana i da nema Kopačkog rita zaista bi bilo velikih problema. Prirodnim putem voda se razlije, na taj način Dunav oslabi, a isto tako pomaže i Dravi da ne bi bila viša. Zaista velika pomoć je u Kopačkom ritu, kazao je.

Sve su mjerodavne službe na oprezu i na terenu.

Kazao je i kako će se, prema informacijama Hrvatskih voda, val zadržati nekoliko dana.

- To znači da će izvanredne mjere biti na snazi. One su proglašene na 650 cm i dok do te razine Dunav ne dođe, neće se ukidati izvanredne mjere. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/vodeni-val-11774088

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.