U Varaždinu održan radni sastanak čelnika područnih obrtničkih komora sa sjevera Hrvatske

U Varaždinu održan radni sastanak čelnika područnih obrtničkih komora sa sjevera Hrvatske

Na inicijativu Igora Šokovića, predsjednika Obrtničke komore Varaždinske županije, u Varaždinu je u utorak, 24. rujna, održan sastanak na kojem su čelni ljudi županijskih obrtničkih komora sjeverne Hrvatske inicirali sporazum o široj zajedničkoj suradnji.

Na sastanku, koji je organiziran kao dio aktivnosti obilježavanja 30 godina rada Obrtničke komore Varaždinske županije, o aktualnim temama vezanim uz obrtništvo razgovarali su Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Damir Pavec, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko - bilogorske županije, Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko - križevačke županije, Nenad Kučiš, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije i Dražen Novak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije.

-U godini u kojoj županijske obrtničke komore obilježavaju 30 godina rada, željeli smo na ovom zajedničkom sastanku inicirati tješnju suradnju obrtničkih komora u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na području ovih pet županija registrirano je gotovo 13 tisuća obrtnika, koji imaju svoje specifične probleme i interese u odnosu na naše kolege u drugim dijelovima Hrvatske. Složili smo se da ćemo naše interese i ciljeve lakše i učinkovitije zastupati i ostvarivati budemo li bolje povezani. Stoga smo inicirali i sporazum o suradnji u zastupanju zajedničkih interesa - naglasio je Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Predsjednici područnih obrtničkih komora na sastanku u Varaždinu razgovarali su o nizu problema s kojima se moraju nositi obrtnici sa sjevera Hrvatske, od nedostatka radne snage, oporezivanja i nove regulative vezane uz obrtništvo, do školovanja za obrtnička zanimanja, Fonda solidarnosti Hrvatska obrtničke komore i zajedničke suradnje u pripremi projekata na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

- Problemi obrtnika nisu isti u cijeloj Hrvatskoj, primjerice, problemi koje imaju ugostitelji u kontinentalnom dijelu Hrvatske drugačiji su od onih na obali, od

problema radne snage do sezonskog rada. Složili smo se da obrtnici iz ovog dijela Hrvatske trebaju više razumijevanja u rješavanju svojih problema - istaknuo je Damir Pavec, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko - bilogorske županije.

Na sastanku je bilo riječi i o boljem povezivanju udruženja i cehova, ali i o novom Zakonu o obrtu.

-Mislim da je ova inicijativa jako dobra. Naše su komore male, naši obrtnici imaju svoje specifične probleme, zato dobrodošlom ocjenjujem i inicijativu za sporazum o suradnji - rekao je Dražen Novak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije.

Sporazum je podržao i Nenad Kučiš, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije.

-Broj obrtnika u našim županijama raste iz godine u godinu, a na nama je da se što bolje povežemo kako bi uspješnije rješavali probleme. Zajedno ćemo biti jači i u boljoj poziciji - naglasio je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije.

Ovu inicijativu pohvalila je i Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko - križevačke županije.

-Zajedništvo je izuzetno važno, moramo se međusobno još više podržavati jer imamo iste zajedničke interese, koji će kroz našu suradnju biti vidljiviji u javnosti - poručila je predsjednica Obrtničke komore Koprivničko - križevačke županije.

U Obrtničkoj komori Varaždinske županije održan je u utorak i sastanak stručnih suradnika za obrazovanje područnih obrtničkih komora sjeverozapadne Hrvatske.

-Važno je da obrtničke komore još bolje surađuju i na području obrazovanja, kako bismo imali i bolju suradnju sa školama koje obrazuju učenike za obrtnička zanimanja. Razgovarali smo i o provođenju majstorskih ispita, ispita o stručnoj osposobljenosti, radnoj pedagogiji. Jako je važno da razmjenjujemo iskustva i da se bolje povežemo, kako bi bili uspješniji i u tom dijelu aktivnosti područnih

obrtničkih komora - rekla je Senka Iličić, stručna suradnica za obrazovanje Obrtničke komore Varaždinske županije.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.